Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 14
zaterdag 20 mei 2017 om 07:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 14

Na enkele tussendoortjes voor de sprinters, zullen op zaterdag de klimmers zich weer vertonen. In het noordwesten van Italië wacht een rit met een loodzware slotklim. Barst de strijd om het roze hier opnieuw los? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe van zaterdag is de derde aankomst bergop in deze Giro. Nadat woensdag al een eerbetoon werd gebracht aan Gino Bartali, is het vandaag de beurt aan zijn rivaal Fausto Coppi. De start is in zijn geboorteplaats Castellania, van waaruit het peloton koers zet in noordelijke richting. De rit is slechts 131 kilometer lang en onder te verdelen in twee gedeeltes. Deze etappe is zeker geen bergrit waarin meerdere beklimmingen elkaar opvolgen. Na een vlakke aanloop door de regio Piemonte, volgt met de slotklim naar het heiligdom van Oropa de enige hindernis van de dag.

De Giro doet deze berg aan als eerbetoon aan Marco Pantani. ‘De Piraat’ voerde hier in 1999 een van zijn strafste nummers op. De Italiaanse klimmer kreeg kettingproblemen aan de voet en haalde tijdens een indrukwekkende inhaalrace 49 renners in, om vervolgens te soleren naar de overwinning. De laatste keer dat de klim in de Giro werd opgenomen, was in 2014. Destijds ging de zege naar Enrico Battaglin, die in de slotkilometer zijn medevluchters Dario Cataldo en Jarlinson Pantano verschalkte.

Na het uitrijden van de stad Biella beginnen de renners aan de slotklim. De beklimming is 11,7 kilometer lang en begint relatief kalm met bescheiden stijgingspercentages. Omdat deze elkaar sterk afwisselen, is er allerminst sprake van een regelmatige beklimming. Net voor het dorpje Favaro wordt bereikt, is het met stukken van 13% echter serieus klimmen geblazen. Dit gedeelte op zeven kilometer van de top is het zwaarste stuk, maar ook het slot is pittig. Op twee kilometer van het einde volgt met een sector van 11%, voordat het richting de top weer iets afzwakt.

Favorieten
Voor de renners die nog dromen van het roze zijn er in deze rit mogelijkheden om goede zaken te doen. Na de tijdrit van afgelopen dinsdag heeft één renner zich afgescheiden van de rest, maar daarna staan nog veel renners op korte afstand van elkaar.

Wordt Dumoulin onder vuur genomen op weg naar Oropa? – foto: Sirotti

Tom Dumoulin zal zich ongetwijfeld moeten verweren tegen de nodige aanvallen van zijn concurrenten. De Limburger weet zich door bergop zijn eigen tempo te rijden goed te handhaven, maar het wordt interessant om te zien hoe hij en zijn ploeg weerstand bieden aan de renners die zijn roze trui willen bedreigen.

Weet Quintana bergop opnieuw het verschil te maken? – foto: La Presse

Nairo Quintana is de voornaamste uitdager. De Colombiaan bevestigde op Blockhaus zijn status van sterkste klimmer van het peloton. In de tijdrit kreeg de kopman van Movistar een stevige tik te verduren, maar hier keert hij terug naar het terrein wat hem het beste ligt. Aangezien er op de slotdag nog een rit tegen de klok wacht, zal Quintana geen kansen laten liggen om kostbare seconden te verzamelen. Met Andrey Amador – die eveneens in de top tien staat – heeft de Spaanse formatie een tweede troef achter de hand.

Ook Thibaut Pinot zal bergop het verschil moeten maken. De Franse klimmer liet tot dusver een goede indruk achter in de bergetappes, maar moest in de tijdrit minuten toegeven op Dumoulin. Wanneer hij boven de Limburger wil eindigen, zal hij in etappes als deze ten aanval moeten trekken.

Zorgt Nibali voor de eerste Italiaanse zege deze Giro? – foto: Sirotti

Vincenzo Nibali heeft in deze Giro nog niet kunnen imponeren. De Siciliaan is allerminst uitgeschakeld voor de eindzege, maar kijkt na twee weken toch al tegen een niet te verwaarlozen achterstand aan. Spaart hij zijn krachten voor de loodzware slotweek of weet hij zich op weg naar Oropa te onderscheiden? De Italianen zijn na dertien etappes nog steeds zonder ritzege. Kan Nibali hier verandering in brengen? Naast Nibali houden Domenico Pozzovivo en Davide Formolo de Italiaanse eer hoog. Beiden strijden voor een plek in de top tien, maar een ritzege zou hun Giro meer glans geven.

Met Bauke Mollema staat er naast Dumoulin nog een tweede Nederlander in de top drie. Mollema rijdt tot dusver een uitstekende Giro en van hem mag verwacht worden dat hij hier met de beste klimmers mee omhoog gaat. Landgenoot Steven Kruijswijk had zich deze Giro waarschijnlijk anders voorgesteld. De Brabander voelt zich niet top en kijkt al tegen een achterstand van acht minuten aan. Ook Tejay van Garderen zit min of meer in hetzelfde schuitje. De Amerikaan kan de hoge verwachtingen deze Giro niet waarmaken en behoort daarom (een miraculeuze wederopstanding uitgezonderd) niet direct tot de kanshebbers voor deze rit.

Mikel Landa

Kan Mikel Landa met een voorsprong aan de slotklim beginnen? – Foto: Sirotti

Na het wegvallen van Geraint Thomas, is Mikel Landa de enige kopman bij Sky. De Bask viel tijdens de etappe naar Blockhaus door het incident met een politiemotor ver terug, maar heeft inmiddels met de benen geantwoord. Woensdag deed hij met een lange vlucht een gooi naar de ritzege. Zijn achterstand op Dumoulin bedraagt inmiddels meer dan 42 minuten, dus de kanshebbers voor het roze kunnen hem zonder risico enkele minuten voorsprong gunnen.

Voor Bob Jungels is het afwachten of hij op deze zware slotklim stand kan houden. Ilnur Zakarin staat tiende in het algemeen klassement, maar zal ongetwijfeld nog een poging doen om deze positie te verbeteren. Adam Yates vinden we terug op een enigszins teleurstellende vijftiende plek. Wanneer de kopman van Orica-Scott nog een rol van betekenis wil spelen in de strijd om het jongerenklassement (waarin zijn achterstand op leider Jungels bijna drie minuten is), krijgt hij hier de kans om tijd goed te maken. Astana beschikt met Tanel Kangert en Dario Cataldo over twee renners die op dit terrein uit de voeten kunnen.

Hoewel we hierboven met name de klassementsrenners als kanshebbers genoemd hebben, is het theoretisch gezien uiteraard mogelijk dat net als drie jaar geleden een vluchtersgroep met de eer gaat strijken. De vergelijking met destijds gaat echter al snel mank, de etappe is dit jaar anders ingedeeld dan drie jaar terug. Toen was er sprake van een 164 kilometer lange rit waarbij de slotklim voorafgegaan werd aan beklimmingen van eerste en tweede categorie. Gezien de relatief korte afstand van deze rit zal het makkelijker zijn voor het peloton om de achtervolgers binnen bereik te houden. Daarnaast spelen wellicht ook de bonificatieseconden nog een rol van betekenis. Op de top zijn respectievelijk 10, 6 en 4 seconden te verdienen. De klassementsrenners zullen deze niet zonder slag of stoot cadeau gegeven aan weggesprongen aanvallers.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Thibaut Pinot, Tom Dumoulin
** Vincenzo Nibali, Bauke Mollema, Mikel Landa
* Adam Yates, Domenico Pozzovivo, Davide Formolo, Ilnur Zakarin

Weer en TV
In de regio Piemonte krijgen de renners wederom te maken met prettige weersomstandigheden. De zon schijnt volop, er zijn hooguit enkele stapelwolken. De temperatuur schommelt dit weekend rond 23 graden. De wind komt uit het zuidoosten, wat betekent dat de renners tijdens de klim de wind in de rug hebben.

Eurosport begint om 13:15 met de live-uitzending. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.

RIDE Magazine
84 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2017 19:59
Ik verwacht yates heel kort. Zijn tijdrit was voor zijn doen echt goed en bij blockhaus pech door die val.
19 mei 2017 20:01
Laat Movistar maar lekker controleren, zij willen de bonus seconden. Tom volgt en rijdt in rap tempo die berg op.

Geen groot verlies gaat hij lijden. Ik hoop voor de wantrouwenden hier dat hij zelfs over Quintana heengaat.
19 mei 2017 20:02
Hele rare etappe. Hoop dat mensen die zeggen dar Quintana met halve minuut gaat winnen dronken zijn want dat lijkt me echte niet serieus. Zie dit meer als een klim in het voordeel van Dumoulin.
19 mei 2017 20:04
Haha mooie interviews met Tom bij NOS en AD. Wat een gast. "Laat maar komen", denkt ie. Hij rijdt ze allemaal aan gort en hij weet het.
19 mei 2017 20:10
@McMulenga
Absoluut. Yates (en Zakarin) hier maar één ster geven, dat slaat nergens op. Fraile en Amador al helemaal geen ster...
19 mei 2017 20:15
@Javier las ze ook net inderdaad. Hij heeft ook alle reden om dat te zeggen. Quintana gaat hier nooit veel op Dumoulin kunnen pakken, een klimmetje van 11 kilometer, best steil wat niet echt in Quintana's voordeel is ofzo. Dumoulin kan gewoon netjes z'n eigen tempotje rijden als het ontploft. Wel mooi dat we gewoon weer een Nederlander hebben die met een riante voorsprong de laatste week ingaat! Wel jammer dat dit niet echt een klim is voor Mollema of Kruijswijk.
19 mei 2017 20:22
Nederbelg

Lijkt me stug dat we fraile hier gaan zien. Die heeft voor volgende week wel andere prioriteiten, daar leent deze rit zich niet voor
19 mei 2017 20:26
Gek hoor. Maar het verbaast mij niet als Dumoulin met een aanval komt. Anders eindigt hij kort achter Quintana. Hoewel, waarom Quintana? Dit is niet echt zijn klim. En morgen is niet zijn etappe... Mollema zal weer een anonieme goede race rijden.
19 mei 2017 20:27
Ik verwacht Henao, hij mag nu. En hij kan dit. Als het deze bergetappe niet is, dan een andere. Maar nu zou hij zomaar iets willen proberen. En waarom niet?
19 mei 2017 20:38
Vraag me oprecht af hoe nou de sfeer bij TLJ is. Eentje mag niet daten, eentje mag er niet winnen, althans men wil niet voor Battaglin rijden, eentje houd er mee op en wist dit mss al langer, eentje was er vorig jaar dicht bij en nu verder dan ooit en ziet er zeer ongelukkig en bleekjes uit, de ploegleiders komen niet uit de tactiek en uit hun woorden, Clement had zich dit allemaal ook anders voorgesteld, nog eentje vindt de etappes te lang. Eentje vindt het allemaal wel lollig, terwijl het dat juist niet is. Moeilijk een positieve vibe te ontdekken. Weet dat de balans op het einde wordt opgemaakt, maar de halfjaarcijfers zien er slecht uit. En dat de balans op het einde wordt opgemaakt is bij deze ploeg ook niet waar. Doet pijn als fan! Gooi er toch eens een frisse wind doorheen. Maak er nou nog eens wat van. Beter gestreden en ten onder, dan niet geprobeerd en ook verloren. Het is eruit.
19 mei 2017 20:44
Gaat dit topic over de sfeer binnen de TLJ ploeg over over de etappe van morgen?
19 mei 2017 20:45
Voor Sky Henao en / of Landa die morgen de Giro proberen te redden? Zondag lijkt me een etappe voor Rosa, dus denk dat hij morgen rustig aan zal doen.
19 mei 2017 20:45
Hoeveel bergpunten zijn er te verdienen?
19 mei 2017 20:49
@martbiemans TLJ rijdt morgen toch mee. En een topic over de sfeer ben ik nog niet tegengekomen.
19 mei 2017 20:51
Pozzovivo is al de hele giro enorm scherp. Laagste notering is de 31e plek als ik het goed heb in een daguitslag, en in de 12e etappe pakte die samen met met Yates slim toch weer een zestal seconden. Hopelijk trekken ze morgen samen ten aanval. Lekker de uitdagers van Dumoulin onder druk zetten.
19 mei 2017 20:51
Morgen weer tijdverlies voor Kruiswijkie , dan moeten ze vol voor Tom gaan knechten
Kom op NL eerst !!
De sponser en Nederlanders zullen dat zeer waarderen .....
19 mei 2017 20:57
Tom blaakt van het zelfvertrouwen. Laten we hopen dat dat voor een reden is, dan gaat het nog leuk worden morgen. Ik denk trouwens dat de klimverhoudingen morgen wel eens heel anders kunnen zijn dan op de Blockhaus. Waarschijnlijk zullen ze wat meer aan elkaar gewaagd zijn.
19 mei 2017 21:00
Heb er zin in. Een klim met vlakke stukken halverwege . Een uitvergrote cumre del sol.. Tom die weg rijdt op zo n stuk en die kleine klimmers naar elkaar kijken..eeuh ik ga niet op dit stuk.
19 mei 2017 21:03
@Wildebert: ben het volkomen met je eens. Kruijswijk gaat heus geen podium rijden dit jaar, dat heeft zowat iedereen die een beetje de koers gevolgd heeft toch ondertussen al door? Steengoed renner, maar niet voor dit jaar. Iemand zal het toch eens aan de ploegleiding moeten vertellen. Zelf zal hij het ook wel weten zeker.... toppie ploeg!
19 mei 2017 21:10
Verwacht ook weinig meer van Kruijswijk. Maar als we de 'kenners' mogen geloven is hij iemand die natuurlijk véél sneller kan herstellen dan de rest. Hij mag me verrassen.
19 mei 2017 21:24
@once
Frailes recuperatievermogen tijdens de rit eergisteren was fenomenaal... deze trapsgewijze klim moet hem ook liggen. Is dan ook nog eens gebrand op de klimmerstrui.
19 mei 2017 21:28
Waarom is de slotklim geen klim voor Quintana, zoals sommigen hier stellen?

Mij lijkt het juist wèl een klim waar hij uit zou kunnen halen. Een stijl stuk in het midden om weg te rijden, en vervolgens de helft van de klim met een aardige stijgingspercentage om uit te bouwen. Daar lijkt hij mij beter / sneller boven te kunnen komen dan Dumoulin, Mollema en misschien nog Nibali. Zie eigenlijk alleen Pinot mee kunnen springen als Quintana ècht wil / durft aan te zetten.
19 mei 2017 21:29
Het grootste gevaar is morgen als je moet lossen, dat je concurrenten niet alleen rijden. En dus meer voorsprong op je kunnen pakken dan op een Col a la de Blockhaus. Hier kan je meters maken...
19 mei 2017 21:37
@een hele boel voorgaande reacties
Rosa is al een tijdje uit de Giro .. ?
19 mei 2017 21:38
Gesneden koek voor Dumoulin dit. Zit de laatste kilometer gewoon in het wiel van Quintana. De Colombiaan zal het moeten doen met de hulp van een goede Nibali in etappe 16 of 18, voor de rest zal het enerverende temporijden van Dumoulin waarschijnlijk volstaan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.