Giro 2024: Sprinters laten zich verrassen in Lucca, vluchter Benjamin Thomas wint na spannend slot
foto: Cor Vos
woensdag 8 mei 2024 om 17:13

Giro 2024: Sprinters laten zich verrassen in Lucca, vluchter Benjamin Thomas wint na spannend slot

Benjamin Thomas heeft in Lucca verrassend de vijfde etappe van de Giro d’Italia 2024 gewonnen. De Fransman van Cofidis was de beste vluchter van een kopgroep die knap de sprinters verraste na bijna 180 kilometer koers. Thomas rekende af met Michael Valgren, Andrea Pietrobon en Enzo Paleni. Het peloton kwam te laat: Jonathan Milan won elf seconden later de sprint om plek vijf.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na de sprintzeges van Tim Merlier en Jonathan Milan stond op de vijfde dag van de Giro d’Italia opnieuw een sprinterskans op het menu. De rit van Genoa naar Lucca liep grotendeels langs de Tyrreense kust. Na 60 kilometer lag nog wel de Passo del Bracco (15,2 km aan 3,9%) en 20 kilometer voor de meet werd de Montemagno (3 km aan 4,3%) beklommen. Verder was de rit zo goed als vlak.

Mattia Bais (Polti-Kometa) en Lewis Askey (Groupama-FDJ) waren de eerste aanvallers van de dag. Zij kregen in eerste instantie Ewen Costiou (Arkéa-B&B Hotels) met zich mee, maar de Fransman liet zich terugfluiten naar het peloton. Zijn plek vooraan werd ingenomen door Simon Geschke (Cofidis) en Manuele Tarozzi (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), waardoor we vier koplopers kregen in deze sprintrit.

foto: Cor Vos

Fabio Jakobsen lost weer vroeg als ploeg-Groves versnelt
In het peloton namen Lidl-Trek, Soudal Quick-Step en Alpecin-Deceuninck meteen de controle. Even was het gat twee minuten, maar die sprintersploegen wilden de koplopers niet te veel voorsprong geven en brachten het verschil terug tot een minuut. Op de lange Passo del Bracco pakte Alpecin-Deceuncinck de kop in dienst van Kaden Groves. Het eerste slachtoffer onder de sprinters was toen (alweer) Fabio Jakobsen, die bergop duidelijk de minst klimmende sprinter is.

In de laatste vijf kilometer van de Bracco kwamen ook Caleb Ewan en Tim Merlier wat in de problemen, maar zij beperkten de schade en konden snel terugkeren in het peloton. Op de top pakte Simon Geschke nog de meeste punten, maar het peloton zat de vluchters op de hielen en greep ze terug in de afdaling. Ruim 100 kilometer voor de meet kwam de vroege vlucht dus al ten einde.

Jakobsen dicht gat van liefst vier minuten
Na de afdaling van de Passo del Bracco stopte Alpecin-Deceuninck met tempo maken, waardoor het peloton wat stilviel. Dit gaf Jakobsen, Julius van den Berg en Gijs Leemreize de kans om tijd goed te maken. Dat was nodig, want het Nederlandse drietal reed op een gegeven moment op vier (!) minuten achterstand. Op 90 kilometer van de meet kon hij zo terugkeren in het pak.

Het peloton langs de kustlijn – foto: Cor Vos

Bij de daaropvolgende tussensprint deed Jakobsen niet mee. Kaden Groves wel en hij wist Olav Kooij en Jonathan Milan te verslaan. Een harde valpartij van Christophe Laporte, die door een put reed, viel echter meer op. De Fransman kon flink geschaafd verder en na een lange achtervolging aansluiten in het peloton. Daaruit waren kort na de tussensprint vier nieuwe renners ontsnapt: Michael Valgren (EF Education-EasyPost), Benjamin Thomas (Cofidis), Enzo Paleni (Groupama-FDJ) en Andrea Pietrobon (Polti Kometa).

Peloton moet alle zeilen bijzetten, maar komt te laat
Die vier pakten nooit meer dan twee minuten voorsprong en begonnen uiteindelijk met een kleine minuut voorsprong aan de Montemagno (3 km aan 4,3%). Lidl-Trek deed er alles aan om dat gat te verkleinen op die klim, maar dat lukte niet. Na de afdaling was er geen steun voor de ploeg van Milan, die daardoor zelf om hulp ging vragen. Soudal Quick-Step, Jayco AlUla, Visma | Lease a Bike en Intermarché-Wanty zagen het gevaar, want 10 kilometer voor de meet was het verschil met de vier ‘verse’ koplopers nog altijd 45 seconden.

Heel hard liep de voorsprong niet terug, want Valgren, Thomas, Paleni en Pietrobon draaiden goed rond. Op 5 kilometer van de finish was het gat nog altijd 40 seconden. Het peloton had de grootst mogelijke moeite om de koplopers in de kraag te vatten en onder de vod was duidelijk dat de aanvallers het gingen halen. Pietrobon, die de laatste kilometers geen kopbeurt meer had gedaan, probeerde nog weg te rijden in die slotkilometer. De Italiaan pakte een groot gat en leek te winnen, maar Paleni dichtte het gat en reed zichzelf zo stuk.

Het draaide uiteindelijk uit op een sprint-à-deux tussen Valgren en Thomas. De ervaren Deen ging als eerste aan, maar werd overklast door de Franse baanrenner, die met zijn overwinning voor de eerste seizoenszege van Cofidis zorgde. Het aanstormende peloton kwam pas elf seconden later over de finish, met paarse trui Milan voorop. Tim Merlier en Olav Kooij werden pas achtste en negende.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.