Giro 2014: Voorbeschouwing etappe 11
woensdag 21 mei 2014 om 07:00

Giro 2014: Voorbeschouwing etappe 11

giro peloton

foto: Sirotti

Na opnieuw een dag voor sprinters zijn in rit elf de etappekapers aan de beurt. De rit van woensdag is een etappe met een extreem lange aanloop naar een venijnige berg op het eind. Haalt een vlucht het tot het eind? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het had de langste etappe van deze Giro d’Italia moeten zijn: de 249 kilometer lange elfde rit van Collecchio naar Savona. Maar een omleiding van tien kilometer in de route van afgelopen donderdag, zorgde ervoor dat de zesde rit (Sassano-Montecassiono (257,9 km.), gewonnen door Michael Matthews) deze titel krijgt.

Het is dus niet meer de langste rit van deze ronde, maar met 249 kilometer over een geaccidenteerd parcours zeker niet een eenvoudige. Startplaats Collecchio, gelegen net ten zuiden van Parma, ligt aan de eeuwenoude pelgrimsroute Via Francigena. Eén van de wegen die naar Rome leidt.

Giro 2014 - etappe 11

Het peloton kiest woensdag voor een ander traject. Vanuit de start trekt de Giro-caravaan zuidwaarts, in de richting van de kust. Na zestig kilometer zijn bergpunten te verdienen op de Passo Cento Croci (tweede categorie). Veertig kilometer later krijgt het peloton de zee in het vizier. In kustplaats Sestri Levante gaat de route rechtsaf. Vanaf dan is het de kustlijn volgen tot in finishplaats Savona.

In Savona, de derde stad van de regio Liguria, buigt het parcours opnieuw rechtsaf voor een 44 kilometer lange lus. De Naso di Gatto, een acht kilometer lange klim met een stijgingspercentage van 8%, zal beslissend kunnen zijn voor de winnaar. Na de top is het 29 kilometer afdalen naar de finish.

Favorieten
Rittenkapers krijgen maar een paar kansen per grote ronde om in de aanval te gaan. In etappe acht was de Fransman Pierre Rolland, na het bijhalen van de vroege vlucht, dichtbij de zege. In het zicht van de haven werd hij alsnog bijgehaald door de klassementsmannen. Diego Ulissi won die etappe. In de rit van woensdag krijgt Rolland een nieuwe kans en dus een mogelijkheid voor revanche.

Johnny Hoogerland

Een dag na de gestrande poging van Rolland had de vroege vlucht meer succes. Met de ritwinst van Pieter Weening. Hij kan in de elfde rit op herhaling. Want opnieuw is de rit geschikt voor renners die durven aan te vallen. En wie spreekt over attractief rijden, spreekt over Johnny Hoogerland. De Nederlands kampioen rijdt tot nu toe een kleurloze Giro d’Italia. In de rit naar Savona kan hij zomaar voor het pigment in de rit zorgen. Zijn aanwezigheid in de kopgroep is ook belangrijk voor zijn ploeg. Immers een dag in de vroege vlucht betekent tv-minuten scoren. Dat geldt ook voor de andere, kleine Italiaanse ploegen. Francesco Manuel Bongiorno en Stefano Pirazzi zullen erop gebrand zijn hun shirt van Bardiani-CSF te tonen.

Ryder Hesjedal

Een renner die opnieuw uit zijn schulp aan het kruipen is, is Ryder Hesjedal. De winnaar van de Giro in 2012 finishte de afgelopen week drie maal in de top 15. Zijn zeventiende positie in het algemeen klassement doet misschien beter vermoeden, maar met een achterstand van vier en een halve minuut op de klassementsleider is een nieuwe eindoverwinning onbereikbaar. De weg is dus vrij voor een dag in de aanval.

Maarten Tjallingii

Maarten Tjallingii zou zomaar zijn karretje kunnen aanhaken in de vlucht van de dag. Het werkpaard van Belkin was in de beginfase van deze ronde een vaste waarde in de kopgroep. Na een aantal dagen in de bergtrui te hebben gereden, rijdt hij nu voornamelijk in dienst van kopman Wilco Kelderman. In de lange, maar relatief eenvoudige elfde rit kan hij misschien wel weer zijn gang gaan. Tjallingii’s evenknie, bij Lotto Belisol, Adam Hansen is bezig aan zijn achtste opeenvolgende grote ronde. Deze taaie Australiër ligt van het hoge kilometeraantal van de elfde rit niet wakker. Dat hij in goede doen is bewees hij begin deze maand met zijn negende plek in het algemeen klassement van de Ronde van Turkije.

Dat een vlucht in het zicht van de aankomst alsnog kan stranden, bewees de rit naar Montecopiolo. Omdat er aan de finish nog dure bonificatieseconden te winnen zijn, mogen de klassementsrenners niet uitgevlakt worden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pierre Rolland
*** Pieter Weening, Ryder Hesjedal
** Davide Malacarne, Adam Hansen, Stefano Pirazzi
* Tim Wellens, Luca Paolini, Fabio Duarte, Johnny Hoogerland

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.