Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 3
maandag 11 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 3

Het is pas etappe drie, maar het Giro-peloton gaat al richting het middelgebergte. Op het parcours van aanstaande maandag zijn verschillende scenario’s mogelijk. Alle ingrediënten voor een leuke koers lijken aanwezig. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe gaat van start in Rapallo. Deze stad heeft een prominente rol in de zwarte bladzijdes van de wielerhistorie. Wijlen Wouter Weylandt kwam namelijk dodelijk ten val toen hier een aankomststreep getrokken lag.

Na het startschot gaan de renners het binnenland van Ligurië in en vinden daar een parcours dat constant op en af gaat. Het peloton krijgt in totaal 2300 hoogtemeters voor de kiezen over een afstand van slechts 136 kilometer. Twee bergen zijn gecategoriseerd: de eerste valt wel mee, maar de Barbagelata (letter vertaald: bevroren baard) gaat bij veel renners voor pijn in de benen zorgen. Deze tweede categorie-klim is 5,7 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 8,1 procent. Hier kunnen behoorlijke verschillen worden gemaakt.

T15_MadonnaDC_2_alt

De afdaling die daarna volgt is allerminst eenvoudig: het eerste deel heeft enkele verraderlijke bochten. Goede dalers kunnen hiervan profiteren. De laatste 25 kilometer zijn overwegend vlak en bieden voor achteropgeraakte renners de gelegenheid om terug te keren.

De Giro kent soms met gevaarlijke finales, maar daar is dit keer geen sprake van. De laatste rechte lijn is 850 meter lang en 6,5 meter breed. Voldoende ruimte voor eventuele sprinttreintjes dus.

Favorieten
Op het eerste gezicht lijkt het etappeprofiel geschikt voor aanvallers, maar zij hebben doorgaans weinig kans zo vroeg in een ronde. Orica-GreenEDGE zal alles geven om de trui binnen de ploeg te houden. De Australische formatie heeft daar voldoende kwaliteit voor.

De grote vraag is: wat gaat er op de Barbagelata gebeuren? Hoe harder daar gekoerst wordt, des te kleiner het groepje dat kans maakt op de overwinning. Ploegen van goed klimmende sprinters zullen hier proberen van zoveel mogelijk rappe mannen af te geraken. Voornamelijk Orica-GreenEDGE – dat vanwege de leiderstrui toch al de koers zal dragen – heeft hier belang bij. De kans lijkt groot dat zij tempo gaan maken op deze klim.

De ploeg heeft met Michael Matthews immers de topfavoriet in huis. De Australiër kent weinig angst voor dergelijke beklimmingen en beschikt over een uitstekend eindschot. Een perfecte combinatie voor een etappe als deze. Orica-GreenEDGE heeft bovendien Simon Gerrans achter de hand.

2015, Giro d'Italia, tappa 02 Albenga - Genova, Orica GreenEdge 2015, Matthews Michael, Genova

Gianni Meersman (Etixx-Quick-Step) beschikt na een zware wedstrijd eveneens over een sterke spurt. Dat bewees de Belg recent in Romandië, waar hij na een vergelijkbare etappe de pelotonsprint won achter een vooruit gebleven kopgroep. Fabio Felline (Trek Factory Racing) is ook zo’n renner. De Italiaan sprintte dit seizoen naar een ritzege in de altijd lastige Ronde van het Baskenland. Juan José Lobato, de spurter van Movistar, heeft eveneens een voorkeur voor een zware koers. Hetzelfde geldt voor coureurs als Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice), Francesco Gavazzi (Southeast), Enrico Battaglin, Sonny Colbrelli (beiden Bardiani-CSF), Oscar Gatto (Androni-Sidermec) en de niet helemaal fitte Philippe Gilbert (BMC).

Toch valt het niet uit te sluiten dat veel sprinters na de Barbagelata terug weten te keren. Op de top is het nog ruim veertig kilometer te gaan. Het mag dan geen moment stil vallen. Dat zagen we recent in de Ronde van Turkije. De zevende etappe bevatte een klim van eerste categorie op dertig kilometer van de aankomst. Mark Cavendish had op de top één minuut achterstand, maar wist toch weer aan te sluiten bij de voorste groep en zelfs de sprint te winnen. En wie weet valt het tempo op de Barbagelata mee, waardoor de meeste sprinters ‘gewoon’ bij kunnen blijven

Juan José Lobato

Juan José Lobato

Renners als Luka Mezgec (Giant-Alpecin), Sacha Modolo (Lampre-Merida), Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) en zelfs Elia Viviani (Sky) & André Greipel (Lotto Soudal) zijn dus allerminst kansloos. Alles hangt af van het koersverloop.

De Nederlandse hoop is gevestigd op Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) en Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo). Zij hebben tegengestelde belangen. Slagter is kansrijk als een klein groepje naar de aankomst rijdt, terwijl Hofland zal hopen op een traag koersverloop zodat hij bij kan blijven. Geen van beiden hoort echter bij de topfavorieten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Matthews
*** Gianni Meersman en Juan José Lobato
** Fabio Felline, Luka Mezgec en Sacha Modolo
* Grega Bole, Francesco Gavazzi, André Greipel en Enrico Battaglin

RIDE Magazine
60 Reacties
Sorteer op:
10 mei 2015 19:08
Goede voorbeschouwing, alleen voor de Barbagelata moeten ook al heel wat hoogtemeters overwonnen worden. Daar is niet echt aandacht aan besteed in de voorbeschouwing.
10 mei 2015 19:12
Eigenlijk kan deze etappe het klassement al volledig overhoop gooien, Orica tempo maken en Nizzolo,Greipel,Modolo,Boonen,Mezgec,... eraf rijden en voor de Nederlanders hopen dat Hofland kan blijven en voor de Belgen Meersman. Zelfs de klassementsmannen (als ze al zin hebben) kunnen hier iets proberen (Pozzovivo?) en een vroege vlucht kan ook slagen als het tempo te laag ligt op de Barbagelata en in de afdaling. Interessante koers. Zelf verwacht ik geen spurt maar iemand die het roze overneemt van Matthews en dit wel een dag of 4,5 zal houden. (Pellizotti, Pirazzi, Paterski, Visconti, Felline) lijken mij hier ideale types voor.
10 mei 2015 19:16
Op dit terrein moeten we Orica-GreenEdge niet overschatten. Als er bergop goed doorgetrokken wordt, bijvoorbeeld zoals Tinkoff vandaag, dan liggen er vijf Orica's meteen af. Zeker als ze al van voor de Barbagelata de koers willen controleren.

Ik denk dat een groepje dat in de afdaling van de Barbagelata wegrijdt uit het eerste peloton, voor de ritzege gaat strijden. Het zou daarbij zomaar kunnen dat vroege vluchters pas vlak voor de finish door dat groepje worden ingerekend.
10 mei 2015 19:16
Hopelijk gaat een kopgroepje het uitmaken met o.a. Lindeman, Weening en Nicola Boem.
10 mei 2015 19:29
Waar is Paterski in de voorbeschouwing??
10 mei 2015 19:32
@Xistnc
Wegrijden in een afdaling en spurten in kleine groep, dan denk ik spontaan aan Damiano Cunego. Toch ook maar in de gaten houden morgen!
10 mei 2015 19:36
Ik dacht dat hofman in de wat zwaardere etappes ook bij kan blijven. Hij heeft daarnaast ook zwaardere aankomsten nodig ietwat berg op finish
10 mei 2015 19:39
Veel hangt ook af van dat enorme stuk vals plat, dat begint bij 37km ongeveer. Vanaf daar komt er een stuk van een kilometer of 25 aan gemiddeld 3,3%. Als daar flink wordt doorgereden, zullen de sprinters al vermoeid aan de laatste klim beginnen.
10 mei 2015 19:40
Kruissie morgen in de ontsnapping!
10 mei 2015 20:01
Ik verwacht geen massa sprint, hoewel de meeste sprinters in de giro aardig heuvel/bergop mee kunnen zijn er genoeg teams/renners die de etappe zwaar genoeg kunnen kunnen maken dat er veel mensen er op de laatste klim af gaan
10 mei 2015 20:05
Mezgec, modolo en Greipel sowieso geen ster wat mij betreft.
Metthews (als hij eraan blijft / terug kan komen) of anders Gerrans
Of types als Feline, Visconti, Paterski, Gilbert??
10 mei 2015 20:09
De laatste koersen waar Hofland aan mee deed moest hij er op (ogenschijnlijk) makkelijke manier zijn meerdere erkennen op de beklimmingen. Dit was echter vorig jaar, maar het seizoen daarvoor, toen Hofland puike resultaten haalde en in top vorm was, heeft hij aangetoond dat hij wel lang mee kan. Als de sprint van vandaag kenmerkend is voor de vorm van Hofland acht ik hem kansrijk om bij een relatief zwaar koersverloop nog in het peloton te zitten.

Verder denk ik dat de koers vooral gecontroleerd wordt door Tinkoff. Contador heeft aangegeven niet te vroeg in het roze te willen en hij rijd vooraan om valpartijen te vermijden. Sprinters ploegen die hun sprinter nog aanboort hebben na de laatste beklimming zullen denk ik de vluchters moeten inrekenen om het laatste gaatje te dichten.
10 mei 2015 20:19
Benieuwd of Kung zijn trucje in de afdaling kan herhalen.
10 mei 2015 20:20
Als mannen als Mezgec en Greipel eraf moeten door het hoge tempo, zal ook Hofland er niet meer bijzitten.

Leuke rit. In principe zijn mannen als Felline, Matthews, Lobato en wellicht Modolo de kanshebbers. Maar ik verwacht toch ook wel wat van onze Macej.

Dit zal overigens een fantastisch eerste uur opleveren. Ik zie zo een kopgroep van 20 renners het hazenpad kiezen, en de vraag is wie er dan gaat controleren.
10 mei 2015 20:24
Dit is echt kansloos voor de pure sprinters joh, 2300 hoogtemeters over 136 kilometers.

Benieuwd of Orica het kan controleren, maar wie weet helpen Movistar (als ze niet vol op de aanval gaan) en BMC wel een handje mee.
10 mei 2015 20:31
De vluchters hebben een kans,;mogelijk gaat iedereen naar Orica kijken ipv mee te helpen. Anders gewoon Bling.
10 mei 2015 20:32
Ontsnapping morgen lijkt me kansloos met de roze trui voor het grijpen, genoeg ploegen met een sterke man aan boord die deze kans willen pakken.
10 mei 2015 20:39
@RV
Een ontsnapping moet het dan juist toch halen willen ze de trui van Orica afpakken. Gerrans, Clarke en Chaves zijn er ook nog.
10 mei 2015 20:45
Met de roze trui in de ploeg en kansen voor Matthews op etappewinst verwacht ik dat een vluchtgroep niet veel ruimte krijgt. Benieuwd of er na de slotklim vol doorgepeerd wordt of dat er toch nog veel geloste renners terug kunnen komen. Voor de echte spurters lijkt me deze rit iets te veel gevraagd.
10 mei 2015 20:51
Ik denk dat Orica sprinters eraf gaat proberen te krijgen. Clarke en Gerrans zouden zeker een groot deel eraf kunnen rijden.
10 mei 2015 21:02
Orica kan dit niet controleren, denk ik. Kan beter proberen iemand mee te sturen in een vlucht. Weening? Waarom kwam die vandaag op achterstand binnen? Gevallen of expres wat achterstand gepakt om morgen weg te mogen?

Als Tinkoff rijdt zoals vandaag, is er al snel geen sprinter meer aan boord. Wie iets wil betekenen in het klassement, zal heel attent moeten rijden.
10 mei 2015 21:06
Voor de klimmers nog veel te vroeg om zich uit te gaan sloven en ook nog 40km volgas te geven, verwacht eerder een massasprint. Te vroeg in het roze wil geen enkele klassementsrenner zoals Contador al aangaf.
10 mei 2015 21:08
Toch denk dat Orica green eds de trui gewoon in huis houd Alshet Matthews niet is dan is er ook nog Clarcke - Chaves og Gerrans
10 mei 2015 21:39
Het wordt een enerverende dag. De vraag is welke sprinters overleven. Ik hoop alvast op Matthews. Dit zou hij moeten kunnen, mede omdat ik geen klassementrenners nu al zie aanvallen. Een paar vluchters zijn nog wel in te rekenen met hulp van enkele andere ploegen.
10 mei 2015 21:59
Lobato ook gevallen? Als hij herstelt is hij echt de grootste kanshebber. Anders wordt het Matthews.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.