Eerst Del Toro, nu Morgado: weer een UAE-toptalent aan het feest in Vuelta Asturias
foto: Cor Vos
zaterdag 27 april 2024 om 17:15

Eerst Del Toro, nu Morgado: weer een UAE-toptalent aan het feest in Vuelta Asturias

António Morgado heeft de tweede etappe van de Vuelta Asturias gewonnen. De 20-jarige Portugees van UAE Emirates was in regenachtige omstandigheden de snelste van een uitgedund peloton. Morgado’s ploeggenoot Isaac Del Toro, die vrijdag de openingsrit op zijn naam schreef, werd derde en bleef leider.

De Vuelta Asturias ging zaterdag verder met een 200 kilometer lange etappe van Ribera de Arriba naar Ribadesella. Op de route lagen zes gecategoriseerde hellingen, maar na het laatste obstakel was het nog wel meer dan veertig kilometer naar de streep. De (sterke) sprinters maakten dus weldegelijk een kans op de dagzege.

Vluchters reiken ver
Ook de aanvallers zagen mogelijkheden. Paul Ourselin (TotalEnergies), Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural-Seguros RGA), Xabier Berasategi (Euskaltel-Euskadi), Eduardo Pérez-Landaluce (Sidi Ali-Unlock) en bergtruidrager Ibon Ruiz (Equipo Kern Pharma) gingen vroeg in de rit op avontuur en reden een voorsprong bijeen van bijna drie minuten. Dat was in ieder geval genoeg om de laatste beklimming van de dag, de Collau del Valle (4 km à 6.2%), te halen. Op dit moment reden ze nog anderhalve minuut voor de meute uit.

In het peloton bepaalde het UAE Emirates van leider Del Toro het tempo. Zij vonden het niet nodig om de koplopers zo snel mogelijk terug te halen, waardoor de vijf vluchters de Collau del Valle nog zouden overleven. Hun marge voor de laatste veertig vlakke kilometers was echter wel beperkt. Op twintig kilometer van de finish werden ze dan ook ingerekend. Meteen daarna kwam er een nieuwe uitvalspoging, nu van Samuel Fernández (Caja Rural – Seguros RGA).

Morgado wint de sprint, Alex Molenaar zesde
Fernández pakte al snel meer dan een minuut, maar zag zijn voorsprong even snel weer slinken. Het peloton kwam in de slotfase terug, waarna een sprint de beslissing moest brengen. In die spurt bleek António Morgado over de snelste benen te beschikken. De Portugees, die onlangs met de Giro della Romagna zijn eerste profzege boekte, klopte Albert Torres van Movistar. Klassementsleider Del Toro eindigde nog als derde. Net als gisteren, eindigde de Nederlander Alex Molenaar in de top-tien. Toen was hij achtste, nu zesde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.