Giro 2018: Nieve houdt Gesink af in Cervinia, Froome houdt stand
foto: Lapresse
zaterdag 26 mei 2018 om 16:01

Giro 2018: Nieve houdt Gesink af in Cervinia, Froome houdt stand

Mikel Nieve heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven voor Robert Gesink. De Bask reed op de Col Saint Pantaléon weg uit de kopgroep en bezorgde zijn ploeg Mitchelton-Scott een meer dan welkome zege. Tom Dumoulin deed een alles-of-nietspoging op de slotklim, maar Chris Froome repareerde ogenschijnlijk gemakkelijk. Froome lijkt met nog één etappe te gaan de Giro te winnen.

De twintigste rit in de Giro d`Italia voerde het peloton over drie bergen naar het bergdorp Cervinia, waar het voor de klassementsmannen de laatste dag was om het klassement op zijn kop te zetten. De vluchters hadden nog weinig geluk deze ronde, maar dit keer kreeg een sterke groep met daarin 26 renners de ruimte van het peloton. Robert Gesink, Bert-Jan Lindeman en Koen Bouwman vertegenwoordigden Nederland in de kopgroep, waar met Giulio Ciccone, Giovanni Visconti, Felix Großschartner, Mikel Nieve, Michael Woods, Gianluca Brambilla en Valerio Conti nog meer sterke renners rondreden.

Klimmers blijven over na Col du Mont-Tseuc
Op de Col du Mont-Tseuc waren het dan ook deze klimmers die zich onderscheidden van de rest. Bert-Jan Lindeman moest afhaken, terwijl Matej Mohoric het daarna solo probeerde. De Sloveen kreeg een minuut voorsprong, maar werd op de Col Saint Pantaléon weer ingerekend. Het was op deze klim dat meerdere renners in de problemen raakten. Nieve toonde zich de sterkste klimmer; hij kwam als eerste boven op de top, vlak voor Brambilla, Ciccone,  Großschartner en Gesink, die op de achtergrond zijn eigen tempo reed en zo steeds dichter bij de kop van de koers kwam. In het peloton dicteerde Astana het tempo om hun kopman Miguel Ángel López het podium op te krijgen, met succes.

Pinot parkeert en verliest podiumplaats
Thibaut Pinot, de nummer drie van het klassement, was een van de slachtoffers. In de eerste kilometers van de Col Saint Pantaléon parkeerde de Fransman en ondanks de hulp van drie ploegmaten wist hij niet meer aan te sluiten: Op de een-na-laatste klim van de ronde zakte Pinot ver weg uit het klassement.

Nieve wint na demonstratie, Gesink tweede
Nieve bleek veruit de beste te zijn van de kopgroep; met nog twaalf kilometer te gaan was zijn voorsprong op de achtervolgers, waar Gesink wegens pech niet meer reed, opgelopen tot dik twee minuten. De Varssevelder kwam echter vanuit geslagen positie terug en knokte zich naar een tweede plaats in de daguitslag

Dumoulin doet alles-of-nietspoging, Froome geeft geen krimp
In het peloton nam Movistar de leiding en wachtten Sam Oomen en Dumoulin rustig hun kansen af. Dumoulin probeerde het op zes kilometer van de finish een aantal keer, maar Froome keerde steeds op de voor hem zo herkenbare manier terug. Toen het duel Froome-Dumoulin uitgevochten was in het voordeel van de Brit, sprongen Carapaz en López uit het groepje der favorieten om zowel de derde plaats als de witte jongerentrui te betwisten. De twee Zuid-Amerikanen hielden elkaar bij de keel en López eiste de derde plaats op, waardoor de Giro nu in een definitieve plooi ligt.

RIDE Magazine
120 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
26 mei 2018 17:46
@Gebruikersnaam
Pinot heeft dit jaar idd ook niet heel aanvallend gekoerst, maar ik had het hem gegund op basis van twee opeenvolgende jaren bijna-podium.
26 mei 2018 17:48
De waardigheid van het wielrennen is nu toch flink gekelderd na alles wat er gebeurd is in de giro en de zaak van Froome
26 mei 2018 17:54
@gebruikersnaam

Eerst afwachten. Want de KBWB heeft een hekel aan ronderenners.
26 mei 2018 17:55
Als Nieve vandaag bij de eerste bergsprint ook vol had meegedaan, dan was hij gewoon 2e geëindigd in het bergklassement. Als Froome gisteren van minder ver was aangegaan, dan had Nieve vandaag op basis van 1 rit het bergklassement kunnen winnen.

OK, 2 keer "als", maar in geen van beide gevallen onmogelijk/onwaarschijnlijk dat het was gebeurd. Raar dat je zo'n klassement door 1 aanval in het laatste weekend kan winnen terwijl je tot dan welgeteld 0 punten had.
26 mei 2018 17:59
@Gebruikersnaam
Zou kunnen, maar liever niet te hard van stapel lopen. Zou ook zijn plafond (te) vlug bereikt kunnen hebben.
26 mei 2018 18:01
Hulde aan Froome en Yates. Met afstand de meest attractieve renners. Enige verdachte renner is de man die werkelijk geen enkele dag door het ijs zakte....groeten uit Amsterdam
26 mei 2018 18:13
Als het een modale renner was geweest, was hij al lang geschorst geweest.Ik vindt het een glibber eerste klas.
26 mei 2018 18:17
Heb bewust niet gekeken want ik wilde Froome niet zien winnen maar zelf gefietst. Als ik de uitslag en de reacties hier lees ben ik wel content dat ik niet gekeken heb anders zou ik hier denk ik ook meegedaan hebben met mijn frustraties.

Nu wachten op het volgende hoofdstuk: wie is straks nog de winnaar van de Vuelta en de Giro en misschien de tour. Te gek voor woorden deze tijden. In Armstongs tijd wist je tenminste nog waar je aan toe was :-).
26 mei 2018 18:37
Balen van pinot, die gun ik veel beter.
26 mei 2018 18:40
Ik blijf erbij dat Sunweb gisteren te weinig heeft geboden aan Carapaz en Moreno of Sky heeft nog iets meer geboden aan die jongens om niet mee te rijden! Zal wel het laatste zijn! Het is en blijft nu eenmaal profsport wat om geld draait! En Sky is financieel iets draagkrachtiger dan Sunweb! Jammer!
26 mei 2018 19:02
Zwarte dag voor het wielrennen.
Iemand die alles heeft te danken aan het wielrennen heeft uiteindelijk maling aan publiek en collegae.
Nationaliteit van de winnaar maakt hier niets uit.
26 mei 2018 19:09
@poeske, in Amsterdam zijn ze geloof ik al langer de weg kwijt;)
26 mei 2018 19:35
Dumoulin heeft de Giro zege gisteren zelf uit handen gegeven. Froome heeft niets gestolen.
26 mei 2018 20:13
Froompie held! Lekker voor alle haters hier. Kijk dan niet.
26 mei 2018 20:23
Ongekend dat mensen hier Froome ophemelen en kritiek scharen onder chauvinisme. Dat met alles dat over Froome en Sky is uitgekomen. In deze sport verliest je favoriet vaker dan dat die wint, zo werkt het. Als dat op een mooie manier gebeurt, kan je daar ook van genieten. Maar van iemand met zo'n verhaal, houd ik alleen maar een hele bittere smaak over aan deze Giro. Ik had liever Pinot zien winnen en Dumoulin in de bus van Yates zien eindigen dan deze farce. Serieus pijnlijk dit.
26 mei 2018 20:23
Heb vandaag inderdaad niet gekeken, geen behoefte aan.
26 mei 2018 20:43
Dumoulin zal met terugwerkende kracht deze Giro nog wel winnen. Froome had natuurlijk nooit mee mogen doen.
26 mei 2018 21:16
Gelukkig ookniet gekeken. Die sky trein komt me de oren uit. Wout Poels is een naar mannetje geworden sinds hij in dienst van Froome rijdt.
26 mei 2018 21:59
Had ook liever een andere winnaar gezien, maar toch wel weer een Giro gezien die vele malen mooier was dan de Tour. Tom heeft soms best arrogante trekjes, maar toch weer in sympathie gestegen door zijn werk voor Oomen, dat is toch bewonderenswaardig. Door Yates toch maar weer bewezen hoeveel anders en zwaarder een grote ronde van 3 weken is.
Tot slot vraag ik astma aan Sinterklaas dit jaar.
26 mei 2018 22:54
Froome wint toch maar mooi de Giro. Het was een van de mooiste grote rondes die ik in mijn leven gezien heb. Froome heeft het als de beste ingedeeld. Dumoulin heeft het ook gewoon goed gdaan. Helaas was er over drie weken gezien eentje beter. Bewezen is wel dat de derde week in een grote ronde er nooit vanaf moet! Wat een week ...
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.