Giro 2012: Sprintzege Goss in Horsens, Cavendish ten val
maandag 7 mei 2012 om 16:07

Giro 2012: Sprintzege Goss in Horsens, Cavendish ten val

foto: Sirotti

De laatste etappe op Deens grondgebied is gewonnen door Matthew Goss. De renner van Orica-GreenEdge versloeg in een door valpartij onstierde sprint Juan José Haedo (Saxo Bank) en Tyler Farrar (Garmin-Barracuda). In de achterhoude raakte wereldkampioen Mark Cavendish en roze truidrager Taylor Phinney ten val.

Voorafgaande aan de etappe hield het peloton een minuut stilte ter eren van Wouter Weylandt. De Belg verloor vorig jaar het leven in de derde etappe. Een jaar eerder wist hij diezelfde derde etappe, van de editie 2010, te winnen in Middelburg. Naast het eerbetoon aan Weylandt werd ook in het bijzonder stil gestaan bij de overleden burgemeester Jan Trøjborg. De burgervader van start-en-finishplaats Horsens bezweek gisteren tijdens een recreatieve fietstocht aan een hartaanval.

Alfredo Balloni (Farnese Vini-Selle Italia) zat net als gisteren in de kopgroep. De Italiaan slaagde in de opzet zijn blauwe trui voor beste klimmer te behouden. Op de enige – vierde categorie – klim van de dag pakte hij de punten. In de zes man sterke kopgroep zat ook een Nederlander, Martijn Keizer van Vacansoleil-DCM. Ramunas Navardauskas (Garmin-Barracuda), Reto Hollenstein (Team NetApp), Miguel Minguez (Euskaltel-Euskadi) en Mads Christensen (Saxo Bank) vervolledigden de kopgroep.

Laatstgenoemde demarreerde uit de voorste groep nadat de voorsprong was geslonken tot een ruime halve minuut. De Deen, die zich even wilde tonen aan het thuispubliek, werd acht kilometer later bijgehaald. Niet veel later stak Lars Bak (Lotto-Belisol) opnieuw zijn neus aan het venster. Net als gisteren wilde ook hij zich laten zien aan het thuispubliek. Op ruim tien kilometer van de meet was het weer gruppo compatto.

Net als gisteren waren de slotkilometers behoorlijk nerveus. Het opzetten van verschillende sprinttreintjes stuwde de snelheid tot ver in het rood. Een solo van Nicolas Maes (Omega Pharma-Quick Step) werd onder de boog van de laatste kilometer snel in de kiem gesmoord. In de laatste rechte lijn raakte de sprint ontsierd door een valpartij van Markt Cavendish. Roberto Ferrari (Italië/Androni Giocattoli) scheerde van links naar rechts en maaide het voorwiel weg van de wereldkampioen. Cavendish, die snel weer recht stond, nam ook roze truidrager Taylor Phinney mee ten val. De Amerikaan werd afgevoerd naar het ziekenhuis. De sprint werd uiteindelijk gewonnen door Matthew Goss.

Uitslag Giro d’Italia 2012
Etappe 3: Horsens-Horsenns (190 km.)

1. Matthew Goss (Australië/Orica-GreenEdge)
2. Juan José Haedo (Argentinië/Saxo Bank)
3. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin-Barracuda)
4. Arnaud Demare (Frankrijk/FDJ-Big Mat)
5. Mark Renshaw (Australië/Rabobank)
6. Thor Hushovd (Noorwegen/BMC Racing Team)
7. Alexander Kristoff (Noorwegen/Katusha Team )
8. Romain Feillu (Frankrijk/Vacansoleil-DCM)
9. Roberto Ferrari (Italië/Androni Giocattolie)
10. Fumiyuki Beppu (Japan/Orica-GreenEdge)
Volledige rituitslag

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.