Giro 2017: Nibali wint koninginnenrit, Dumoulin verliest veel tijd
foto: LaPresse
dinsdag 23 mei 2017 om 17:07

Giro 2017: Nibali wint koninginnenrit, Dumoulin verliest veel tijd

Vincenzo Nibali heeft Italië aan het feest gekregen door de koninginnenrit in de Giro d’Italia te winnen. De kopman van Bahrain Merida maakte in de afdaling van de Umbrailpas het verschil. In Bormio versloeg hij Mikel Landa. Voor de Nederlanders was er minder reden tot vreugde. Tom Dumoulin heeft ternauwernood zijn roze trui weten te behouden. Hij verloor veel tijd na een noodstop veroorzaakt door maagproblemen.

De etappe begon met een minuut stilte voor de slachtoffers in Manchester en voor de in Italië overleden motorcoureur Nicky Hayden. Nadat de renners op gang gebracht waren, werd meteen koers gemaakt. In het openingsuur werd meer dan vijftig kilometer afgelegd. Astana was een van de meest actieve ploegen. De Kazachse formatie wilde koste wat het kost een mannetje in de vuurlinie om op de Mortirolo (in deze rit omgedoopt tot Scarponi-klim) hun overleden ploegmaat Michele Scarponi te eren.

Steven Kruijswijk trekt ten aanval
Een grote groep van meer dan twintig renners begon met voorsprong aan de Mortirolo. Op de steile klim liet Movistar een paar mannetjes meeschuiven. Onder andere Anacona en later Amador schoven mee. Ook Steven Kruijswijk deed wat hij had beloofd te doen: aanvallen. De kopman van LottoNL-Jumbo overbrugde vrij eenvoudig het verschil van een minuut.

Op de top van de Mortirolo mocht Luis León Sánchez (Astana) als eerste de top ronden. De kostbare punten werden hem gegund, wat hem meteen een uitdager heeft gemaakt voor de bergtrui. De sterk uitgedunde groep der favorieten hield op dat moment het tempo strak, maar aanvallen bleven uit. Ook op de Stelvio hielden zij het kruit droog. Tussen de sneeuwmuren van de mythische klim werd de kopgroep uitgedund tot acht renners: Kruijswijk, Landa, Amador, Izagirre, Deignan, Hirt en Anton. Zij hadden op de top, die Landa als eerste passeerde, een voorsprong van minder dan drie minuten.

De 25 kilometer lange en technische afdaling eindigde met een duo aan de leiding (Amador en Landa). Kruijswijk besloot bij de achtervolgers het initiatief te nemen en dichtte het gat op de twee de koplopers. Ruim 17 kilometer voor de Umbrailpas volgde die hergroepering.

Sanitaire stop Tom Dumoulin
Met nog dertig kilometer te rijden ging het goed mis bij Tom Dumoulin. De rozetruidrager sprong van zijn fiets en dook de berm in voor een sanitaire stop. Het euvel, vermoedelijk maagproblemen, zette hem meteen op een achterstand van dik anderhalve minuut. In de groep der favorieten werd getwijfeld; doorrijden of wachten? Na enige aarzeling roken ze toch hun kans en begonnen, op initiatief van Zakarin, het tempo iets op te krikken.

In de kopgroep besloot Landa, op vijf kilometer van de top, zijn twee overgebleven medevluchters (Kruijswijk en Hirt) achter te laten. De Spanjaard van Sky wist uiteindelijk nog net met een voorsprong aan de afdaling te beginnen. Kruijswijk en Hirt waren ondertussen al ingelopen en gelost door de favorieten.

Nibali valt Quintana en Zakarin aan – foto: Pool Sunada LaPresse – Fabio Ferrari

Bij die groep der favorieten bleven de vurige demarrages lange tijd uit. Op 25 kilometer van de finish opende Nibali met een speldenprik die meteen werd gecounterd door Quintana. Na een reeks schermutselingen werd het kwartet Nibali, Quintana, Pozzovivo en Zakarin gevormd. Vlak voor de top demarreerde Nibali nog een keer om met voorsprong de afdaling in te duiken. Maar vlak voor de afdaling wisten de andere drie weer terug te komen. Voor Dumoulin begon het er echter slecht uit te zien. Op de top was zijn achterstand opgelopen naar meer dan twee minuten. Mollema en Kruijswijk reden inmiddels in een achtervolgende groep tussen de koplopers en Dumoulin in.

In de lange afdaling naar de finish zocht Nibali de risico’s op. De haai van Messina stortte zich naar beneden in de richting van Bormio. Alleen Landa kon hem volgen. Nibali wist zich in de bochtige slotkilometer het beste te positioneren. Toch wist hij in de korte laatste rechte lijn maar net van Landa te winnen en daarmee Italië de langverwachte eerste Italiaanse ritzege van deze Giro te schenken. Quintana passeerde twaalf seconden later als derde de finish.

Dumoulin behoudt het roze
Dumoulin worstelde zich naar de aankomst. In Bormio moest hij 2:17 minuut toegeven op Nibali. In het algemeen klassement is zijn voorsprong geslonken tot 31 seconden op Nairo Quintana.

RIDE Magazine
216 Reacties
Sorteer op:
23 mei 2017 17:23
1 ding, als je hem nu wint wordt de winst nog knapper en legendarischer
23 mei 2017 17:23
@philfan
Heb het idee dat je een beetje aandacht nodig hebt. Nou hier alsjeblieft. En probeer de volgende keer iets minder onzin te verkondigen.
23 mei 2017 17:23
Wat een ontzettend overdreven reacties. Niks onsportiefs gezien. Dit is gewoon koers. Dikke pech voor Dumoulin. Gestreden als een leeuw. Ik kan niet poepen in 2.17. Chapeau.
23 mei 2017 17:24
Wat een verhaal van Philfan. Vast geen Nederlander.
Doen er eigenlijk nog Belgen mee deze Giro?
23 mei 2017 17:24
Inderdaad blijft er 1 vraag over na deze rit. Waarom in vredesnaam, terwijl je weet als renner dat je op het punt staat om te gaan klimmen, misschien wel de belangrijkste klim van de giro, je tegenstanders bewezen hufters zijn die ook gebruik maken van valpartijen, schijt je niet gewoon in je broek? Ok, fijn is misschien anders, en het stinkt natuurlijk verschrikkelijk. Maar zo sterk als Dumoulin blijkbaar was heeft die echt voor niks tijd verloren. Op het eerste gezicht, super onnodig, gewoon dom.

Dat het dan onsportief is van je tegenstanders om door te rijden, tuurlijk, maar dat had je kunnen weten.

We weten nu wel dat Dumoulin als die getrained is ook dit werk aan kan. De grote vraag is, of die volledig zal herstellen van deze inspanning. Als die kan herstellen, is die wat mij betreft nog steeds favoriet voor de eindzege. Misschien nog wel meer dan voor de etappe.
Als me moet kiezen tussen in je broek schijten (of voor de hele wereld je broek naar beneden trekken en de boel laten lopen) of de Giro verliezen. Wat zou je dan kiezen?
23 mei 2017 17:25
edit redactie: niet op de man svp
23 mei 2017 17:25
Volgens mij de eerste keer dat een leider in een grote koers tijd verliest door een noodgedwongen sanitaire stop (laten we het maar netjes uitdrukken) en dat het ook zo in beeld was. Jammer dat hij zo tijd verliest, maar ja fit blijven hoort er ook bij. Vraag is: waarom moet dat weer een Nederlander overkomen ? Andere vraag waar is Ten Dam gebleven die had toch kunnen helpen bij die stop;)
23 mei 2017 17:25
Nibali + Zakarinverschikkelijk onsportief, als ik chad Haga was had ik Nibali morgen even een duwtje de berm in gegeven. Ongelofelijk hoe naïef wij nederlanders zijn in ons sportieve gedrag :D
23 mei 2017 17:26
Er zitten te weinig kasseien in voor de Belgen. Daarom doen ze niet mee.
23 mei 2017 17:26
Philfan......Wat ben jij een azijnpisser....Bah bah bah
23 mei 2017 17:26
Philfan moet lekker een ban krijgen.
23 mei 2017 17:26
Dumoulin hoeft in elk geval op niemand te wachten die malheur heeft of op zijn plaat gaat of wat dan ook.
23 mei 2017 17:26
Wie kan ook inhoudelijk reageren? Mijn god hoe laag van sommigen hier.

Het was Bobbie, een Nederlander dacht ik, die zei dat Dumoulin misschien last heeft met grote hoogtes. En ik herhaal dit, en dan is dat zuigend?
'Zoek de eerste belg in de uitslag' is een leuke. Maar natuurlijk naast de kwestie. Ik heb nooit beweerd dat een belg hier zou winnen. Zowat heel Nederland beweerde wel dat Kruiswijck/Mollema/Dumoulin zou winnen. En dus analyseer ik die ook zo, als kanshebbers... wie daar niet tegen kan sorry.
23 mei 2017 17:26
@Phil, ga toch eens naar buiten van het zonnetje genieten en naar mooie vrouwen kijken joh ipv je leven te wijden aan het provoceren hier op de site.
23 mei 2017 17:26
Toch grappig dat degenen die het niet onsportief vinden, veelal Belgen zijn. Afgunst van hen of een Roze bril van ons? Ik vind een sanitaire stop of een val (niet door eigen schuld) goede redenen om te wachten.

Anderzijds vind ik het toch apart dat ze nooit over een oplossing hebben nagedacht qua sanitaire stops. Dat moet toch echt anders kunnen met de huidige techniek?
23 mei 2017 17:27
Een Belg spit hier wat waarheden en de halve goegemeente is op z'n pik getrapt. Wat een grap.
23 mei 2017 17:27
@philpan
Wat een dommiggeit, Tom is de snelste tijdrijder ook bergop omdat ie meer wattage heeft, de betere klimmer met eindpunch, daalde ook nog als snelste en schijt ook nog het snelste vanaf nu, drie seconden duurde het.
23 mei 2017 17:27
Triest mannetje die Philfan, ik schaam me om Belg te zijn bij het lezen van jouw reactie.

En tja, men heeft even gewacht maar je kan niet blijven wachten, dat zou belachelijk geweest zijn. Gun de Italianen hun zege wel!
23 mei 2017 17:28
Chapeau voor deze Italiaan.. van ongelooflijke klasse en schoonheid deze overwinning. Er zijn weinig renners die zo oerdegelijk zijn als V.Nibali en dan zo veel op grinta en inzicht koersen. Hij is de laatste jaren zelden de sterkste in de Grote Rondes maar altijd in de positie om te winnen. Ik geniet daar van. Ongekende klasse hoor!
23 mei 2017 17:28
@Philfan

Ten eerste slaat het nergens op want Dumoulin verloor amper tijd vanaf de voet van de Umbrail terwijl hij alles alleen moest doen. Dus je hele comment slaat nergens op.

edit redactie: deze reactie mag je achterwege laten
23 mei 2017 17:28
Quote:
Zowat heel Nederland beweerde wel dat Kruiswijck/Mollema/Dumoulin zou winnen. En dus analyseer ik die ook zo, als kanshebbers…


Goh, en wie staat er in het roze vandaag?

Ga lekker ergens anders mensen vervelen, klein meisje.
23 mei 2017 17:28
@philfan haha, je breekt niemand af zeg je? 'Mollema met zijn boer met kiespijn stijl'. En wie is trouwens Krijswijck ik ken wel ene kerel die erg fan is van een bepaalde phil die hier flink rond zit te krijsen.. Waar waren trouwens de belgen vandaag?
23 mei 2017 17:28
Gezien het commentaar van Landa had Nibali hem iets toegezegd maar is ie het niet nagekomen.
23 mei 2017 17:29
Ik analyseer Gilbert, Van Avermaet, Naesen... op dezelfde manier in het voorjaar, want daar horen zij bij de kanshebbers. Maar probeer aub toch om met een inhoudelijk argument te komen, al wie beweert dat ik scheve conclusies trek. Want door dat niet te doek, zoals nu, toon je enkel je eigen zwakte een beetje... ik kan ook op elke reactie die me niet aanstaat roepen dat het 'zielig' is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.