Giro 2016: Nibali wint tumultueuze rit, Kruijswijk verliest roze
foto: ANSA
vrijdag 27 mei 2016 om 17:05

Giro 2016: Nibali wint tumultueuze rit, Kruijswijk verliest roze

Vincenzo Nibali heeft de negentiende etappe in de Giro d’Italia 2016 gewonnen. De 31-jarige Italiaan van Astana was in een incidentrijke etappe de sterkste in de bergrit naar Risoul. Steven Kruijswijk verliest door een zware valpartij in de afdaling van de Colle dell’Agnello zijn roze leiderstrui aan Chaves. Kruijswijks achterstand bedraagt nu meer dan een minuut.

Snel eerste uur
In het eerste uur legde het peloton 51,5 kilometer af, waardoor de vluchters niet veel kans kregen om weg te springen. Pas op de Colle dell’Agnello ontstond er een omvangrijke kopgroep, van maar liefst 28 renners. Daarbij geen al te grote namen, maar zowel Nibali en Alejandro Valverde hadden een aantal pionnen meegestuurd. Vooraan glipte Michele Scarponi er al snel van tussen. Hij zou als eerste de top bereiken.

Favorieten bestoken elkaar op de Agnello
In de groep met favorieten kende Nibali op dat punt een slecht moment en moest samen met Rafal Majka lossen. Valverde, Johan Esteban Chaves en Steven Kruijswijk reden er vervolgens vandoor. Waar Majka en Nibali wisten terug te keren, kon Valverde het tempo van onze landgenoot en Chaves niet volgen. Kort voor de top moest Majka opnieuw lossen. Na de Cima Coppi, het hoogste punt deze Giro, doken Nibali, Chaves en Kruijswijk de afdaling in, waar hoge sneeuwmuren de kant van de weg markeerden.

Valpartij Kruijswijk
Kort na de top van de Agnello ging het mis voor Kruijswijk. In het laatste wiel vloog hij uit de bocht en kwam hard in aanraking met een sneeuwmuur. De Nederlander sloeg over de kop, maar wist vervolgens redelijk vlot terug op de fiets te stappen. Hij kwam echter wel geïsoleerd te zitten, waarna Nibali en Chaves hun kans schoon zagen. Zij lieten ploegmaats vanuit de vroege vlucht terugkeren en bouwden op die manier steeds meer voorsprong op. Kruijswijk zat op zijn beurt alleen. Ondertussen was Maxime Monfort de enige koploper.

Virtueel verlies roze trui
Kruijswijk vond later tijdens de afdeling steun bij een groepje waar ook witte truidrager Bob Jungels zich in bevond. Monfort was aan de voet van de klim teruggepakt door het groepje-Nibali/Chaves. Valverde en Majka zaten daar een dikke minuut achter. Kruijswijk en co volgden op zo’n twee en een halve minuut. De kopman van LottoNL-Jumbo deed er alles aan om het gat zo klein mogelijk te houden. Maar al snel bleek dat hij zijn inspanning in de afdaling moest bekopen, toen Jungels niet veel later bij hem wegreed.

Nibali solo
Vooraan leek Nibali zijn goede benen weer gevonden te hebben. De Italiaans kampioen plaatste meermaals een aanval om zo veel mogelijk tijd te pakken én om Chaves van zich af te schudden. Op zo’n vijf kilometer voor het einde kraakte de Colombiaan vanuit Italiaans oogpunt dan eindelijk. Nieve wist in de slotfase Chaves te passeren, terwijl de Haai van Messina alles op alles zette om de kleine Colombiaan op zo veel mogelijk achterstand te rijden. Dat lukte: Chaves gaf op de meet 53 seconden toe. Steven Kruijswijk finishte uiteindelijk met een achterstand van vier minuten en 54 seconden.

foto: ANSA

foto: ANSA

RIDE Magazine
271 Reacties
Sorteer op:
27 mei 2016 17:56
Met dank aan de ploegleiding. Anticiperen kennen ze niet.

Wat een klote zooi.
27 mei 2016 17:57
Er waren wel degelijk kampioenen, zoals Ullrich, die niet trapten als de leiderstrui door pech achterop was. Daar zegt Daan niets verkeerds aan. Maar je kunt Nibali en Chaves moeilijk verwijten dat ze het niet doen. Grote kampioenen zijn helaas niet de maatstaf. Vooral Nibali rijdt immers bij de ploeg waar alles geoorloofd is om te winnen. Al moet je als een brommer aan de auto gaan hangen, vol in beeld.
27 mei 2016 17:57
In de Vuelta waren de ploegmaats van Dumoulin net zo op als hun kopman zelf. Toen had het ook gemoeten, maar bij niet kunnen houdt het op. Daar was vandaag geen sprake van. Niettemin een déjà vu, natuurlijk.
27 mei 2016 17:57
Kletskoek natuurlijk wat Plugge beweert, maar los daarvan, ze maken een keus en als Kruijswijk geen stuurfout maakt, hoor je daar niemand over.
Onlangs was het hier nog non not-done om ook maar een heel klein beetje kritiek te hebben en nu hebben ze alles fout gedaan, maar dat is de teleurstelling.
Wielrennen is keihard en Kruijswijk heeft fantastisch gepresteerd.
Hopelijk kan hij zich morgen herpakken, maar dat weten we snel genoeg omdat het vanuit de start direct omhoog gaat.
27 mei 2016 17:57
Zal Kruijswijk ooit weer in aanmerking komen voor eindwinst? Zo ja, moet die dan blijven of toch een ander ploeg??
27 mei 2016 17:57
LyndaLid, fiets jij zelf eigenlijk wel eens? (en dan bedoel ik echt op snelheid fietsen en ook lange afstanden) Een bal in je eigen doel trappen, expres, is heel wat anders dan NIET EXPRES (puur ongeluk) onderuit gaan in de bocht terwijl je de leider van de Giro d'Italia bent.
27 mei 2016 17:59
@6129ak2
Ik weet niet wat de instructies van Engels waren, maar je lijkt helaas een punt te hebben. Helaas, want ik vind die Engels een sympathieke vent.
27 mei 2016 18:00
Chaves zei ook nog dat het hem speet van Kruijswijk maar dat Nibali zo snel is in de afdaling dat hij wel keihard moest doorfietsen. (Daarna rijdt Plaza natuurlijk wel gewoon keihard op kop..)
27 mei 2016 18:00
@ daan

Je snapt de vergelijking niet hè. De bal expres in je eigen doel trappen is natuurlijk het gevraagde wachten door Nibali en Chaves van jou.
27 mei 2016 18:00
@Daan
Daar weten we het antwoord toch al een paar maanden op?
27 mei 2016 18:01
@Daan
Eens, ik vond de vergelijking van Lynda ook mank gaan. Maar ik ben het wel met hem/haar eens dat sport geen liefdadigheidswerk hoeft te zijn. Een chique sporter zou hier wellicht hebben gewacht, maar nergens staat in de regels dat dit verplicht is.

Edit: ben wel benieuwd wat er was gebeurd als een Contador in het roze onderuit zou zijn gegaan. Of een Nibali. Ik vrees dat de status van de valler ook nog meespeelt bij de beslissing om door te rijden/te wachten.
27 mei 2016 18:03
Daan

Nou en. Het is zijn eigen fout. Als het door iemand anders kwam of hij had materiaal pech (lekke band) dan kunnen we er weer anders over praten. Dat is niet aan de orde. Daarnaast is die vergelijking met het eigendoelpunt wel erg lachwekkend.
27 mei 2016 18:04
klote van zo,n valpartij maar waarom geen ploeggenoten voor uit gestuurd dan had je hulp gehad in die afdaling. dat doen die andere ploegen toch beter moet ik zeggen.morgen wel een pracht slotetappe zo.
27 mei 2016 18:05
Er is altijd hoop maar mensen die verwachten dat Kruijswijk morgen nog wat kan terwijl hij aangeeft dat rug en ribben en eigenlijk alles ongelofelijk veel pijn doen.
Dat is morgen nog wat erger, inclusief minder energie, geen adrenaline en de bijbehorende stijfheid. Ik verwacht dat Steven morgen op minimaal een aantal minuten wordt gereden en dan heeft hij het nog super gedaan.
27 mei 2016 18:05
Emozioni
27 mei 2016 18:05
Ik snap de vergelijking wel hoor, maar ik vind hem niet kloppen.
27 mei 2016 18:06
Ik vrees dat kruijswijk morgen nog meer last zal hebben van z'n val en zie hem jammer genoeg zelfs nog zakken naar de 5de plaats.
27 mei 2016 18:07
@Pdc. Dat bedoel ik dus, als Nibali, Contador of Valverde was gevallen... Dan was het anders geweest en hadden ze waarschijnlijk gewacht. Het licht ook deels aan het aanzien van de ploeg en inderdaad de renner.
27 mei 2016 18:07
Vergelijking gaat perfect op. Stomme fout met enorme gevolgen, de reactie van de tegenstanders is dan uiteraard niet die gevolgen ongedaan te maken door bewust te gaan wachten/de stand terug gelijk te maken.
27 mei 2016 18:08
Wat is dit vreselijk jammer voor Steven , we mogen blij zijn dat hij nog heel is.
27 mei 2016 18:10
Onnozele pech aan de ene kant en wederom slappe hap van de ploeg aan de andere kant. Kruiswijk moet absoluut weg daar bij die krabbers van TLJ, wat een afgang dit , niemand ook maar in de buurt. Dit team verdient een topper als Kruiswijk niet. En dan die slappe teksten van Plugge, mag ik even een teiltje?
27 mei 2016 18:11
PdC, de ervaring leert me dat bij om het even welke roze trui-drager doorgereden wordt in dit stadium van de ronde. Geen uitzondering.
27 mei 2016 18:12
Als het lichamelijk meevalt,is er toch nog niets verloren.
Kom op zeg;Nibali en Chaves vechten om het been en Kruijswijk gaat er meeheen!!
27 mei 2016 18:14
Ik baal hier meer dan een beetje van. Ik heb geen zin om de ploeg verwijten te maken, of Steven zelf naar beneden te halen, of Nibali verdacht te maken. Ik had het erover naar Turijn te gaan dit weekend met @elrio. Het enige positieve dat ik kan verzinnen om te zeggen is dat ik blij ben dat we niet gaan. Nog iets positiefs: ik vind Steven nog steeds een held.
27 mei 2016 18:15
@klootje
Ach, wat een gelul. Goed sturen is ook een vereiste. Als je een grote kampioen bent, grijp je juist alle handvaten aan die zich onderweg aandienen. Als het maar binnen de grenzen van het toelaatbare blijft. En daar valt het slecht sturen van Kruijswijk echt wel onder.

Het is ontzettend balen. Zuur. Klote. Want hij had Giro-winst in de tas. Maar niet voor niets zeiden veel mensen dat dalen het kritieke punt van Kruijswijk is. Dat blijkt vandaag wel. Dan hebben Nibali en Chaves gewoon het recht om door te rijden. Sterker nog, dat is ten opzichte van hun ploegmaten, staf en fans wel zo netjes.

Om nu weer Astana een veeg uit de pan te geven is ook alleen maar gebaseerd op emotie en frustratie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.