Giro 2016: Valverde wint razendsnelle bergrit, Kruijswijk loopt verder uit
Foto: Sirotti
dinsdag 24 mei 2016 om 16:47

Giro 2016: Valverde wint razendsnelle bergrit, Kruijswijk loopt verder uit

Steven Kruijswijk is prima begonnen aan de laatste week van de Giro d’Italia. De Nederlander liep in de zestiende etappe verder uit op zijn voornaamste rivalen Esteban Chaves en Vincenzo Nibali en komt daardoor nog steviger in het roze. Wel greep de renner van LottoNL-Jumbo voor de derde keer op rij net naast de ritzege. Alejandro Valverde kwam na een korte, razendsnelle etappe (44,2 km/u) in Andalo als eerste over de streep. Kruijswijk eindigde net als in de vorige twee etappes als tweede.

Kruijswijk heeft nu een voorsprong van precies drie minuten op Chaves. Valverde wipt over Vincenzo Nibali heen naar de derde plaats, op 3.23 minuten van de Nederlandse rozetruidrager.

Kruijswijk moet al op eerste klim reageren
Wie dacht dat in de kortste rit in lijn deze Giro een groepje vluchters de ruimte zou krijgen van het peloton, kwam bedrogen uit. Er ontstond weliswaar een kopgroepje met daarin de Nederlander Pim Ligthart (Lotto Soudal), maar dat was slechts van korte duur. Al op de Passo della Mendola (2e categorie) begonnen de klassementsrenners zich met de strijd te bemoeien. Onder anderen Ilnur Zakarin (zesde) en Bob Jungels (achtste) zorgden meteen voor wat leven in brouwerij.

Jungels reed naar een kopgroepje toe met daarin Tanel Kangert (Astana), Diego Ulissi (Astana), Sergey Firsanov (Gazprom-Rusvelo), Joe Dombrowski (Cannondale) en David Lopez (Sky). Daarachter werd de druk op Kruijswijk stevig opgevoerd. De Nederlander reageerde vlak voor de top attent op aanvallen van Nibali (Astana) en Valverde (Movistar), terwijl ook Zakarin (Katusha) wist aan te te sluiten. De vier reden in de afdaling naar de zes oorspronkelijke koplopers toe.

Chaves raakt op achterstand
Waar Kruijswijk vanaf het begin prima bij de les was, gold dat niet voor Chaves. De nummer twee van het klassement kwam ruim een halve minuut achter zijn belangrijkste rivalen te zitten en moest zijn ploeg op kop zetten om de situatie nog enigszins te redden. Toen Dombrowski voorin moest afhaken, begon ook Cannondale zich met de achtervolging te bemoeien.

De negen koplopers kwamen, met name dankzij beulswerk van Kangert, met een mooie marge van 45 seconden aan bij de voet van de voorlaatste klim: de Fai della Paganella (10,2 km aan 7,4%). Terwijl Chaves, Rafal Majka (Tinkoff) en Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) de oversteek probeerden te maken, haakten voorin Kangert en Ulissi af.

Kruijswijk volgt Valverde, Nibali haakt af
Valverde zat niet op de terugkeer van Chaves te wachten en plaatste een ferme versnelling. Kruijswijk volgde gezwind, net als Zakarin, maar Nibali moest passen. Zakarin dicteerde het tempo en dat lag hoog genoeg om met een kleine halve minuut voorsprong op Chaves over de top te komen. De Colombiaan was inmiddels over Nibali, die geen okselfrisse indruk maakte, heen gesprongen.

Kruijswijk deed niet alleen voor het klassement goede zaken, maar had ook de ritzege nog in zijn hoofd zitten. Net als in de koninginnenrit en in de klimtijdrit zat dat er echter net niet in. Na een laatste klimmetje van derde categorie, gooide Zakarin in de laatste kilometer het tempo de hoogte in. Kruijswijk probeerde daarna Valverde te verrassen, maar de Spanjaard was in de sprint duidelijk een maatje te groot.

RIDE Magazine
229 Reacties
Sorteer op:
1 8 9 10
25 mei 2016 10:21
@sooike
Quote:
@ alle lezers

+1
Zo is het en niet anders , elke fatsoenlijke kopman heeft in de bergen minimaal een renner bij/voor zich rijden. Je kopman afzetten aan de eerste berg kan elke amateurploeg , Steven heeft gisteren tijdens de beklimmingen alles helemaal alleen moeten doen wat weer bewijst dat hij ontegenzeggelijk de allersterkste klimmer is , dan kan je wel een of twee Lotto Jumbo renners ver achter in dezelfde groep hebben zitten , maar daar heb je alleen iets aan als je materiaal pech krijgt , Steven terug brengen kunnen deze jongens ook niet , en dat is niet verwonderlijk er zitten geen klimmers bij. Achteraf gezien zou ik Gesink ook in de Giro hebben laten starten aangezien hij toch niet voor het klassement in de Tour gaat was een klimmerknecht meer voor Steven, maar ja achteraf gezien heeft iedereen gelijk.
25 mei 2016 10:47
Vooraf gezien heb ik gezegd dat LJ Kelderman mee hadden moeten nemen als knecht. We kunnen in de Tour echt niet veel verwachten van hem als we naar zijn voorjaar en de concurrentie daar kijken. Hard knechten bergop was een goede leerschool voor hem geweest.
25 mei 2016 11:45
@ mus

Ik neem aan dat je Kruijswijk bedoelt ipv Gesink...
Ben met je eens dat Nibali bergop in principe niks aan die mannetjes heeft omdat hij Steven niet los kan rijden. Zal ook wel meevallen.
Alleen wanneer Kruijswijk in een afdaling een gaatje laat, of Nibali springt net voor de top toch weg (zoals gister --> gelukkig ging Valverde rijden). Wanneer hij dan steun krijgt van ploegmaats is de schade zomaar niet meer te overzien (zie Dumoulin in Vuelta). Is altijd fijn om dan nog iemand bij je te hebben, die ook eens iets voor je kan halen bij de wagen...
25 mei 2016 15:51
Wat een rit, en wat jammer dat ik de finale heb moeten missen. Kruijswijk gaat de Giro, zonder tegenslag, winnen. Dat durf ik nu wel te zeggen.

Tsja, die ploeg...Is weinig over te zeggen, behalve dat ze niet ijzersterk zijn in de bergen. Maar, zoals in dit topic al eens eerder benoemd, zou het kunnen zijn dat de knechten te horen hebben gekregen dat hun werk erop zat, omdat Kruijswijk zelf simpelweg sterk genoeg was.

Dan wat anders: als hij de Giro wint, verwacht ik dat de sponsor de portemonnee wel een keer trekt ter verlenging van zijn contract, en om meer goeie klimmers te halen.
1 8 9 10

Om te reageren moet je ingelogd zijn.