Giro 2017: Nibali wint koninginnenrit, Dumoulin verliest veel tijd
foto: LaPresse
dinsdag 23 mei 2017 om 17:07

Giro 2017: Nibali wint koninginnenrit, Dumoulin verliest veel tijd

Vincenzo Nibali heeft Italië aan het feest gekregen door de koninginnenrit in de Giro d’Italia te winnen. De kopman van Bahrain Merida maakte in de afdaling van de Umbrailpas het verschil. In Bormio versloeg hij Mikel Landa. Voor de Nederlanders was er minder reden tot vreugde. Tom Dumoulin heeft ternauwernood zijn roze trui weten te behouden. Hij verloor veel tijd na een noodstop veroorzaakt door maagproblemen.

De etappe begon met een minuut stilte voor de slachtoffers in Manchester en voor de in Italië overleden motorcoureur Nicky Hayden. Nadat de renners op gang gebracht waren, werd meteen koers gemaakt. In het openingsuur werd meer dan vijftig kilometer afgelegd. Astana was een van de meest actieve ploegen. De Kazachse formatie wilde koste wat het kost een mannetje in de vuurlinie om op de Mortirolo (in deze rit omgedoopt tot Scarponi-klim) hun overleden ploegmaat Michele Scarponi te eren.

Steven Kruijswijk trekt ten aanval
Een grote groep van meer dan twintig renners begon met voorsprong aan de Mortirolo. Op de steile klim liet Movistar een paar mannetjes meeschuiven. Onder andere Anacona en later Amador schoven mee. Ook Steven Kruijswijk deed wat hij had beloofd te doen: aanvallen. De kopman van LottoNL-Jumbo overbrugde vrij eenvoudig het verschil van een minuut.

Op de top van de Mortirolo mocht Luis León Sánchez (Astana) als eerste de top ronden. De kostbare punten werden hem gegund, wat hem meteen een uitdager heeft gemaakt voor de bergtrui. De sterk uitgedunde groep der favorieten hield op dat moment het tempo strak, maar aanvallen bleven uit. Ook op de Stelvio hielden zij het kruit droog. Tussen de sneeuwmuren van de mythische klim werd de kopgroep uitgedund tot acht renners: Kruijswijk, Landa, Amador, Izagirre, Deignan, Hirt en Anton. Zij hadden op de top, die Landa als eerste passeerde, een voorsprong van minder dan drie minuten.

De 25 kilometer lange en technische afdaling eindigde met een duo aan de leiding (Amador en Landa). Kruijswijk besloot bij de achtervolgers het initiatief te nemen en dichtte het gat op de twee de koplopers. Ruim 17 kilometer voor de Umbrailpas volgde die hergroepering.

Sanitaire stop Tom Dumoulin
Met nog dertig kilometer te rijden ging het goed mis bij Tom Dumoulin. De rozetruidrager sprong van zijn fiets en dook de berm in voor een sanitaire stop. Het euvel, vermoedelijk maagproblemen, zette hem meteen op een achterstand van dik anderhalve minuut. In de groep der favorieten werd getwijfeld; doorrijden of wachten? Na enige aarzeling roken ze toch hun kans en begonnen, op initiatief van Zakarin, het tempo iets op te krikken.

In de kopgroep besloot Landa, op vijf kilometer van de top, zijn twee overgebleven medevluchters (Kruijswijk en Hirt) achter te laten. De Spanjaard van Sky wist uiteindelijk nog net met een voorsprong aan de afdaling te beginnen. Kruijswijk en Hirt waren ondertussen al ingelopen en gelost door de favorieten.

Nibali valt Quintana en Zakarin aan – foto: Pool Sunada LaPresse – Fabio Ferrari

Bij die groep der favorieten bleven de vurige demarrages lange tijd uit. Op 25 kilometer van de finish opende Nibali met een speldenprik die meteen werd gecounterd door Quintana. Na een reeks schermutselingen werd het kwartet Nibali, Quintana, Pozzovivo en Zakarin gevormd. Vlak voor de top demarreerde Nibali nog een keer om met voorsprong de afdaling in te duiken. Maar vlak voor de afdaling wisten de andere drie weer terug te komen. Voor Dumoulin begon het er echter slecht uit te zien. Op de top was zijn achterstand opgelopen naar meer dan twee minuten. Mollema en Kruijswijk reden inmiddels in een achtervolgende groep tussen de koplopers en Dumoulin in.

In de lange afdaling naar de finish zocht Nibali de risico’s op. De haai van Messina stortte zich naar beneden in de richting van Bormio. Alleen Landa kon hem volgen. Nibali wist zich in de bochtige slotkilometer het beste te positioneren. Toch wist hij in de korte laatste rechte lijn maar net van Landa te winnen en daarmee Italië de langverwachte eerste Italiaanse ritzege van deze Giro te schenken. Quintana passeerde twaalf seconden later als derde de finish.

Dumoulin behoudt het roze
Dumoulin worstelde zich naar de aankomst. In Bormio moest hij 2:17 minuut toegeven op Nibali. In het algemeen klassement is zijn voorsprong geslonken tot 31 seconden op Nairo Quintana.

RIDE Magazine
216 Reacties
Sorteer op:
23 mei 2017 17:11
Als hij ziek is dan is het over anders wellicht niet. Er is er niet 1 die er berg op bovenuit steekt ook quintana niet.
23 mei 2017 17:11
Wat een verhaal. Wat een benen! Probeer maar eens in twee minuten je ding te doen in je wielerpak in volle koers. Waanzinnig gereden door Tom. Het is nog niet voorbij, maar man wat is dit spannend. En wat een vloek rust er op Nederlanders in grote rondes. Niet te doen.
23 mei 2017 17:11
Het lijkt mij dat Nibali nog even Landa naaide op de streep, Landa reed het laatste stuk volle bak op kop. Dat geeft de indruk van een afspraak van 'jij de rit ik max tijd pakken'.
23 mei 2017 17:12
Behoudt roze, maar toch met flink bruine rand. Verder flauwe koers, amper aanvallen van de favorieten gezien. Gewoon gewacht tot Dumoulin moest schijten en klaar.
23 mei 2017 17:12
Hij houdt 30 seconden over. En geen paniek. De vorige keer dat hij maagproblemen had won hij de volgende dag een rit
23 mei 2017 17:12
Alles nog in eigen hand. Dit was de moeilijkste etappe. Vorig jaar won hij de dag nadat hij de camper in moest.

Hij is kwaad, dat is een goed teken. Als je in je een bergrit moet kakken en vervolgens slechts 2,5 minuut verliest dan is de vorm goed.

Quintana moet nog steeds tijd winnen terwijl Tom de tijdrit nog heeft.
23 mei 2017 17:12
Morgen is waarschijnlijk een halve rustdag gelukkig. Hopen dat Dumoulin donderdag weer goed is want het is verre van verloren...
23 mei 2017 17:12
Ze hebben nog gewacht, mensen. Ze reden eerst nog gwn rustig en keken steeds opzij of Dumoulin zou komen. Op een gegeven moment zette Zakarin het gas erop, want dat is wielrennen: de race gaat door. We kunnen dat onsportief vinden, maar wat moesten ze dan doen? Ze kunnen natuurlijk niet blijven wachten.
23 mei 2017 17:13
Vrienden, woorden als 'pissed' en 'verrot' nu aub niet gebruiken...
Objectief gezien is de buit binnen. Niks verloren in de laatste klim en afdaling, veruit zwaarste etappe is geweest, komt nog 30km tijdrit... rustig uitbollen naar Milaan dus.
Mits hij herstelt...
23 mei 2017 17:13
Niemand hoeft nu nog te twijfelen over de vorm van Dumoulin.....Als je dit in je eentje kunt.....Misschien onsportief van mij maar ik hoopte echt dat Nibali nog onderuit zou gaan.
23 mei 2017 17:13
Tom is de sterkste, een getergde Tom gaat deze Giro gewoon winnen.
23 mei 2017 17:13
Fantastisch scenario! Hopelijk morgen net hetzelfde, maar dan met Mollema in de hoofddrol.
23 mei 2017 17:13
Damn wat een etappe.
Op Nibali hoeft nooit meer gewacht te worden, Quintana zal het wel best gevonden hebben.
Dumoulin is dus gewoon de sterkste als je ziet hoe hij je hem de laatste 35km vol in de achtervolging ziet fietsen.
23 mei 2017 17:14
Spijtig, maar dat is ook gewoon koers. En net zoals Krijswijck vorig jaar, dat was geen pech, maar zijn eigen valpartij toen. En nu ook geen 'pech', hier kan je niemand voor verwijten. En als er nu zijn hier, en dat zal zeker, die gaan schelden op movistar of bahrein, die hebben het proper en eerlijk gedaan! Lang gewoon rustig gereden, en pas gedemarreerd op paar km van de top. Je kan niet gewoon stoppen en wachten op Dumoulin. Maar ze hebben hem kans genoeg gegeven.

En zoals Bobbie al zei, had dit vorig jaar in de Tour ook. Misschien ben je dan gewoon niet echt gemaakt voor de groze hoogtes. Toen ook op grote hoogte. En waarom hebben de andere favorieten dit niet...

Dus dat dit 'fenomeen' of 'beste renner ter wereld' de Giro wint is nu nog onzekerder als voorheen.

Verder, Mollema in zijn 'boer met kiespijn' stijl en Krijswijck beiden gewoon niet goed genoeg. Heb altijd al gezegd dat met name Mollema gewoon geen absolute top is, gaat nooit ronde winnen. Krijswijck ook niet. En Dumoulin mijn inziens ook niet, of ze moeten een een ronde met 6 tijdritten maken. Heeft in deze Giro al een parcours op zijn maat met zoveel tijdritkilometers, dat gaat niet elk jaar zijn. En maar goed ook. Geniet niet zo van hem bergop, net als Wiggins zijn het wattage klimmers. Klimmende tijdrijders... al was Wiggins zowel in tijrijden en klimmen nog klasse beter.

En die 'vloek op nl in grote ronde' is echt flauwekul. Krijswijck viel door zijn eigen schuld, Dumoulin heeft waarschijnlijk gewoon problemen met grote hoogtes. Dat is geen vloek! Kan me nog herrineren dat Contador, JVdB, Froome,... écht pech hadden in de tour, en niet verder konden. Moesten we toen ook van een vloek spreken? Dat zelfmedelijden...
23 mei 2017 17:14
Wereldrit gereden door Dumoulin!
Stoppen om te poepen, en 40km solo gereden, en dan toch maar 2minuutjes verliezen op Nibali en Quintana. Op dat andere groepje favorieten heeft hij zelfs nog tijd goedgemaakt.
Zonder problemen was hij zeker dicht bij Quintana en Nibali gebleven. Hopelijk de komende dagen geen darmproblemen meer. Nog een paar dagen goed kunnen aanklampen, en wie weet wat er allemaal nog mogelijk is in de tijdrit! Maar goed, eerst morgen maar afwachten.
Hulde voor Tom in ieder geval!
23 mei 2017 17:14
Ik ben blij dat ik nu niet tot bijna de laatste dag hoef te wachten om niet meer naar de Giro te kijken; het is nu tenminste eerder duidelijk dat er geen Nederlander een rol van betekenis gaat spelen in de Giro; maagproblemen je verzint het niet; ik denk bijna aan maffiatactieken door iets in het eten van Dumoulin te stoppen
23 mei 2017 17:14
Tom moest gewoon in zijn broek kakken en daarna naar de wagen gaan er er een paar bidonnen bij gieten.
23 mei 2017 17:14
@Thailand,

In principe was Landa gewoon bezig met als eerste de laatste bochten in gaan. Dat deed hij ook, echter ging Nibali erg snel door de laatste bocht.
23 mei 2017 17:14
Ik kan er niks aan doen, maar ik zie Nibali steeds minder graag winnen..
23 mei 2017 17:14
FLauwe etappe? er waren toch meerdere leuke momenten. Het is geen epo tijdperk meer met 1000 aanvallen. Kruijswijk, amador, Landa, LLS, JvdB, Nibali, en in negatieve zin Dumoulin.. allemaal smaakmakers.
23 mei 2017 17:14
poep de volgende keer gewoon in je broek kan jouw het schelen joh
23 mei 2017 17:14
@Thailand Renners die een rit kado doen hebben eigenlijk achteraf altijd doping gebruikt. Gelukkig is er dus niks kado gedaan.
23 mei 2017 17:14
Nou ja, gras aan de zijkant zal wel meer groeien nu door die mest van Tom.
23 mei 2017 17:15
Leek een wat suffe etappe te worden maar wat een zinderend slot! Landa zou eigenlijk de verdiende winnaar zijn geweest maar Nibali flikt het gewoon weer, echt fantastisch.
Wat een vechtlust heeft Dumoulin getoond! Wat een sterke vent is het geworden zowel fysiek als mentaal.
Kruijswijk dappere poging maar mist nog de echte power.
Voor de spanning in de Giro is dit natuurlijk geweldig en Dumoulin heeft natuurlijk die tijdrit nog als wapen.
Prachtige koers!
23 mei 2017 17:15
Zonde zonde zonde voor Dumoulin. Keek de Engelse eurosport, waar het perfect verwoord werd. Onsportief van de anderen, maar Dumoulin zal enorm geprezen worden voor hoe geweldig hij nog heeft gereden! Geen enkele sympathie in mijn richting voor Zakarin die Dumoulin amper de kans geeft om terug te komen door er een snok aan te geven. Ook geen sympathie voor Nibali met zn pellizotti die gewoon tempo maken. En het was te verwachten dat Quintana niks zou doen en net zo lekker mee zou gaan met Nibali etc. letterlijk 0,0 sympathie voor hun..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.