Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 7
foto: ANSA
vrijdag 13 mei 2016 om 06:00

Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 7

Na de bergetappe van donderdag volgt vrijdag een nieuwe mogelijkheid voor de sprinters. Dat is de voorlopig laatste kans tot etappe elf op woensdag. In Nederland was Marcel Kittel in een vlakke sprint ongenaakbaar. Lukt dat hem in Italië ook? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Tussen Sulmona en Foligno staan vrijdag 211 kilometers op het programma. De rit is enigszins te vergelijken met de rit van woensdag naar Benevento, al is de laatste rechte lijn in Foligno volledig vlak. Die laatste plek was al twee keer eerder finishplaats in de geschiedenis van de Giro d’Italia. In 1968 boekte Franco Bitossi daar één van zijn twintig etappezeges in de Giro, terwijl meer recentelijk Nacer Bouhanni er met de eer ging strijken (2014). Sulmona was al zeven keer eerder het vertrek voor een Giro-rit, waarbij de eerste keer al dateert van 1911.

De etappe begint met een korte aanloop naar de Le Svolte Di Popoli, een negen kilometer lange klim van de tweede categorie. Na twintig kilometer koers bereiken de renners de top, waar veertien punten voor het bergklassement liggen te wachten op de eerste renner die bovenkomt. Deze klim is daarom uitermate geschikt om een vroege vlucht op poten te zetten, al kunnen de kleinere teams er ook oorlog maken voor de bergpunten. Na die beklimming gaat het in noordwestelijke richting l’Aquila, waar het voormalige Acqua e Sapone haar hoofdkwartier had. Via brede en veelal rechte wegen vervolgt het peloton haar weg naar finishplaats Foligno.

Onderweg zijn een paar ongecategoriseerde klimmetjes, rotondes en vluchtheuvels de grootste obstakels. Na 170 kilometer ligt nog wel de Valico della Somma van de vierde categorie, maar met nog meer dan veertig kilometer tot aan de finish hebben de sprintersploegen daarna nog tijd genoeg om hun troepen te mobiliseren. De weg naar de finish is niet bijster lastig, al liggen er tussen kilometer twee en één voor het einde nog drie haakse bochten. Vervolgens is op een asfaltweg van zeven meter breed de streep getrokken. Op 250 meter van die lijn ligt nog wel een flauwe bocht naar rechts, waardoor de sprinters tactisch goed gepositioneerd moeten zijn.

Favorieten
Met in het weekend en de dagen erna weinig kans voor de sprinters, is het scenario met een massaspurt als finale de meest denkbare mogelijkheid. Daarin moeten de figuranten van de voorbije afleveringen een list verzinnen om de hoofdrolspelers deze keer niet te laten schitteren.

Marcel Kittel - Foto: Sirotti

Marcel Kittel lijkt oppermachtig – foto: Sirotti

**** flag-de Marcel Kittel
Op vlakke aankomsten staat er deze Giro d’Italia geen maat op Marcel Kittel. Sinds een paar dagen is de sprinter van Etixx-Quick-Step 28 jaar oud en lijkt hij opnieuw zijn supervorm van weleer te hebben. In Nijmegen en Arnhem was de bonkige Duitser ongenaakbaar, die er een one man show opvoerde en zij tegenstanders er als amateurs liet uitzien. Lukt het hen in Foligno wel om een beetje in de buurt te blijven, of declasseert Kittel hen opnieuw?

Giacomo Nizzolo - Foto: Sirotti

Giacomo Nizzolo verzamelt vaak ereplaatsen – foto: Sirotti

*** flag-it Giacomo Nizzolo, flag-it Elia Viviani 
Na Mario Cipollini en Alessandro Petacchi is het nieuwe Italiaanse sprintwonder nog niet opgestaan. Er staan een hoop sprinters klaar die in hun leegte willen stappen, maar vooralsnog moeten zij – zeker in deze Giro – hun meerdere bekennen in de absolute wereldtop. Giacomo Nizzolo is echter een zekerheidje voor het podium, getuige ook zijn derde stek in Arnhem. De 27-jarige sprinter van Trek-Segafredo is prof sinds 2012 en eindigde sindsdien al tien keer bij de eerste drie in een massasprint tijdens de Giro. Winnen lukte hem echter nog nooit. Schrale troost: vorig jaar verzekerde Nizzolo zich van het puntenklassement in Milaan.

Elia Viviani is net als Nizzolo bezig aan zijn vierde Ronde van Italië. Hij reed zich drie keer minder in de top-3 van een dagresultaat, maar wist in 2015 wel al eens het zegegebaar te maken. In Genua versloeg de sprinter van Sky vorig jaar Moreno Hofland. In Arnhem was de 27-jarige Italiaan bovendien al the best of the rest, al blijft het daar volgens zichzelf ook bij. “Als je in het wiel van Kittel zit, kun je ten minste tweede worden. Als hij alles goed doet, is het momenteel onmogelijk om hem te verslaan”, was Viviani eerder deze week duidelijk over de Duitse krachtpatser.

** flag-de André Greipel, flag-fr Arnaud Démare & flag-it Sacha Modolo

Greipel won in Benevento - Foto: Sirotti

Greipel won in Benevento – foto: Sirotti

Waar Kittel tot op heden heerste in de vlakke sprinters, toonde zijn 33-jarige landgenoot André Greipel zijn krachtige pedaalslagen in de oplopende finishstraat van Benevento. Der Gorilla bezorgde zijn ploeg Lotto Soudal daarmee andermaal een ritzege in een grote ronde. Alleen tijdens zijn grote ronde-debuut in de Vuelta a España van 2007 wist Greipel geen overwinning te behalen. In alle rondes die vervolgens volgden, was het altijd minstens één keer raak. Dat is hem weer gelukt, waardoor de druk er voor hem af is. In de twee vlakke sprints kwam Greipel deze Giro echter ruimschoots tekort voor de bloemen. Op pure snelheid lijkt de Duitser het bovendien steeds vaker te moeten afleggen tegen de jongere sprinters.

Frustraties alom bij Arnaud Démare. De 24-jarige Fransman werd door zowel Kittel (Nijmegen), als Greipel (Benevento) al naar de dichtste ereplaats verwezen. De beloftenwereldkampioen van 2011 (Kopenhagen) is echter met een goed seizoen bezig. Hij boekte onder meer al een etappezege in Parijs-Nice, maar bereikte de grootste triomf in zijn nog jonge carrière twee maanden geleden op Italiaanse bodem. Toen snelde Démare verrassenderwijs naar de zege in Milaan-San Remo, iets dat de gemoederen nog altijd bezig houdt. De sprinter van FDJ zou namelijk tijdens de beklimming van de Cipressa aan de auto hebben gehangen. Antwoordt Démare nota bene in Italië met zijn benen?

In de Ronde van Turkije liet Sacha Modolo zien over een goede conditie te beschikken, ondanks het magere deelnemersveld. De 28-jarige Italiaan van Lampre-Merida won in de 2.HC-koers twee etappes, even veel als in de Giro van vorig jaar. Modolo heeft het liefst een sprint op een iets oplopende strook, maar bleek in Benevento niet bij de beteren te horen. De val van Rein Taaramaë op een kilometer van het einde kan daarop van invloed zijn geweest, al werd Modolo perfect afgezet door zijn piloot Roberto Ferrari. Weet hij zijn derde plaats uit Nijmegen te verbeteren op Italiaanse bodem, dan zit er mogelijk een ritzege voor hem in.

* flag-nl Moreno Hofland, flag-ru Alexander Porsev, flag-it Kristian Sbaragli & flag-au Caleb Ewan

Moreno Hofland - foto: Marcel Koch

Wat kan Moreno Hofland? – foto: Marcel Koch

Het is sinds Jeroen Blijlevens geleden dat er nog eens een Nederlander een massasprint wist te winnen de Giro, die in 1999 direct twee keer won. Met Moreno Hofland rijdt er deze ronde een potentiële opvolger over de Italiaanse wegen. In de drie etappes die tot op heden eindigden in een pelotonsspurt, wist hij een vierde, vijfde en zevende plek uit de brand  te slepen. Hoewel de aankomst in Foligno niet direct past bij zijn sprintkwaliteiten, blijft Hofland zeker een man om in de gaten te houden.

Bij Katusha moeten Alexey Tsatevich en Alexander Porsev het de sprinters van de concurrenten lastig maken. Dat is tot op heden nog niet echt gelukt, al sprintte Porsev al wel naar een verdienstelijk vijfde en zesde plek in Nederland. De 30-jarige Rus lijkt dus in vorm, maar winnen is nog een ander verhaal. Porsev boekte in zijn gehele profcarrière slechts twee overwinningen, waardoor een zege in Foligno direct zijn grootste resultaat ooit zou betekenen. Datzelfde geldt voor zijn ploegmaat Tsatevich, die vier jaar jonger is en drie profzeges op zijn palmares heeft staan.

Sbaragli zegevierde vorig jaar in Castellon - foto: Sirotti

Sbaragli zegevierde vorig jaar in Castellon – foto: Sirotti

Bij Dimension Data rekenen ze deze Giro op de snelle benen van Kristian Sbaragli. De 26-jarige Italiaan wist in de voorbije Vuelta a España voor het eerste zijn armen in de lucht te gooien als winnaar bij de profs. Hij weet dus wat het is om in een grote ronde te winnen. Maar met het sterke deelnemersveld aan sprinters in deze Giro, gaat een herhaling van dat resultaat lastig zijn. Sbaragli sprintte in deze Giro echter al naar een achtste, zesde elfde plaats in de daguitslag, dus zeg nooit nooit.

De kleine Caleb Ewan kon zijn performances uit de afgelopen Vuelta nog niet voortzetten in Italië. De 21-jarige Australiër is pas bezig aan zijn tweede jaar bij de elite, maar boekte al veertien profzeges. Ewan is vaak te herkennen aan zijn eigenaardige stijl van sprinten, door zijn neus vrijwel op zijn stuur te leggen. Waar hij er in de Vuelta nog een rit mee won, kan hij zich in de Giro nog niet echt meten met de snelste mannen van het peloton. Met Luka Mezgec heeft hij echter een ervaren piloot die hem wel perfect kan afzetten.

Outsiders
Kittel lijkt in Foligno opnieuw de te kloppen man, al zijn er nog een aantal kapers op de kust die op een goede dag voor een daverende verrassing kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan Bardiani-CSF met Sonny Colbrelli, Paolo Simion en vooral Nicola Ruffoni, die in Nijmegen al goed voor de dag kwam met een vijfde plek. Ook Rick Zabel (BMC) noteerde al twee mooie top-10 resultaten. Bij Wilier-Southeast rekent men na de abandon van Jakub Mareczko op Manuel Belletti, terwijl ook Matteo Pelucchi (IAM Cycling) normaal gesproken bij de betere sprinters hoort. Nippo-Vini Fantini hoopt datzelfde van Grega Bole en Eduard Michael Grosu, maar die slaagden daar tot op heden niet in.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Giacomo Nizzolo, Elia Viviani
** André Greipel, Arnaud Démare, Sacha Modolo
* Moreno Hofland, Alexander Porsev, Kristian Sbaragli, Caleb Ewan

Weer & TV
Net als donderdag wacht het peloton vrijdag een natte dag. Weeronline voorspelt namelijk 55% kans op regen, dat voornamelijk ’s morgens en ’s middags valt. Vanuit het zuiden waait het aan windkracht vier, terwijl het kwik maximaal stijgt tot 19 graden Celsius. Op TV schenken Eurosport 1 (14.45) en Sporza (14.40) aandacht aan de koers. Bij WielerFlits kun je terecht voor de gebruikelijke Volg Hier.

RIDE Magazine
64 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2016 19:01
Als Kittel die lange laatste klim overleeft.. en dat is nog niet zo vanzelfsprekend.
12 mei 2016 19:08
En anders is er genoeg tijd hem terug te brengen hoor Klootje.
12 mei 2016 19:12
@TiesW: Niet als de andere sprinters dat door hebben en hun mannen vol op kop zetten.
12 mei 2016 19:14
Hoe zwaar is die laatste klim van 4de categorie, zijn daar percentage's van?
12 mei 2016 19:18
6,7 km aan 5 procent volgens het roadbook Jelle. maar daarvoor loopt de weg al kilometerslang 'zeurend' omhoog aan zo'n 2/3 procent.
12 mei 2016 19:19
Dat laatste klimmetje gaat geen rol van betekenis spelen. Ligt te ver voor de finish.

Hoogstwaarschijnlijk een massasprint. Het kan wel een akelige finale worden met het natte weer.
12 mei 2016 19:20
Eerst 8km valsplat omhoog en dan 5 km aan 6%. Niet al te lastig, maar als daar een ploeg doortrekt, gaat Kittel toch serieus afzien.
12 mei 2016 19:23
Als je doortrekt gaat kittel dat niet redden, maar welke ploeg moet inhoud sprinter durft dat. En als je het durft moet je het ook volhouden tot aan de finish! Trek, lampre en lotto jumbo wellicht afspraken maken van te voren
12 mei 2016 19:23
Inderdaad 6,5 km aan 4,9%, max 8%... Dat is geen erg spannende klim, maar Kittel klimt wel erg slecht de laatste 2 dagen. Ik zou als ik een team van een andere sprinter was daar toch vol doortrekken met mijn eigen sprinter vooraan en hopen dat Kittel er af kan worden gereden. Sowieso zit je eigen sprinter dan goed vooraan en heeft hij het minste last van tempowisselingen. Iets voor Lotto-Jumbo om te proberen met Hofland?
12 mei 2016 19:23
Het is 'maar' 30 km naar de finish na de afdaling Kwiat. En als ploegen als Lotto, Trek, FDJ, Lampre daar gaan samenwerken, gaat Kittel niet terugkeren denk ik. In elk geval zou ik hem niet direct als topfavoriet voor morgen bestempelen.
12 mei 2016 19:25
Kittel gaat er zeker af op dat bergje als er een ploeg ook maar een beetje doortrekt. De vraag is of er te voorkomen valt dat hij terugkeert in het peloton.
12 mei 2016 19:31
Pelucchi hoef je niet meer op te schrijven verwacht ik. Erg jammer. Zijn topsnelheid is zo ongelofelijk hoog, maar ja verder..
12 mei 2016 19:39
Lotto rijdt op een wolk, die gaan gas geven op die laatste helling en hopen dat Trek, Lampre en FDJ mee de laatste 70 km het tempo hoog genoeg houden om terugkomen te beletten. Wat hebben die ploegen hier anders te zoeken.
12 mei 2016 19:42
Kittel, serieus?

Als ze ook maar een beetje doortrekken, ligt Kittel er morgen zo af. Laatste klim is in totaal 17 km lang aan 3% gemiddeld, maar met stukken tot 18%.
12 mei 2016 19:49
@TheArt: hoe kom je aan die percentages? Overal waar ik kijk wordt een max van 8% genoemd en een stuk kortere klim van 6,5km (al reken jij daar dat vals plat daar voor waarschijnlijk bij).
12 mei 2016 19:54
Nee Hakkie, ik reken het vanuit Terni en niet vanuit Bv. di Montefranco, waar de gecatalogeerde klim begint. Dat laatste stuk vanuit Bv. di Montefranco is inderdaad 6.7 km aan 3.4% met iig wat steile stukken (zie: http://www.piste-ciclabili.com/itinerari/4059-terni-spoleto-vecchio-valico-della-somma). Maar het begint 10 km daarvoor vanuit Terni dus al te klimmen en dat deel moet gemiddeld ook tussen de 2.5 en 3% zijn. Noem dat maar vals plat. Net iets meer dan vals plat dit hoor.
12 mei 2016 19:57
Dit lijkt mij ook te zwaar voor Viviani
12 mei 2016 20:00
Ik kan me nog een Tour herinneren waar Cannondale na een 2e categorie klim de koers 110 kilometer heeft gecontroleerd, waardoor Sagan de sprint kon winnen zonder dat de topsprinters terug konden komen.
12 mei 2016 20:08
Verwacht dat kittel de klim wel overleefd.
Even off topic, Chad Haga bedankte Cancelara op twitter voor het beëindigen van het disrespect voor de roze trui. Schijnbaar ging een ploeg opeens "achtervolgen" toen Tom ging plassen. Terwijl de kopgroep al lang en breed weg was. Iemand enig idee welke ploeg?
12 mei 2016 20:16
Even off topic:
Tom gaat voor het klassement dit zegt hij op cyclingnews

Tom Dumoulin (Giant-Alpecin):

“I hadn’t planned to attack. If I see a possibility I go for it. This was a climb that suited me. You need to have the legs but I had them today.

“When Nibali attacked I suffered but then when he came back I went for it. You’ve got to follow the moment. I noticed that Nibali was struggling on the flatter section and so I thought I’d go for it. I really surprised myself today. Now I’m riding for the GC but we’ll see what happens. I honestly didn’t really think to go so well.”
12 mei 2016 20:18
@mackie
Ik denk zelf Lampre, die reden echt ineens even random op kop en verdwenen toen weer, maar ik kan het mis hebben.

On: Ik hoop dat ze doortrekken en Kittel kunnen lozen, gun het Nizzolo het meest.
12 mei 2016 20:22
@Mackie
Orica of Lampre, want die kwamen ineens op kop en waren ook ineens weer weg.
12 mei 2016 20:36
Te zwaar voor Kittel, Pelucci en anderen. Maar Etixx heeft als back up Trentin.

Benieuwd of Ewan dit nog kan, wat valt hij tegen!

*** Greipel
** Modolo, Hofland, Demare
* Sbaragli, Colbrelli, Tsatevich, Belletti
12 mei 2016 20:39
Dit wordt gewoon een hattrick voor Lotto via Greipel!
12 mei 2016 20:41
Ben erg benieuwd of Ettix dit gaat redden voor Kittel..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.