Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 4
foto: Sirotti
dinsdag 10 mei 2016 om 06:00

Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 4

De Giro d’Italia is neergestreken op de plek waar het thuishoort: Italië. In Catanzaro, gelegen in de ‘wreef van de laars’, trekt het peloton verder na drie dagen Gelderland. Met Marcel Kittel in de roze leiderstrui wacht de renners een heuvelachtige etappe, waar de eerste verschillen gemaakt kunnen worden in het klassement. WielerFlits neemt een kijkje in het routeboek en bespreekt de favorieten.

Parcours
Catanzaro, de naam is al genoemd. Hoofdstad van de regio Calabrië en een inwonersaantal van 90.000. De stad staat bekend om zijn oude binnenstad, gevormd in de tijd van het Byzantijnse Rijk. Vijf keer eerder streek het Giro-peloton hier neer, in 1930, 1954, 1965, 1972 en 2005. Tweehonderd kilometer verder wordt er gefinisht in Praia a Mare. Dit dorpje aan de Tyrreense Zee telt slechts 6800 inwoners en staat bekend om zijn visgerechten. Zij ontvangen voor het eerst de Giro d’Italia.

T15_MadonnaDC_2_alt

De etappe dan. Na de tijdrit door Apeldoorn en de sprintetappes tussen Arnhem en Nijmegen zullen we dinsdag een rit zien waarbij de geblokte mannen met de snelle benen niet aanwezig zijn. De eerste 120 kilometer zijn nagenoeg vlak. Na 35,3 kilometer ligt al de eerste tussensprint, in Marinella. Het tweede deel is vervolgens allesbehalve vlak. Er staan in het routeboek twee klimmen aangegeven van derde categorie, maar ook daarna liggen nog enkele lastige heuveltjes. De klim naar Bonifati op 74 kilometer van de meet is de eerste beproeving van de dag. Deze is 6,5 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van zes procent. Twintig kilometer later volgt beklimming twee: San Pietro, een 5,3 kilometer lange helling met een gemiddeld stijgingspercentage rond de 7%.  Op het steilste punt tikt de klim de 11% aan. Vooral tussen kilometer twee en vier van de San Pietro kan er een verschil gemaakt worden, daar is het 8,6% gemiddeld.

Op 25 kilometer van de meet, als het peloton al flink uitgedund gaat zijn, ligt nog een tussensprint. Mocht de kopgroep al teruggepakt zijn, dan kunnen rappe klassementsmannen hier kostbare tellen grijpen. Wat daarna volgt, is typisch Italiaans. Er zijn geen bergpunten te verdienen, maar drie korte klimmetjes kunnen nog voor een nieuwe schifting zorgen. Klassementsrenners zullen bij de pinken moeten zijn. Afgelopen jaar was de etappe naar La Spezia eenzelfde soort etappe – niet al te zwaar, maar wel met aardig wat klimmen – en daar verloor onder andere Steven Kruijswijk meerdere minuten.

prova-2

De laatste 10,5 kilometer van de etappe

De laatste ‘heuvel’ heet de Via del Fortino en tikt in 1800 meter (7,7% gemiddeld) twee keer de 18% aan. Hierna is het nog vijf kilometer afdalen richting Praia a Mare, waar de finishlijn ligt getrokken. Brede, bochtige wegen zullen geen gevaar vormen voor de coureurs in de afdaling. De laatste lijn is twee en een halve kilometer lang op een brede weg, al zit er op vierhonderd meter van de meet nog een flauwe S-bocht in.

Favorieten
Dit lijkt de eerste etappe te worden waarbij de eerste échte tijdsverschillen gemaakt gaan worden. De opeenvolging van klimmen in de laatste 75 kilometers doet de pure sprinters hoogstwaarschijnlijk lossen, tenzij er vanuit het peloton geen actie komt, de ploeg van leider Marcel Kittel kan controleren en het tempo dermate laag houdt dat de snelle Duitser erbij kan blijven. De ritzege die Kittel boekte in Romandië ging ook over golvende wegen, maar deze rit is twee keer langer. Zijn ploegmaats bij Etixx-Quick-Step zullen het peloton in toom moeten houden om de roze trui erbij te houden.

mak160508021

foto: Marcel Koch

Gezien het profiel van de etappe en het lastige laatste gedeelte zullen de heuvelrenners met een explosie in de benen boven komen drijven. De klassementsmannen moeten oppassen om op de steile stukken de aansluiting niet te verliezen. Zij hebben na de top nog wel tijd om terug te rijden, maar vervolgens zal het in Praia a Mare waarschijnlijk op de sprint aankomen. Wie je dan natuurlijk noemt, is Alejandro Valverde. De Spanjaard debuteert in de Giro en zal in deze etappe graag de benen testen. Van alle klassementsmannen staat hij enkel achter Nibali en Kruijswijk (en Dumoulin). Mocht het voor de Movistar-kopman niet lukken op een van de klimmetjes, dan beschikt hij over een sterk eindschot. De Spaanse formatie heeft ook Andrey Amador nog achter de hand. Met een derde plaats in Apeldoorn en een negende plek in de massasprint(!) van Nijmegen kan ook de Costa Ricaan sterk aankomen.

07-05-2016 Giro D'italia; Tappa 02 Arnhem - Nijmegen; 2016, Movistar; Valverde, Alejandro; Arnhem;

foto: Sirotti

Tom Dumoulins naam is al veel langsgekomen de afgelopen week. Hij heeft al twee dagen in het roze gereden en kan uit de voeten op steile klimmen, bewees hij vorig jaar in de Vuelta. Of zijn versnelling goed genoeg is om de echte rappe mannen voor te blijven, is de vraag. De roze wolk waar hij op leefde kan hem een steuntje geven. De andere Nederlander hoog in het klassement (na etappe 3 staat hij veertiende) is de kopman van LottoNL-Jumbo: Steven Kruijswijk. De rosse Brabander liet in Yorkshire zien op steile muren aardig vooruit te komen. Dat moet vertrouwen geven voor etappes als deze. Het is afwachten of Primoz Roglic hem bij kan staan, de verrassende Sloveen kwam hard ten val in de derde etappe. Wie bij de Nederlandse loterijploeg ook in de gaten gehouden moet worden, is Enrico Battaglin.

Ulissi won vorig jaar in Fiuggi - foto: ANSA/DANIEL DAL ZENNARO

Ulissi won vorig jaar in Fiuggi – foto: ANSA/DANIEL DAL ZENNARO

Vincenzo Nibali is de kopman van Astana en staat er van de klassementsmannen – zij die het uitgesproken hebben – het beste voor in het klassement. Bij de Kazachstaanse ploeg zijn ook Tanel Kangert en Jakob Fuglsang outsiders. In Trentino liet het trio merken in vorm te zijn. In dit soort etappes kunnen zij een mentale tik uitdelen aan de concurrentie. Drie namen van Astana zijn dus genoemd, Movistar had al twee namen. Daar kunnen vanuit Spaanse hoek nog twee namen aan toegevoegd worden: Giovanni Visconti en Carlos Betancur. Om de aandacht al vroeg in de Giro weg te houden van hun kopman, zouden zij met een late ontsnapping de anderen aan het werk kunnen zetten. Diego Ulissi is de snelle heuvelman om op te letten in het roze-blauw van Lampre-Merida. Het laatste vlakke deel is in zijn nadeel, want in een directe sprint is hij niet vaak de snelste. Of hij moet solo wegrijden.

foto: ANSA

Formolo boekte afgelopen jaar zijn eerste ritzege in een grote ronde – foto: ANSA

Springveren moeten ook tot de kanshebbers gerekend worden. De aanvallende types kunnen zomaar de ruimte krijgen van de grote kleppers. Waarom kan Davide Formolo niet weer etappe vier van de Giro winnen, net als vorig jaar in La Spezia? Met Moreno Moser beschikt Cannondale over een extra troef. Hij was in de tijdrit van Apeldoorn opvallend goed met een vijfde plek. Simon Clarke zit ook nog in de groene brigade van Jonathan Vaughters en kan op dit terrein eveneens goed uit de voeten. Tim Wellens is ook zo’n aanvaller gemaakt voor dit parcours. De Lotto Soudal-renner zegt te wachten tot de laatste twee weken, maar waarom niet nu al? In het klassement staat hij op 6.38, een achterstand waarmee hij vrijheid kan krijgen in het verdere verloop van de ronde. Etixx-Quick-Step kent tot nu toe een voortvarende Giro. Mocht Kittel zijn wagon niet kunnen aanhaken, dan kan Matteo Trentin (tweevoudig Tourritwinnaar) de rol van kopman overnemen. Of zijn Gianluca Brambilla en Bob Jungels in staat om zich aanvallend te tonen?

Sonny Colbrelli

Sonny Colbrelli werd derde in de Amstel Gold Race – foto: Sirotti

Rappe mannen die in dit soort etappes met meerdere heuvels kunnen overleven in een uitgedund peloton, zijn Milaan-San Remo-winnaar Arnaud Démare (FDJ), Ramunas Navardauskas van Cannondale, Sonny Colbrelli in het tenue van Bardiani-CSF en José Joaquin Rojas namens Movistar. Kristian Sbaragli (Dimension Data) eindigde in Nijmegen als zesde en liet in de Vuelta vorig jaar al zien tegen een stootje te kunnen. Iemand die al twee keer in de top-10 eindigde is Moreno Hofland. Hij toont zich de eerste dagen attent en heeft het in zich om in een klein peloton te overleven. De kans dat de pure sprinters hier bij blijven, is klein met deze listige finale. Ze zijn volledig afhankelijk van het koersverloop.

Tot slot is er ook de kans dat een vluchtgroep standhoudt. In de etappe naar Arnhem maakten de sprintersploegen het al spannend. In deze rit kunnen ploegen het commando nemen, maar mocht hun kopman lossen, dan zullen zij de voorposten verlaten. Zal deze etappe controleerbaar zijn, of gaat het zo ver komen dat een kopgroep wegblijft?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Kristian Sbaragli, Sonny Colbrelli
** Arnaud Démare, Diego Ulissi, Ramunas Navardauskas
* Davide Formolo, Matteo Trentin, Moreno Moser, Andrey Amador

Weer en TV
Dinsdag voorspellen de weermannen en -vrouwen volop zon in en om Praia a Mare. Bij de start zal het nog enigszins bewolkt zijn. De temperatuur schommelt tussen de 20℃ en 25℃. Van wind is weinig sprake, aan het einde van de middag zwakt die af tot windkracht 1 vanuit het westen in de finishplaats.

Sporza is vanaf 14.40 uur live op één. Eurosport schakelt om 14.30 uur in op het hoofdkanaal. De NOS zendt de etappe niet live uit op tv.

[poll id=”237″]

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 7
9 mei 2016 13:08
Iedere sprinter die zo'n Caubergachtige klim vlak voor de finish aan kan is een kanshebber. Ik mis dus namen als Belletti, Haussler, Tsatevich, misschien Battaglin. Valverde gaat geen energie verspillen met een vlakke sprint.
9 mei 2016 13:09
Zou Tjallingii niet voor de rode puntentrui kunnen gaan morgen?
9 mei 2016 13:12
Zou Nizzolo en Modolo dit ook aankunnen?
Als Demare bij de favorieten worden genoemd mag Ewan daar ook zeker bij staan.
9 mei 2016 13:13
Dit kan een hele mooie etappe worden, die finale is in ieder geval zo'n heerlijke die alle kanten op kan!

Ik zie zelf de Ardennenpuncheurs als grootste favorieten, dus ook Wellens bijvoorbeeld. Het zal bijna onmogelijk zijn om te controleren op dat laatste stuk, dus wie weet kan Jungels weer zo'n trucje uithalen als in Oman(?). En pas maar op voor Nibali, die heeft ook de neiging om in chaotische finales uit te pakken, dit lijkt wel wat op die Tour etappe in Engeland die hij won! Moser ook een interessante naam, maar zo zijn dus zo veel :)

In een sprint zullen Rojas, Sbaragli, Trentin, Battaglin en dat soort klimmende sprinters er misschien nog bij zitten. En wat mij betreft de favoriet: Caleb Ewan.

Leuk, mooie etappe op komst!!

@ Jelle

Mij lijken die jongens, en ook Démare, persoonlijk kansloos.
9 mei 2016 13:14
Weer een heerlijke voorbeschouwing van WF. Dank.

Zelf verwacht ik dat Kittel er zeker niet meer bij is. Ik vind dit eigenlijk wel zo'n etappe waar Nibali/Astana een aantal andere klassementsrenners wil verrassen. En dus dat het spel hard gespeeld gaat worden. De dag er na hebben ze toch weer om bij te komen.
@ Dayer Quintana: zou kunnen. Als hij weer in de vlucht zit, kan hij zelfs nog wat bergpunten erbij pakken.

Uiteindelijk verwacht ik een winnend Movistar
9 mei 2016 13:19
Misschien Arndt, hij liet in Yorkshire zien over goede benen beschikken toen het heuvelop ging. Weet niet of hij nog last heeft van die val van gisteren.
9 mei 2016 13:21
Waarschijnlijk niet Jelle, maar hangt van koersverloop af!!
9 mei 2016 13:23
Ik zou Kittel altijd sterren hebben gegeven. Gewoon omdat als hij er wel aan blijft hangen, de rest gelijk kansloos is.

Het profiel ziet er mooi uit, maar ik vrees dat er teveel ploegen meer bezig zijn met het beschermen van hun klassementsrenner (zie ook TLJ, die Kruijswijk willen beschermen volgens hun site) en weinig ploegen met aanvallen. Ik hoop ook op spectakel, maar verwacht er realistisch eigenlijk weinig van. Misschien dat een paar van de slechtst klimmende sprinters er af gaan (en daar zou Kittel bij kunnen horen), maar nog verwacht ik gewoon een massasprint of in elk geval een groot peloton naar die laatste hobbel.
9 mei 2016 13:29
Als ik het goed zie hierboven, zit aan de voet van de laatste klim een haakse bocht. Dus de snelheid is dan een beetje weg uit het peloton. Gaat dat van invloed zijn op het afhaken van sprinters?
9 mei 2016 13:30
Off topic; is het voor WF niet mogelijk om een 'inside' artikeltje te wijden aan de logistieke uitdaging van zo'n enorme transfer operatie? Alle teams met al dat materiaal even 2500 km verplaatsen in een dag tijd? Hoe gaat zoiets?

On: dank voor de mooie voorbeschouwing. Ik had zelf de echte sprinters nog wel een kans toegedicht, maar bij het zien van de details zie ik ze het op dit parcours niet redden.
9 mei 2016 13:35
Misschien als Nibali een eerste bommetje gaat gooien op de 2e berg van categorie dan kan het een hele mooie finale gaan worden met alleen op en af. Hopelijk is Kruiswijk deze keer dan wel bij de pinken.

@orakel Valverde hoeft geen energie te verspillen in de vlakke sprint als hij kans ziet op die laatste heuvel met voorsprong alleen de afdaling in te duiken. Het is slechts 3km vlak.
20 seconden moet genoeg zijn om de boni's aan de streep op te rapen.
9 mei 2016 13:36
Pff dit is echt lastig, worden het klimmers of sprinters? Ik denk dat die laatste klim van bijna 2km op 5km van de streept toch echt te lastig gaat zijn voor Kittel. Maar niet voor mannen als Colbrelli en Navardauskas. Gaan de klassementsmannen hier zich al roeren?
Een Contador had het wel geflikt, maar helaas zijn zulke aanvallers zeldzaam.
9 mei 2016 13:39
Lees niets over Landa, die zou ik toch hier toch niet vergeten. Ook zou ik zeker een ster geven aan Kangert die goed kan finishen na zo'n etappe.
9 mei 2016 13:52
En Zabel, Tsatevich, Zakarin, Chaves en Firsanov misschien nog opties?
9 mei 2016 13:54
@Sunrider: Landa zie ik hier echt niet winnen. De klimmetjes zijn tekort om weg te raken bij de andere klassementsmannen, en in een sprint op het vlakke legt hij het af.
9 mei 2016 13:54
******** Wellens (is hoop)
** Valverde
* 30 heuvelsprinters en Ardennemannen (waaronder wellicht Hofland, Battaglin en zelfs Dumoulin, is ook rap)

Deze etappe kan echt alle kanten op. Ben benieuwd of de klassementsmannen er al aan willen zo vroeg.
9 mei 2016 13:57
Zabel? klimt die zo goed dan? verder zie ik niet in welke sprinters 1800 meter aan 7,7 gemiddeld overleven anders dan colbrelli en misschien sbaragli en ewan
9 mei 2016 14:01
@zomaareens: je kunt ook net als in San Remo bijvoorbeeld daarna nog weer aansluiten, in San Remo ligt de winnaar er ook vaak genoeg af op de laatste heuvels.
9 mei 2016 14:02
Mooie etappe voor Gasparotto, maar die rijdt hier niet :-)
9 mei 2016 14:02
@Diego99: Zabel kan die zo goed klimmen?
Verder zie ik niet wie anders dan colbrelli en misschien sbaragli en ewan dit bij kunnen benen?
1800 meter aan 7,7 procent?
9 mei 2016 14:07
Demare had het al lastig op de 2 heuvels van dit weekend.

ik verwacht een mooie etappe benieuwd welke sprinters er overblijven. Denk niet veel denk dat de grote namen al even de tegenstand wil testen.
9 mei 2016 14:07
@zomaareens
Tja zat zelf ook te twijfelen maar moet toch wel lang mee kunnen gezien zijn prestatie in Volta limburg classic en eerdere koersen met wat heuvels. Hij zal in ieder geval net zo goed kunnen klimmen als sbaragli en ewan.
9 mei 2016 14:24
Zal als TLJ proberen iemand mee te hebben in de aanval. Deze kan namelijk wel eens een goede kans van slagen hebben. Weet niet zo welke ploeg het perse bij elkaar wil houden. Is een mooie rit voor battaglin als het bij elkaar blijft. Kan goed aankomen in een kleine groep +/- 30 man. En heeft al een keer de 4e rit gewonnen in de Giro.
9 mei 2016 14:25
Dumoulin voor het roze lijkt me in elk geval. Voor de etappe denk ik Ewan of een late uitval van een type Wellens.
9 mei 2016 14:25
Wat denken jullie van Hofland? ik denk niet dat hij mee gaat doen, team zelf zegt zelfs dat ze gaan proberen kruiswijk van voren te houden en eventueel battaglin voor de etappe
1 2 3 7

Om te reageren moet je ingelogd zijn.