Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 14
zaterdag 20 mei 2017 om 07:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 14

Na enkele tussendoortjes voor de sprinters, zullen op zaterdag de klimmers zich weer vertonen. In het noordwesten van Italië wacht een rit met een loodzware slotklim. Barst de strijd om het roze hier opnieuw los? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe van zaterdag is de derde aankomst bergop in deze Giro. Nadat woensdag al een eerbetoon werd gebracht aan Gino Bartali, is het vandaag de beurt aan zijn rivaal Fausto Coppi. De start is in zijn geboorteplaats Castellania, van waaruit het peloton koers zet in noordelijke richting. De rit is slechts 131 kilometer lang en onder te verdelen in twee gedeeltes. Deze etappe is zeker geen bergrit waarin meerdere beklimmingen elkaar opvolgen. Na een vlakke aanloop door de regio Piemonte, volgt met de slotklim naar het heiligdom van Oropa de enige hindernis van de dag.

De Giro doet deze berg aan als eerbetoon aan Marco Pantani. ‘De Piraat’ voerde hier in 1999 een van zijn strafste nummers op. De Italiaanse klimmer kreeg kettingproblemen aan de voet en haalde tijdens een indrukwekkende inhaalrace 49 renners in, om vervolgens te soleren naar de overwinning. De laatste keer dat de klim in de Giro werd opgenomen, was in 2014. Destijds ging de zege naar Enrico Battaglin, die in de slotkilometer zijn medevluchters Dario Cataldo en Jarlinson Pantano verschalkte.

Na het uitrijden van de stad Biella beginnen de renners aan de slotklim. De beklimming is 11,7 kilometer lang en begint relatief kalm met bescheiden stijgingspercentages. Omdat deze elkaar sterk afwisselen, is er allerminst sprake van een regelmatige beklimming. Net voor het dorpje Favaro wordt bereikt, is het met stukken van 13% echter serieus klimmen geblazen. Dit gedeelte op zeven kilometer van de top is het zwaarste stuk, maar ook het slot is pittig. Op twee kilometer van het einde volgt met een sector van 11%, voordat het richting de top weer iets afzwakt.

Favorieten
Voor de renners die nog dromen van het roze zijn er in deze rit mogelijkheden om goede zaken te doen. Na de tijdrit van afgelopen dinsdag heeft één renner zich afgescheiden van de rest, maar daarna staan nog veel renners op korte afstand van elkaar.

Wordt Dumoulin onder vuur genomen op weg naar Oropa? – foto: Sirotti

Tom Dumoulin zal zich ongetwijfeld moeten verweren tegen de nodige aanvallen van zijn concurrenten. De Limburger weet zich door bergop zijn eigen tempo te rijden goed te handhaven, maar het wordt interessant om te zien hoe hij en zijn ploeg weerstand bieden aan de renners die zijn roze trui willen bedreigen.

Weet Quintana bergop opnieuw het verschil te maken? – foto: La Presse

Nairo Quintana is de voornaamste uitdager. De Colombiaan bevestigde op Blockhaus zijn status van sterkste klimmer van het peloton. In de tijdrit kreeg de kopman van Movistar een stevige tik te verduren, maar hier keert hij terug naar het terrein wat hem het beste ligt. Aangezien er op de slotdag nog een rit tegen de klok wacht, zal Quintana geen kansen laten liggen om kostbare seconden te verzamelen. Met Andrey Amador – die eveneens in de top tien staat – heeft de Spaanse formatie een tweede troef achter de hand.

Ook Thibaut Pinot zal bergop het verschil moeten maken. De Franse klimmer liet tot dusver een goede indruk achter in de bergetappes, maar moest in de tijdrit minuten toegeven op Dumoulin. Wanneer hij boven de Limburger wil eindigen, zal hij in etappes als deze ten aanval moeten trekken.

Zorgt Nibali voor de eerste Italiaanse zege deze Giro? – foto: Sirotti

Vincenzo Nibali heeft in deze Giro nog niet kunnen imponeren. De Siciliaan is allerminst uitgeschakeld voor de eindzege, maar kijkt na twee weken toch al tegen een niet te verwaarlozen achterstand aan. Spaart hij zijn krachten voor de loodzware slotweek of weet hij zich op weg naar Oropa te onderscheiden? De Italianen zijn na dertien etappes nog steeds zonder ritzege. Kan Nibali hier verandering in brengen? Naast Nibali houden Domenico Pozzovivo en Davide Formolo de Italiaanse eer hoog. Beiden strijden voor een plek in de top tien, maar een ritzege zou hun Giro meer glans geven.

Met Bauke Mollema staat er naast Dumoulin nog een tweede Nederlander in de top drie. Mollema rijdt tot dusver een uitstekende Giro en van hem mag verwacht worden dat hij hier met de beste klimmers mee omhoog gaat. Landgenoot Steven Kruijswijk had zich deze Giro waarschijnlijk anders voorgesteld. De Brabander voelt zich niet top en kijkt al tegen een achterstand van acht minuten aan. Ook Tejay van Garderen zit min of meer in hetzelfde schuitje. De Amerikaan kan de hoge verwachtingen deze Giro niet waarmaken en behoort daarom (een miraculeuze wederopstanding uitgezonderd) niet direct tot de kanshebbers voor deze rit.

Mikel Landa

Kan Mikel Landa met een voorsprong aan de slotklim beginnen? – Foto: Sirotti

Na het wegvallen van Geraint Thomas, is Mikel Landa de enige kopman bij Sky. De Bask viel tijdens de etappe naar Blockhaus door het incident met een politiemotor ver terug, maar heeft inmiddels met de benen geantwoord. Woensdag deed hij met een lange vlucht een gooi naar de ritzege. Zijn achterstand op Dumoulin bedraagt inmiddels meer dan 42 minuten, dus de kanshebbers voor het roze kunnen hem zonder risico enkele minuten voorsprong gunnen.

Voor Bob Jungels is het afwachten of hij op deze zware slotklim stand kan houden. Ilnur Zakarin staat tiende in het algemeen klassement, maar zal ongetwijfeld nog een poging doen om deze positie te verbeteren. Adam Yates vinden we terug op een enigszins teleurstellende vijftiende plek. Wanneer de kopman van Orica-Scott nog een rol van betekenis wil spelen in de strijd om het jongerenklassement (waarin zijn achterstand op leider Jungels bijna drie minuten is), krijgt hij hier de kans om tijd goed te maken. Astana beschikt met Tanel Kangert en Dario Cataldo over twee renners die op dit terrein uit de voeten kunnen.

Hoewel we hierboven met name de klassementsrenners als kanshebbers genoemd hebben, is het theoretisch gezien uiteraard mogelijk dat net als drie jaar geleden een vluchtersgroep met de eer gaat strijken. De vergelijking met destijds gaat echter al snel mank, de etappe is dit jaar anders ingedeeld dan drie jaar terug. Toen was er sprake van een 164 kilometer lange rit waarbij de slotklim voorafgegaan werd aan beklimmingen van eerste en tweede categorie. Gezien de relatief korte afstand van deze rit zal het makkelijker zijn voor het peloton om de achtervolgers binnen bereik te houden. Daarnaast spelen wellicht ook de bonificatieseconden nog een rol van betekenis. Op de top zijn respectievelijk 10, 6 en 4 seconden te verdienen. De klassementsrenners zullen deze niet zonder slag of stoot cadeau gegeven aan weggesprongen aanvallers.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Thibaut Pinot, Tom Dumoulin
** Vincenzo Nibali, Bauke Mollema, Mikel Landa
* Adam Yates, Domenico Pozzovivo, Davide Formolo, Ilnur Zakarin

Weer en TV
In de regio Piemonte krijgen de renners wederom te maken met prettige weersomstandigheden. De zon schijnt volop, er zijn hooguit enkele stapelwolken. De temperatuur schommelt dit weekend rond 23 graden. De wind komt uit het zuidoosten, wat betekent dat de renners tijdens de klim de wind in de rug hebben.

Eurosport begint om 13:15 met de live-uitzending. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.

RIDE Magazine
84 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2017 21:39
Het is natuurlijk toch wel een geweldige positie die Dumoulin zich verworven heeft. Hij hoeft maar op een stuk of drie renners te letten, en die letten ook weer op elkaar, Pinot, Quintana en Nibali. En heel misschien dat vervelende ettertje van een Amador die maar niet uit het klassement wil vallen...
Mollema is steengoed, maar die gaat niet aanvallen. Alle anderen staan of al te ver, of houden elkaar in de gaten. Het is in feite ook gewoon een makkelijke etappe. In één streep naar de ene pukkel en dan twintig minuten rampestampen.

Ik ben wel benieuwd naar de tactieken van de diverse ploegen. Mannetjes vooruit, of juist niet, en dan een stuk of vier ploegen die hun hele team oproken, een soort slow motion massasprint.
19 mei 2017 21:45
Deze etappe is niet zo gevaarlijk, maar er komt nog zoveel.
19 mei 2017 21:47
@Arry 1337 Er zijn tot op heden 10 uitvallers, maar Diego Rosa rijdt nog wel mee. ik verwacht hem ook zondag op het parcours van de Giro di Lombardia.
19 mei 2017 21:48
http://www.nu.nl/sport/4707621/dumoulin-overweegt-zelf-vallen-in-bergetappe-oropa.html

Hup Tom!
19 mei 2017 22:08
Mikel Landa twee sterren, omdat hij zo overtuigend de betere was van Fraile een aantal dagen geleden, of vanwege die extreem indrukwekkende aanval een aantal dagen ervoor.

Nee....
19 mei 2017 22:23
De hele beklimming in beeld en niet omdat ik nou zo'n fan ben van Pantani, achteraf, al vond ik het toen geweldig.

Edit:
Ander doe ik toch gewoon de link erbij :-)

https://m.youtube.com/watch?v=uygIxoSi_h4
19 mei 2017 22:35
@klootje Haha, in de link staat 'zelf vallen'.
19 mei 2017 22:36
Arry1337

Rosa werd na de blockhaus etappe op DNF gegeven, maar paar uur daarna is dat aangepast. Hij zal vast een fiets gewisseld hebben of iets anders gebeurd omtrent de valpartij icm de transponder
19 mei 2017 22:39
@klootje Moet niet gekker worden nu.nl! Overweegt Tom nou om zelf een einde aan zijn Giro te maken? ;)
19 mei 2017 22:42
Dumoulin gaat deze etappe winnen
19 mei 2017 22:54
Wahaha :)
Wel zo sportief ook na die tijdrit eerder. Tom als Quintana weg springt: http://i.imgur.com/hGAqezz.gif
19 mei 2017 22:59
Ik zie totaal geen gevaar tijdens deze etappe. Tom moet gewoon lekker zijn eigen tempo rijden en zich niet druk maken om de tempoversnellingen van Quintana of wie dan ook. Hij zal ze dan 1 voor 1 weer opvegen of maximaal een half minuutje verliezen ten opzichte van Quintana.
19 mei 2017 23:13
Landa hoeft niet eens met voorsprong te beginnen. Wint gewoon los. Begint bijna in topvorm te komen na de val.
19 mei 2017 23:20
@Redactie: Waarom wordt bij Landa wel de val als reden van zijn achterstand genoemd en bij Yates niet?
20 mei 2017 00:33
Twaalf km aan gem 6% wordt voor Quintana zwaarder dan voor Tom, vergelijkbaar met de tijdrit, zou wel eens al eerste boven kunnen zijn om voorgoed verlost te zijn vd concurrentie. Wie weet kan Bauke mee in zijn kielzog.
20 mei 2017 00:34
Verwacht geen grote verschillen, als je dat profiel ziet begint de echte klim op 6 km van het einde en komen de percentages nauwelijks boven de 10 procent uit. Ik denk een renner of zes in de favorieten groep die overblijven en Pinot die het sprinter wint
20 mei 2017 00:44
Quintana gaat gewoon deze etappe winnen en Dumoulin verliest waarschijnlijk weer een aantal seconden maar als hij het steeds beperkt tot een aantal seconden en in de afsluitende tijdrit het recht trekt dan wordt dit een, letterlijk, legendarische Giro
20 mei 2017 02:57
Als het een Pantaniklim is dan is het ook een Quintanaklim! Pantani de beste klimmer in zijn tijd en Quintana de beste klimmer van nu!
20 mei 2017 08:18
Normaal hoeft TD hier geen grote problemen te verwachten, hij gaf zelf ook al aan dat hij er zin in heeft. Dit ligt hem wel, maar goed we weten niet hoe na 2 weken de vorm is en een slechte dag kan altijd.
Ik zou niet vreemd staan te kijken als TD in de laatste 2-3 km zelf nog wat probeert als hij er nog aanhangt. Voor Mollema kwestie van aanharken, die zie ik iets van 15-20 sec verliezen. Kruijswijk in deze vorm en deze etappe wordt lastig, dit ligt hem niet zo. Die kan snel een half minuutje aan zijn broek krijgen.

Ik zie ook de zestiende etappe over de Stelvio als het grootste gevaar, daar kan TD het risico lopen alleen komen te zitten als er een vroege aanval wordt geplaatst. Voordeel is wel dat er daar niet lange stukken zitten tussen de beklimmingen.
Maar vooral niet te vroeg juichen, zie die zaterdag etappe in de Vuelta en Kruijswijk vorig jaar.
20 mei 2017 08:23
Valt me op dat Rui Costa nog niet is genoemd. Kan me voorstellen dat hij z'n gram wil halen na die tweede plek een paar dagen terug. Helemaal als er een ontsnapping vooruit blijft, lijkt hij mij de te kloppen man.
20 mei 2017 08:32
Costa zal er zondag wel weer voor gaan....
20 mei 2017 08:44
Zou mij verbazen dat Tom hier tijd verliest op Quintana. Oropa is machtsklim en aanloop leent zich niet voor aanvallen van klassementsrenners. Morgen is gevaarlijker; vanaf dinsdag tot zaterdag iedere dag oorlog.
20 mei 2017 08:58
Quintana met 3 speldeprikjes op de klim Pinot, Nibali & Tom direct op het wiel. Daarna doet Quintana praktische een sur place om bij Tom in het wiel te zitten. Mollema muist weg en iedereen kijkt naar Tom. Tom doet niks, lacht een beetje. Dan kan Pinot het niet houden en probeert Bauke terug te halen. Lukt niet.
1 Bauke
2 Pinot '28 sec
3 Yates '32 sec
4 rest Vd toppers in dezelfde tijd als Yates
20 mei 2017 10:13
Vorige editie was een heerlijke thriller, en ik sluit een herhaling van dat scenario niet uit. Ik neem aan dat Cataldo zeker uit is op revanche, Battaglin zal vandaag toch ook wel zijn gang mogen gaan. Forza kopgroep!
20 mei 2017 11:05
Iemand een idee hoe laat ze ongeveer bij de slotklim zullen zijn? Eerst zelf nog even wedstrijdje rijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.