Giro 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar de Monte Zoncolan
foto: Sirotti
vrijdag 18 mei 2018 om 19:00

Giro 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar de Monte Zoncolan

De veertiende dag van de Giro d’Italia belooft het nodige spektakel. De rit eindigt namelijk op de gevreesde Monte Zoncolan, een van de zwaarste beklimmingen van Europa. Hier gaat ongetwijfeld met minuten gesmeten worden in de top van het klassement. Is Simon Yates nog steeds de beste renner onder de favorieten en weet hij Tom Dumoulin hier op meer achterstand te zetten richting de tijdrit van dinsdag? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Aan de voet van de Monte Zoncolan – gelegen in de Karnische Alpen – wordt de fietser gewaarschuwd voor wat komt. Hij opent er de deur naar de hel. Al vanaf het middeleeuwse stadje San Vito Al Tagliamento stappen de renners de fiets op met als eindbestemming die ene top. Vier beklimmingen zijn er om in het ritme te komen. Welk ritme, dat is nog maar de vraag, maar aan het klimmen kunnen de grote mannen in ieder geval wennen. Het gaat om achtereenvolgens de Monte di Ragogna (top op 43 km, derde categorie), Avaglio (top op 106 km, derde categorie), Passo Duron (top op 142 km, tweede categorie) en Sella Valcalda Ravascletto (top op 165 km, derde categorie).

Vooral de laatste twee van die reeks kunnen al zorgen voor de nodige pijn in de benen. De Passo Duron is 4,4 kilometer lang met gemiddelde stijgingspercentages tussen de 8,8% en 10,8% en maxima van 18%. De Ravascletto is volgens het routeboek 7,6 kilometer lang met passages rond de 7,5% en een maximale stijging van 12%. Maar dat alles is niets, vergeleken met wat komen gaat…

Vanuit het kleine Ovaro, zo’n 1800 inwoners groot, stijgt het wegdek in 10,1 kilometer maar liefst 1203 meter, goed voor een gemiddelde stijging van maar liefst 11,9% procent. Van kilometerpaal twee tot en met zes is de stijging zelfs 15,4%. Als hier de Giro niet ontploft, dan ontploft hij nergens. Op zijn steilst is de Zoncolan 22%. Dat punt ligt vier kilometer na de voet; twee kilometer later volgen nog hellingen van 20%.

De laatste winnaar op de Monte Zoncolan luistert naar de naam Michael Rogers. Hij wist in 2014 als vluchter de klassementstoppers voor te blijven. Igor Antón (2011), Ivan Basso (2010) en Gilberto Simoni (2003 en 2007) gingen de Australiër voor. Bekijk hieronder de beelden van die bewuste etappe van Rogers.

Start: 11.55 uur
Finish: Tussen 16.54 en 17.37 uur

Favorieten
Dat de Monte Zoncolan slachtoffers in het klassement gaat eisen, is haast onvermijdelijk. De verschillen in de strijd om de roze trui zijn nog dermate beperkt dat er nog van alles mogelijk is. Op de steile flanken van de Zoncolan kunnen de tijdsverschillen flink oplopen. Niet in seconden, maar in minuten.

Foto Gian Mattia D'Alberto - LaPresse<br /> 15/05/2018 GUALDO TADINO (Italia)<br /> Sport Ciclismo<br /> Giro d'Italia 2018 - edizione 101- tappa 10<br /> PENNE - GUALDO TADINO<br /> Nella foto: YATES Simon Philip (GBR) (MITCHELTON - SCOTT) , maglia rosa<br /> Photo Gian Mattia D'Alberto - LaPresse<br /> 2018-05-15 GUALDO TADINO (Italy)<br /> Sport Cycling<br /> Giro d'Italia 2018 - 101th edition - stage 10<br /> PENNE - GUALDO TADINO<br /> In the pic: YATES Simon Philip (GBR) (MITCHELTON - SCOTT) , maglia rosa

foto: LaPresse

Eén renner steekt er deze ronde met kop en schouders bovenuit. Hij draagt daarom ook terecht de roze leiderstrui. Simon Yates heeft, zeker bergop, nog geen momenten van zwakte getoond. De Britse kopman van Mitchelton-Scott is voorlopig heer en meester en daarom ook voor de rit naar de Monte Zoncolan de topfavoriet voor de ritzege. Zijn ploeg behoort tot de sterkste van deze Giro, al zal het op de Zoncolan een man-tegen-man-gevecht worden.

foto: Sirotti

Op een voorlopig vierde plek is Domenico Pozzovivo een van de smaakmakers tot nu toe. In meer dan de helft van het aantal verreden ritten (zeven keer) finishte hij in de top-10 van de daguitslag. De Italiaan moet echter wel steeds zijn meerdere erkennen in de concurrentie. Net als Tom Dumoulin lijkt hij naarmate de wedstrijd vordert beter te worden. Als pocketklimmer is de steile Zoncolan een kolfje naar zijn hand. Advies voor de tegenstanders: verlies hem niet uit het oog.

foto: Sirotti

Miguel Ángel López moet rekenen op een wonder voor een goede uitgangspositie voor het algemeen klassement. De kopman van Astana staat, voornamelijk door pech, op een teleurstellende elfde plek op ruim drie minuten achterstand. Om zijn klassement nog enigszins te redden, moet hij ten aanval trekken. Diezelfde strategie maakt hem ook kansrijk voor de ritzege, want bergop heeft hij op dit soort bergen een streepje voor op de andere klassementsmannen.

foto: Sirotti

Tom Dumoulin, de nummer twee in het klassement, komt met name goed voor de dag op de zogenoemde ‘lopende klimmen’. Lange beklimmingen met een geleidelijk stijgingspercentage. De Zoncolan is lang en héél steil. Op papier een klim die Dumoulin minder zou liggen, maar de Nederlander heeft vriend en vijand al vaker weten te verrassen. Nu hij iedere dag beter lijkt te worden, is het absoluut niet uitgesloten dat hij de concurrentie veel pijn kan doen. Herinner je de finish van vorig jaar op Oropa? De klimmen zijn weliswaar niet te vergelijken, wat wel overeenkomt zijn de steile slotmeters. Dumoulin wist toen zelfs rasklimmer Nairo Quintana te lossen. Zijn tweede plaats in Osimo zal hem daarnaast veel vertrouwen geven.

foto: LaPresse

Movistar ging zonder klassementsambities naar deze Giro, maar is met Richard Carapaz alsnog in de top (vijfde) van het klassement vertegenwoordigd. De jonge Ecuadoraan is de trotse leider in het jongerenklassement. Met al een prachtige ritzege opzak is zijn ronde al dik geslaagd. Met winst op de mythische Zoncolan zou hij zijn Giro nu al met een gouden rand omlijsten.

foto: Sirotti

George Bennett kon op de Gran Sasso en ook in Osimo niet met de besten mee. Desondanks ligt hij op koers voor zijn geambieerde top-5-notering. De kopman van LottoNL-Jumbo is desondanks voortvarend aan de Giro begonnen. Het is echter de vraag of hij nog de benen heeft die hij had op de Etna, of dat die iets mindere resultaten van eerder deze week een voorteken waren.

Thibaut Pinot – foto: Sirotti

Thibaut Pinot is qua voorkeur van beklimmingen te vergelijken met Dumoulin. De Fransman heeft echter wel een iets vinnigere versnelling. Het leverde hem deze Giro al ereplaatsen op in de ritten naar de toppen van de Etna (derde), Montevergine di Mercogliano (derde) en Gran Sasso (tweede). Met iets meer dan minuut achterstand heeft hij nog altijd een mooie podiumplaats in het vooruitzicht.

foto: Sirotti

Naast Pozzovivo zijn er nog drie Italianen om in de gaten te houden voor de ritzege. Davide Formolo heeft na een gevoelige tik op de Etna zich goed herpakt. De Italiaanse klimmer van BORA-hansgrohe staat inmiddels op meer dan zes minuten, waardoor hij geen grote bedreiging meer is voor de klassementsmannen. Op de Grans Sasso (zesde) en op Osimo (derde) flirtte hij al met de ritzege. Kan hij raak schieten op Zoncolan?

Fausto Masnada – foto: Sirotti

Valerio Conti is met ruim dertien minuten achterstand geen grote bedreiging meer voor het klassement. Hij kan op de Zoncolan de eer hooghouden voor zijn ploeg UAE Emirates, want de prestaties van kopman Fabio Aru (tiende op meer dan drie minuten) vallen ietwat tegen. Een renner die zijn naam deze Giro goed weet te vestigen is de onvermurwbare Fausto Masnada. De 24-jarige renner van Androni Giocattoli-Sidermec heeft een neusje voor de goede vlucht, maar een ereplaats heeft hem dat nog niet opgeleverd. Hij is in staat het kunststukje van Michael Rogers uit 2014 te herhalen door vanuit de vroege vlucht te zegevieren.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Simon Yates
*** Domenico Pozzovivo, Miguel Angel López
** Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, Richard Carapaz
* George BennettDavide Formolo, Valerio Conti, Fausto Masnada

Deelnemerslijst (WielerFlits)
Parcoursinformatie

Weer en TV
De weersomstandigheden kunnen een belangrijke rol gaan spelen tijdens de beklimming van de Monte Zoncolan. Volgens de voorspellingen is er een grote kans op regen. Op de top zal temperatuur niet boven de tien graden uitkomen. De rechtstreekse uitzending op Eurosport 1 begint om 13.15 uur. Bespreek via de Volg Hier op WielerFlits het verloop van de etappe.

[poll id=”798″]

RIDE Magazine
117 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
18 mei 2018 19:04
Ik hoop op een aanval van Gesink!
18 mei 2018 19:07
Zou mooi zijn mocht superman Lopez hier weer een beetje opleeft. Maar denk dat Yates, Pinot en Pozzovivo het gaan uitvechten. Zou voor de spanning in de Giro ook t leukste zijn want Dumoulin gaat iedereen opvegen in de tijdrit, dus voor de spanning in het verdere verloop van de Giro hoop ik dat die drie wat afstand nemen morgen.
18 mei 2018 19:08
Wat zou Wout Poels kunnen? Hij zal eerst bij Froome moeten blijven. Maar wie weet later voor eigen kans. De vraag is echter of hij al op niveau is.
18 mei 2018 19:09
Deze klim ligt Dumoulin niet. Ik zie Pinot hier wel de basis leggen voor zijn eindoverwinning.
18 mei 2018 19:11
Ik denk dat Gesink en Bouwman volledig in dienst van Bennett moeten rijden, want die top-vijf wordt nog een hele kluif.
18 mei 2018 19:12
Ik ben benieuwd of de klassementsmannen er al vroeg aan gaan beginnen of wachten tot de Zoncolan. Als er al oorlog is op de Passo Duron kunnen renners echt minuten gaan pakken.
18 mei 2018 19:13
Dat hoop ik ook!
18 mei 2018 19:18
Het zou me niks verbazen als Dumoulin toch hard omhoog gaat hoor. Het is dan wel een enorm steil kutding, maar daardoor is niet heel onregelmatig. Wordt mooi!
18 mei 2018 19:18
Identieke scenario als in etappe 11. Dumoulin zal denk ik een handvol seconden verliezen op Yates. Morgen een seconde of 10, zondag ongeveer 20 seconden
18 mei 2018 19:21
Mja, ik denk dat Cicionni, die ook voor de bergtrui gaat, toch een sterretje zou mogen krijgen..
18 mei 2018 19:26
Huh? Conti en geen Aru? Belachelijk.
18 mei 2018 19:29
Houdt nu echt niemand rekening met Froome? Of Aru? Beiden hebben iig meer inhoud en hardheid als een jonkie als Carapaz.....
18 mei 2018 19:36
Hier gaan de mannen van de jongens gescheiden worden, hier gaan de verhoudingen echt anders liggen dan in de eerste helft van deze Giro. WF lijkt dat vergeten te zijn, behalve dan dat Lopez hoog ingeschat wordt.
18 mei 2018 19:36
@r_nijman: Volledig akkoord met je! Grappig dat Masnada en Bennett sterren krijgen en een Froome en Aru niet.
18 mei 2018 19:39
Erg benieuwd, wie hier niet goed is kan het AK wel vergeten. Niet bepaald de ideale aankomst voor Dumoulin, maar woensdag maakte hij een goede indruk. Als hij die lijn doortrekt en gewoon zijn eigen tempo kiest, kan hij de schade wellicht nog aardig beperken.
18 mei 2018 19:40
Ik verwacht meer van zondag. Daar zit ook nog een jetser van een afdaling in tijdens de finale. Daar en dinsdag gaat Tom het doen.
18 mei 2018 19:41
Dag van de waarheid.....
18 mei 2018 19:43
Yates wint en Aru en Froome worden definitief uitgeteld!
18 mei 2018 19:44
Na die rit naar de Rettenbachgletscher in 2015 in de ronde van Zwitserland was ik wel overtuigd van Dumoulin's klassementspotentie. Die klim is wel te vergelijken met deze. Uiteindelijk is het vrij simpel... hoeveel watt per kilo kan je gedurende drie kwartier produceren. Weinig tactiek of voordeel van drag. Gewoon man-tegen-man. Toevallig kan Dumoulin dit vrij goed. Ik heb er wel vertrouwen in.
18 mei 2018 19:44
Geen ster voor froome? Is dit al vast vooruitlopend op een komende schorsing?
18 mei 2018 19:46
Pinot voor de dubbel, met Pozzo in z’n zog.
18 mei 2018 19:47
Wat een gruwelijke klim... Die percentages tussen km 2 en km 6...

Reken maar dat de toppers hun kruit droog gaan houden tot Zoncolan. Die zullen veel te bang zijn daar vroegtijdige inspanningen te moeten bekopen.

Ben benieuwd naar Yates. Hij is duidelijk de beste bergop en toont veel zelfvertrouwen. Maar teveel zelfvertrouwen op de Zoncolan kan fataal zijn.

Ik schat in dat Tom verstandig en op eigen tempo omhoog rijdt. Meer kan je niet doen op die klim. Minuutje verliezen om er 3 te pakken in de tijdrit. Het zou me niet verbazen. Als hij binnen de halve minuut blijft dan is de kans groot dat hij de Giro gaat pakken.
18 mei 2018 19:51
De dag des oordeels! Erg benieuwd wie er doorheen gaat zakken en wie er aan zijn wederopstanding gaat beginnen.
18 mei 2018 19:51
Voor Dumoulin is dit er op of er onder wat betreft eindwinst, maar hij zou best eens heel goed voor de dag kunnen komen. Zou Ciccone ook wel een sterretje geven.
18 mei 2018 19:54
Gelooft er iemand in een vlucht die draagt tot de finish?
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.