Giro 2016: Nibali wint tumultueuze rit, Kruijswijk verliest roze
foto: ANSA
vrijdag 27 mei 2016 om 17:05

Giro 2016: Nibali wint tumultueuze rit, Kruijswijk verliest roze

Vincenzo Nibali heeft de negentiende etappe in de Giro d’Italia 2016 gewonnen. De 31-jarige Italiaan van Astana was in een incidentrijke etappe de sterkste in de bergrit naar Risoul. Steven Kruijswijk verliest door een zware valpartij in de afdaling van de Colle dell’Agnello zijn roze leiderstrui aan Chaves. Kruijswijks achterstand bedraagt nu meer dan een minuut.

Snel eerste uur
In het eerste uur legde het peloton 51,5 kilometer af, waardoor de vluchters niet veel kans kregen om weg te springen. Pas op de Colle dell’Agnello ontstond er een omvangrijke kopgroep, van maar liefst 28 renners. Daarbij geen al te grote namen, maar zowel Nibali en Alejandro Valverde hadden een aantal pionnen meegestuurd. Vooraan glipte Michele Scarponi er al snel van tussen. Hij zou als eerste de top bereiken.

Favorieten bestoken elkaar op de Agnello
In de groep met favorieten kende Nibali op dat punt een slecht moment en moest samen met Rafal Majka lossen. Valverde, Johan Esteban Chaves en Steven Kruijswijk reden er vervolgens vandoor. Waar Majka en Nibali wisten terug te keren, kon Valverde het tempo van onze landgenoot en Chaves niet volgen. Kort voor de top moest Majka opnieuw lossen. Na de Cima Coppi, het hoogste punt deze Giro, doken Nibali, Chaves en Kruijswijk de afdaling in, waar hoge sneeuwmuren de kant van de weg markeerden.

Valpartij Kruijswijk
Kort na de top van de Agnello ging het mis voor Kruijswijk. In het laatste wiel vloog hij uit de bocht en kwam hard in aanraking met een sneeuwmuur. De Nederlander sloeg over de kop, maar wist vervolgens redelijk vlot terug op de fiets te stappen. Hij kwam echter wel geïsoleerd te zitten, waarna Nibali en Chaves hun kans schoon zagen. Zij lieten ploegmaats vanuit de vroege vlucht terugkeren en bouwden op die manier steeds meer voorsprong op. Kruijswijk zat op zijn beurt alleen. Ondertussen was Maxime Monfort de enige koploper.

Virtueel verlies roze trui
Kruijswijk vond later tijdens de afdeling steun bij een groepje waar ook witte truidrager Bob Jungels zich in bevond. Monfort was aan de voet van de klim teruggepakt door het groepje-Nibali/Chaves. Valverde en Majka zaten daar een dikke minuut achter. Kruijswijk en co volgden op zo’n twee en een halve minuut. De kopman van LottoNL-Jumbo deed er alles aan om het gat zo klein mogelijk te houden. Maar al snel bleek dat hij zijn inspanning in de afdaling moest bekopen, toen Jungels niet veel later bij hem wegreed.

Nibali solo
Vooraan leek Nibali zijn goede benen weer gevonden te hebben. De Italiaans kampioen plaatste meermaals een aanval om zo veel mogelijk tijd te pakken én om Chaves van zich af te schudden. Op zo’n vijf kilometer voor het einde kraakte de Colombiaan vanuit Italiaans oogpunt dan eindelijk. Nieve wist in de slotfase Chaves te passeren, terwijl de Haai van Messina alles op alles zette om de kleine Colombiaan op zo veel mogelijk achterstand te rijden. Dat lukte: Chaves gaf op de meet 53 seconden toe. Steven Kruijswijk finishte uiteindelijk met een achterstand van vier minuten en 54 seconden.

foto: ANSA

foto: ANSA

RIDE Magazine
271 Reacties
Sorteer op:
1 9 10 11
27 mei 2016 19:09
@klootje
Dumoulin verloor de Vuelta toch gewoon omdat hij werd weggereden in de laatste rit? Dat lijkt in de verste verte niet op 'de case Kruijswijk'.
27 mei 2016 19:12
Purito, zeg ik dat dan?

Ik zeg allen hoe zuur is het voor Nederland om 2x zo dichtbij een rondewinst na 35 jaar te zitten en beide keren 2 dagen voor het einde het in rook op te zien gaan.
27 mei 2016 19:14
Bij Dumoulin vorig jaar vroeg je je eigen gewoon af wanneer het zou gebeuren. Dat ie eraf werd gereden zat er ewoon aan te komen.

Kruijswijk was tot vandaag gewoon de sterkste. Totaal niet vergelijkbaar. Wel heel zuur zeg.
27 mei 2016 19:14
Ja, op die fiets. Maar bij Dumoulin had ik er wel minder problemen mee dan nu bij Kruijswijk. Die laatste was gewoon de beste. Daarom is het zo zuur.

Maar er lijkt inderdaad wel een vloek te rusten. Kortom, Gesink zal twee dagen voor het einde van de Tour zijn gele trui verliezen door twee overstekende koeien ;)
27 mei 2016 19:20
Ja Purito. Ik ook. Moet toch zeggen, trots en blijheid overheerst wel bij mij. Zoveel liever net niet winnen in een grote ronde dan 15 jaar helemaal niet mee doen om de winst. Wat een beleving hebben we nu, dankzij het niveau van de Nederlandse renners. Woutje Poels nog niet vergeten bijv.
En nogmaals, Steven en Tom zijn nu net zo goed helden voor het leven voor mij.
27 mei 2016 19:20
Ik kom er in principe wel overheen, het blijft volksvermaak waarbij het parcours, de ambiance en het pure koersplezier belangrijker zijn dan de poppetjes, hun parameters en palmaressen.

Ontzettend jammer dat Kruijwijk dit niet redden gaat (zo lijkt het dan he, morgen is er nog een dag) maar ik slaap er niks minder om. Mijn grootste schrik vandaag was meer toen ik Zakarin zag liggen want die leek wel van 2 bochten omhoog neer te zijn gestort.
27 mei 2016 19:23
@Purito

Die overstekende koe kun je toch gewoon opsluiten in haar eurosportcabine ;)
27 mei 2016 19:25
@purito
Je kunt je afvragen of Kruijswijk de beste was. De sterkste was hij zeker. Maar om de beste te zijn moet je ook om kunnen gaan met de druk. En op je fiets blijven zitten, ook als het spannend wordt.

@klootje
Heel zuur. Maar heel zoet om na een lange oversteek van de woestijn weer 2x zo dicht bij d overwinning te zijn.
27 mei 2016 19:42
@klootje
Ja natuurlijk. Winnen is ook maar een gevolg van goed rijden. Alleen maar winnen is ook saai. Verliezen kan ook prachtig zijn. Nu nog niet. Maar over een tijdje wel. En nu kunnen we blijven hopen. Hopen dat ooit een keer die 'vloek' wordt opgeheven!

@Janjanssen
Ja, daar ga ik maar niet op reageren. Voordat ik weer wordt afgeschilderd als een of andere vrouwenhater ;)
27 mei 2016 19:44
Ik heb vandaag vooral genoten van prachtige wielersport.
Voor mij een etappe die alles had wat wielrennen zo mooi maakt. Drama, emotie, combines en pijn. Graag meer van dit.

Dat er mensen zijn die zich alleen maar focussen op wie er wint begrijp ik, maar voor mij spelen hele andere factoren een veel grotere rol in mijn kijkgenot en sportbeleving. Aan het einde van het verhaal maakt het mij niets uit of Nibali, Chaves, Kruiswijk of Adam Hansen de Giro wint, zolang ik maar heb kunnen genieten van mooie sport en dat was meer dan het geval.
27 mei 2016 19:47
Is er eigenlijk al een reactie van Bram Tankink? Je weet wel, die ploeggenoot die deze week heel naïef meldde dat de Giro al gewonnen was.
27 mei 2016 20:07
Er is wel een reactie van Chaves :

''Kruijswijk is een echte kampioen, hij vocht voor het roze. Helaas is hij gevallen. Sorry vriend, maar ook dat is wielrennen''

En zo is het eigenlijk best goed en bondig samengevat.
27 mei 2016 20:42
Echt zonde voor Kruijswijk. Wie er ook moge winnen, iedereen zal van mening zijn dat Kruijswijk de sterkste was deze Giro en dat slechts een onnodige val roet in het eten heeft gegooid. Ik ga er, gezien zijn op het oog behoorlijke val, niet vanuit dat Kruijswijk morgen het roze terugpakt, al hoop ik stiekem op een wondertje ;) Als hij zijn 3e plaats weet te handhaven is dat desondanks een geweldige prestatie, al zal dat voor Kruijswijk op dit moment als een verlies voelen. Hij is enorm gegroeid en weet dat ie voor de allerbesten niet onder doet, de aankomende jaren pakt hij zijn kans heus nog wel...
27 mei 2016 20:55
Ongelooflijk jammer; ik was er ziek van. Beste renner deze Giro, maar wel een eigen fout. Ik vind dat de ploeg mensen of een mannetje vooruit had moeten sturen; Steven heeft in een klim niemand nodig maar juist wel elders. Dan nog is het de vraag of het goed gekomen was gezien de lichamelijke schade van Steven, maar nu blijft het wel knagen. In elk geval was de achterstand in het AK geringer geweest en was de mogelijkheid op meer nog aanwezig geweest. Nu is het bij een beetje fitte Steven nog hopen op behoud van het podium; het risico van een verder verval en zelfs uitvallen is echter niet denkbeeldig. Ik vrees dat Steven Turijn niet haalt.
27 mei 2016 21:00
Dit vindt zijn teammaat van het doorrijden toen Kruijswijk crashte.http://www.ad.nl/ad/nl/1062/Giro-d-Italia/article/detail/4309174/2016/05/27/Van-Emden-Schande-dat-Nibali-door-is-gereden.dhtml

Edit: Ik hoor nu een interview met Jan Boven die letterlijk zegt: iemand mee sturen was in het plan maar dat is nogal moeilijk als de ontsnapping pas na 85km tot stand komt. Tja…. mag ik het daarmee oneens zijn?
27 mei 2016 22:00
Toch knap dat ie ondanks die gigantische klap toch gewoon 16e wordt...wat een kanjer...
Morgen hopelijk niet te teveel tijd verliezen en gewoon top 5 giro rijden had ie vooraf voor getekend...
27 mei 2016 22:10
1:05 kan nog hoor, zelfs 55 sec kunnen genoeg zijn. Niet twijfel Kruisie morgen
27 mei 2016 22:23
Ik kan het niet laten. Dit schreef ik vanmorgen:

Wim Lu - 27 mei 2016 om 10:34
  

Ik maak me het meeste zorgen over de afdaling. Ik weet niet hoe technisch die is, maar als ik het hierboven goed zie, is ze 43 km lang en bedraagt het hoogteverschil 1769 meter en Steven is een slechte daler. Weliswaar volgt er nog de beklimming naar Risoul, maar als de andere favorieten bij hem wegrijden en een alliantie vormen, wordt het toch moeilijk en bestaat het gevaar dat Steven zich helemaal leeg rijdt nog voordat die beklimming begint. Vooral omdat zijn ploegmaten dan waarschijnlijk al lang op grote achterstand zijn gereden en hij het alleen zal moeten doen.
27 mei 2016 22:24
De ontsnapping kwam pas bergop tot stand. Op Battaglin weinig mannen die met zo'n groep meekunnen.

Het is gewoon heel jammer. En vooral triest dat een aantal lieden heel graag hin gelijk wil halen.
27 mei 2016 22:26
@Wim Lu
Tja, en als het regent, bestaat de kans dat je nat wordt.
28 mei 2016 00:37
Ik snap dus echt echt dat wf'ers genieten van ritten met valpartijen waarbij renners breuken oplopen en al zeker niet van een landgenoot. En als je er dan op kickt, hou het dan voor je en kom hier niet trollen.
1 9 10 11

Om te reageren moet je ingelogd zijn.