Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 12
donderdag 21 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 12

De tweede week van de Giro d’Italia is nog niet zo zwaar als de eerste. Ook in de twaalfde rit krijgt het peloton een relatief vlak parcours voorgeschoteld. Maar verwacht in Vicenza geen traditionele massasprint. De aankomst ligt namelijk op de Monte Berico, en die is te zwaar voor de meeste sprinters. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De eerste 130 van de in totaal 190 kilometer zijn volledig vlak. Een vluchtgroep zal het ruime sop kiezen in de hoop een vrijgeleide te krijgen van het peloton. Hierin liggen twee tussensprints, in Rovigo en in Calzignano Terme.

T15_MadonnaDC_2_alt

Profiel etappe 12 (Foto: RCS)

Onderweg liggen daarna twee bergjes. Eerst de Castelnuovo met de top na 135 kilometer. Deze heuvel van vierde categorie is 5,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 procent. Iets verderop ligt de Crosara van derde categorie. Deze is met 3,7 kilometer een stukje korter, maar tegelijkertijd ook nog een stuk steiler. Gemiddeld is de beklimming 9,6 procent met maxima tot wel 17 procent. Op dertien kilometer van het einde ligt ook nog de Perarolo. Deze telt niet mee voor het bergklassement, maar is wel 2,8 kilometer lang en gemiddeld zeven procent steil.

Een sprinter zou misschien nog wel terug kunnen komen in de slotfase, maar ook de laatste kilometer in het stadscentrum van Vincenza is erg lastig. De laatste 1,1 kilometer op de Monte Berico gaan aan gemiddeld 7,1 procent. De laatste vijfhonderd meter zelfs aan 10,6 procent.

T15_MadonnaDC_2_alt

Slotfase van de etappe (Foto: RCS)

Favorieten
Door de lastige aankomst zijn de echte pure sprinters uitgesloten voor een sprintoverwinning in Vicenza. Maar er staan dan natuurlijk weer andere namen op die naar de zege kunnen rijden. Met een lastige aankomst op een heuveltje denken we natuurlijk gelijk aan oud-wereldkampioen Philippe Gilbert. De Belg heeft nog niet veel meer kunnen laten zien dan een derde plek in Sestri Levante, maar dit is een aankomst naar zijn maat.

Australian  Australian rider Michael Matthews (L) of the Orica-GreenEdge team celebrates as he crosses the finish line to win the 3rd stage of the 98th Giro d'Italia from Rapallo to Sestri Levante, 11 May 2015. ANSA/DANIEL DAL ZENNARO

Michael Matthews won in Sestri Levante (Foto: Sirotti)

Michael Matthews was wel al succesvol in deze Giro d’Italia. Eerst won de Australiër al de ploegentijdrit met zijn ploeg Orica-GreenEDGE. Daarna pakte hij de roze trui en won hij ook nog een etappe. Bij zijn team kunnen ze ook nog eens rekenen op Simon Gerrans. 

Juan José Lobato was al dichtbij in de rit die gewonnen werd door Diego Ulissi. Dit tweetal zal ook nu zeker weer mee kunnen strijden voor de zege. Ze zijn snel en ze kunnen goed bergop. Datzelfde geldt voor Fabio Felline, bij de renner van Trek Factory Racing is het natuurlijk wel de vraag of het niet te steil is in de slotmeters.

2015, Giro d'Italia, tappa 09 Benevento - San Giorgio del Sannio, Cannondale - Garmin 2015, Slagter Tom Jelte

Tom-Jelte Slagter was in de aanval in rit 9 (Foto: Sirotti)

Iemand die wel goed tegen een steile slotklim kan is Tom-Jelte Slagter. Dat heeft onze landgenoot al bewezen in de Waalse Pijl, waar hij in de laatste twee edities in de top tien eindigde. De renner van Cannondale-Garmin was eerder in de ronde al in de aanval, maar hij kon zijn inspanning niet tot de slotfase volhouden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Michael Matthews, Juan José Lobato
** Tom-Jelte Slagter, Diego Ulissi, Simon Gerrans
* Fabio Felline, Grega Bole, Enrico Battaglin, Sonny Colbrelli

RIDE Magazine
93 Reacties
Sorteer op:
21 mei 2015 11:15
Misschien moet Astana vandaag eens antciperen door Aru in het wiel van Contador te parkeren en Landa verschroeiend weg te laten demmareren op 27 km vd meet. Het liefst met nog een 'vals voor de overwinning'-rijdende Astana in de kopgroep ervoor om het stukje plat door te trekken.

Ik denk niet dat Alberto, die dat soort gein liever zélf aangaat, verwacht.
21 mei 2015 11:22
Ik denk ook echt niet dat ze bij Tinkoff dat zomaar eventjes zullen laten gebeuren ook. Net omdat Contador dat soort gein graag ook zelf aangaat, doorziet hij de tactische spelletjes van zijn concurrenten.

Al wordt het wel eens tijd dat er wat mokerslagen worden uitgedeeld. En op zijn minst twee Astana's weggekatapulteerd worden uit de kop van het klassement. Aan de andere kant moet het voor de Vino-brigade wel heel erg pijnlijk zijn om zoveel mannen vooraan te hebben, maar toch nog geen dag in de roze trui te hebben mogen doorbrengen. Mogelijk lukt het hen de hele Giro niet. Dat wordt afwachten. Ik ben blij dat Aru hier is, maar voorlopig fietst hij als ongeleid projectiel zonder tactisch inzicht. En tot twee maal toe aan Contador vragen om samen te werken om dan van achter zijn rug nog een seconde weg te spurten: echt sympathieke/sportieve gast is het kortom ook niet. Maar toch: hij zorgt mede voor spanning.
21 mei 2015 11:27
Ideale dag/etappe voor Contador om de trui aan Aru te "geven"
21 mei 2015 11:27
Iedereen maar met Slagter, deze man zijn beste prestatie is zevende eerder in etappe 9 van de Giro. Verder nog helemaal niks gepresteerd.

Wel in beeld gereden en toen was duidelijk te zien dat hij niet goed is...Ziet maar zelden iemand zo wegzakken.

Het is jammer maar helaas, vandaag geen Nederlandse kanshebber.
21 mei 2015 11:36
Dit wordt er 1 voor de favorieten, let maar op porte trekt flink door op de klimmetjes voor de aankomst en is gebrand op resultaat vandaag, zie het als een soort wraak
21 mei 2015 11:37
Aru is vooral hypernerveus en staat onder bizarre druk in eigen land. Daarom moet hij gebruik gaan maken van zijn sterke team en met name de prominente rol van Landa hierbinnen nu deze nog kort staat. Dat Tinkoff zoiets wel even rechtzet betwijfel ik want dat team komt mij helemaal niet zo superscherp over.
21 mei 2015 11:38
Zo zie je maar dat wanneer je vol in de aanval op een haar na een solo van dik 45 km succesvol afrondt in de op één na grootste ronde vh jaar tóch nog een bak gezeik over je heen kan krijgen dat het allemaal niks was.
21 mei 2015 11:49
Ik bedoelde eigenlijk dat ik vermoed dat Contador gewoon zal meespringen als Landa demarreert. Waarom zou hij ook niet? En als dat gebeurt, gaat al de rest gewoon ook mee en krijg je koers of valt het stil. Maar goed: we zullen zien hoe ze het aanpakken. Als ze er maar mooie koers van maken.

Voorts denk ik ook dat het vandaag favorietenwerk wordt. Is het niet voor de dagzege (omdat er voor de elvendertigste keer een groep ontsnappers ritzeges cadeau krijgen van de favorieten), dan zullen zeker in de achterhoede schermutselingen zijn.

Wordt het trouwens opnieuw zo slecht weer vandaag?
21 mei 2015 11:54
@goldfinger:

"The riders have mostly had perfect weather for the 2015 Giro d’Italia but it seems that things will change for the second week. After today’s wet stage (red.: gisteren), more rain is expected tomorrow. It is likely to be dry at the start but rain is forecasted for most of the day. Furthermore, it will be pretty cold as the 18-degree temperatures in the morning will drop to just 15 degrees for most of the stage.

Finally, it will be a windy day as a strong wind will be blowing from a northeasterly direction. This means that the riders will have a cross-headwind almost all day before they turn into a crosswind when they hit the Castelnuovo climb. In the finale, the will be a tailwind on the penultimate climb and then the riders will again turn into a cross-headwind for most of the final part of the stage. Only 800m from the line, they will turn into a tailwind."

WAAIERS! KOMT U MAAR!
21 mei 2015 11:58
Zal wel weer voor de kopgroep haha. Anders denk ik dit.
****Ulissi
***Gerrans, Gilbert, Lobato
** Matthews, Slagter
* Feline, Paterski, Bole
Ulissi één van de weinigen die gister in de grote bus van meer dan 100 man finishte. Misschien kon hij niet beter, maar het kan ook dat hij zag dat het voor de koplopers was of dat hij zich spaarde voor vandaag natuurlijk.
21 mei 2015 12:01
TomDanielson, laat maar komen. Ik ben vandaag wel weer toe aan een portie spettacolo di vento.
21 mei 2015 12:09
Diego Armando Ulissi wint hier zijn tweede en 'puft' ze allemaal uit het wiel :p
21 mei 2015 12:13
@escapados en Munz

Ik heb ook via streetview de laatste kilometer bekeken en op t eerste gezicht lijkt die laatste strook wel mee te vallen. Als je echter het slingerweggetje daarvoor ziet, dat stijgt al behoorlijk, en die strook gaat dan nog steiler. Ook als je naar de muur van het gebouw dat langs de weg staat kijkt is wel te zien dat het wel richting de 10% gaat. Dus ik verwacht de klassementsmannen in combinatie met gilbert, ulissi, misschien lobato en matthews knechtend voor gerrans.
21 mei 2015 12:27
Zijn die twee voorlaatste klimmer niet te zwaar voor mannen als Matthews, Gerrans en Bole? 3,7 kilometer aan 9.7% gemiddeld is toch behoorlijk taai om door te komen als semi-sprinter. Bovendien ligt die op 40 kilometer van de meet, op dat moment zal toch al enigszins tempo gemaakt worden om de kopgroep terug te halen. Lobato acht ik dan van de genoemde spurters het sterkst om die klim over te komen. Hij leek gisteren ook erg sterk.
**** Lobato
*** Gilbert, Ulissi
** Slagter, Gerrans, Felline
* Paterski, Aru, Contador, Geschke
21 mei 2015 13:05
@Romans
Er kunnen meerdere ploegen zijn die achtervolgingswerk gaan doen, met het oog op de ritzege. Landa is te veel waard om zomaar mee te sturen op grote afstand van de meet.
21 mei 2015 13:32
Ik deel die opvatting wel enigszins met je maar denk even goed dat er een onconvetionele truc voor nodig is om de druk op Contador op te kunnen voeren. 1 op 1 gaat Aru het niet redden ben ik bang en ze hebben een sterk team.

Mooi vd giro trouwens dat juist de 'slappere' 2e week op rotweer getracteerd gaat worden
21 mei 2015 16:11
Nog 30 km en alles weer samen.
21 mei 2015 16:52
Gebeurt er nog wat?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.