Giro 2013: Voorbeschouwing etappe 18
donderdag 23 mei 2013 om 08:33

Giro 2013: Voorbeschouwing etappe 18

Na een jaar afwezigheid keert de individuele rit tegen de klok bergop terug in het parcours van de Ronde van Italië. Drie dagen voor het einde krijgen de renners in de Dolomieten een heuse klimtijdrit voorgeschoteld. Kan de roze trui van Vincenzo Nibali tijdens deze krachtmeting bedreigd worden? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Donderdagmiddag staat er een 20,6 kilometer lange beklimming tussen Mori en Polsa op het programma. Na de start op de wielerbaan van Mori gaat het van 188 naar 1205 meter hoogte. Deze klim telt voor het bergklassement als een col van de tweede categorie. De klim is langer, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9% minder steil dan eerdere klimtijdritten in de Giro naar Plan de Corones (2008 en 2010) en Nevegal (2011).

Giro 17 2013

foto: La Gazzetta dello Sport

Het eerste gedeelte van de beklimming verloopt vrij geleidelijk met stijgingspercentages tussen de zes en zeven procent. Na de eerste en enige tijdopname in Brentonico na 9,5 kilometer volgt er zelfs een kleine afdaling. Het steilste gedeelte van 10 procent volgt na ongeveer vijftien kilometer. De slotkilometer kent een gemiddelde stijging van zeven procent. De aankomst van klassementsleider Nibali wordt rond kwart over vijf verwacht.

Favorieten
In een klimtijdrit zijn de renners op zichzelf aangewezen. Zij kunnen zich niet verstoppen, krachten sparen of rekenen op hulp van ploeggenoten. Hoewel deze klimtijdrit minder zwaar is dan in eerdere edities, zullen het toch de klimmers en klassementsrenners zijn die hier op de voorgrond zullen treden.

Rigoberto Uran

foto: Sirotti

Rigoberto Uran behoort deze Giro tot de sterkste klimmers. Mocht hij nog een gooi willen doen naar de roze trui, dan is dit een van zijn laatste kansen. Zijn landgenoot Carlos Betancur toonde zich de voorbije weken een vaste klant in de finales van bergetappes, maar staat nog met lege handen.

Voor Vincenzo Nibali wordt de klimtijdrit een van de laatste tests op weg naar de eindzege. De Siciliaan toonde deze Giro weinig zwakke momenten en kan zijn topvorm in deze klimtijdrit bevestigen. Cadel Evans volgt op 86 tellen. Kan hij iets van die achterstand afsnoepen?

Het Italiaanse Lampre-Merida heeft met Scarponi en Niemiec twee specialisten in huis. Klimmer Mauro Santambrogio van Vini Fantini kan eerder deze week verloren tijd goed maken. Zijn ploeggenoot Stefano Garzelli presteerde goed in de voorgaande klimtijdritten, maar lijkt inmiddels over zijn top heen.

robert gesink

foto: Sirotti

Robert Gesink kan op deze geleidelijk lopende klim zijn teleurstellend verlopen Giro nog wat glans bezorgen. De kopman van Blanco toonde eerder deze ronde al aan verbeterd te zijn in het rijden tegen de klok. In deze individuele krachtsproef krijgt hij niet te maken met tempoversnellingen van concurrenten en kan hij zijn eigen ritme kiezen. Top tien lijkt haalbaar, onder goede omstandigheden zit er misschien meer in.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rigoberto Uran
*** Carlos Betancur, Vincenzo Nibali
** Cadel Evans, Michele Scarponi, Przemysław Niemiec
* Robert Gesink, Sergio Henao, Mauro Santambrogio, Rafal Majka

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.