Dylan Groenewegen krijgt opmerkelijke straf na beuk in massasprint
foto: Cor Vos
donderdag 9 mei 2024 om 20:59

Dylan Groenewegen krijgt opmerkelijke straf na beuk in massasprint

Dylan Groenewegen heeft een opmerkelijke straf gekregen van de UCI na een beuk in de sprintvoorbereiding van rit twee van de Ronde van Hongarije. De Nederlander wilde in het wiel zitten van Mark Cavendish, de latere ritwinnaar, en deelde daarbij meerdere beuken uit aan Sam Welsford. De UCI strafte Groenewegen… door hem tien seconden af te nemen in het algemeen klassement.

Naast zijn tijdstraf verliest Groenewegen ook 20% van zijn punten in het puntenklassement. Zijn tweede plaats in de daguitslag en behaalde bonificafieseconden mag hij wel behouden.

Het is op zijn minst een opmerkelijke straf te noemen. Eerder deze week gebeurde er nog een zware valpartij in de Ronde van Hongarije, waarbij onder meer Campbell Stewart ten val kwam. Emils Liepins, die de val onbewust veroorzaakte door van zijn lijn af te wijken, werd toen gestraft door een declassering.

Op sociale media worden door meerdere wielervolgers vraagtekens gezet bij de door de uitgedeelde straf. Zij pleiten voor een zwaardere straf voor Groenewegen wegens gevaarlijk gedrag. Cesare Benedetti, ploeggenoot van Welsford, had ook een duidelijke boodschap. “Nadat wat er vandaag gebeurd is, ben ik blij dat Cavendish gewonnen is. Het zou zeer jammer zijn geweest als Groeneweg als eerste over de streep zou gekomen zijn.”

Bekijk hieronder de beelden en oordeel vooral zelf. 

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.