Giro 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar de Monte Zoncolan
foto: Sirotti
vrijdag 18 mei 2018 om 19:00

Giro 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar de Monte Zoncolan

De veertiende dag van de Giro d’Italia belooft het nodige spektakel. De rit eindigt namelijk op de gevreesde Monte Zoncolan, een van de zwaarste beklimmingen van Europa. Hier gaat ongetwijfeld met minuten gesmeten worden in de top van het klassement. Is Simon Yates nog steeds de beste renner onder de favorieten en weet hij Tom Dumoulin hier op meer achterstand te zetten richting de tijdrit van dinsdag? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Aan de voet van de Monte Zoncolan – gelegen in de Karnische Alpen – wordt de fietser gewaarschuwd voor wat komt. Hij opent er de deur naar de hel. Al vanaf het middeleeuwse stadje San Vito Al Tagliamento stappen de renners de fiets op met als eindbestemming die ene top. Vier beklimmingen zijn er om in het ritme te komen. Welk ritme, dat is nog maar de vraag, maar aan het klimmen kunnen de grote mannen in ieder geval wennen. Het gaat om achtereenvolgens de Monte di Ragogna (top op 43 km, derde categorie), Avaglio (top op 106 km, derde categorie), Passo Duron (top op 142 km, tweede categorie) en Sella Valcalda Ravascletto (top op 165 km, derde categorie).

Vooral de laatste twee van die reeks kunnen al zorgen voor de nodige pijn in de benen. De Passo Duron is 4,4 kilometer lang met gemiddelde stijgingspercentages tussen de 8,8% en 10,8% en maxima van 18%. De Ravascletto is volgens het routeboek 7,6 kilometer lang met passages rond de 7,5% en een maximale stijging van 12%. Maar dat alles is niets, vergeleken met wat komen gaat…

Vanuit het kleine Ovaro, zo’n 1800 inwoners groot, stijgt het wegdek in 10,1 kilometer maar liefst 1203 meter, goed voor een gemiddelde stijging van maar liefst 11,9% procent. Van kilometerpaal twee tot en met zes is de stijging zelfs 15,4%. Als hier de Giro niet ontploft, dan ontploft hij nergens. Op zijn steilst is de Zoncolan 22%. Dat punt ligt vier kilometer na de voet; twee kilometer later volgen nog hellingen van 20%.

De laatste winnaar op de Monte Zoncolan luistert naar de naam Michael Rogers. Hij wist in 2014 als vluchter de klassementstoppers voor te blijven. Igor Antón (2011), Ivan Basso (2010) en Gilberto Simoni (2003 en 2007) gingen de Australiër voor. Bekijk hieronder de beelden van die bewuste etappe van Rogers.

Start: 11.55 uur
Finish: Tussen 16.54 en 17.37 uur

Favorieten
Dat de Monte Zoncolan slachtoffers in het klassement gaat eisen, is haast onvermijdelijk. De verschillen in de strijd om de roze trui zijn nog dermate beperkt dat er nog van alles mogelijk is. Op de steile flanken van de Zoncolan kunnen de tijdsverschillen flink oplopen. Niet in seconden, maar in minuten.

Foto Gian Mattia D'Alberto - LaPresse<br /> 15/05/2018 GUALDO TADINO (Italia)<br /> Sport Ciclismo<br /> Giro d'Italia 2018 - edizione 101- tappa 10<br /> PENNE - GUALDO TADINO<br /> Nella foto: YATES Simon Philip (GBR) (MITCHELTON - SCOTT) , maglia rosa<br /> Photo Gian Mattia D'Alberto - LaPresse<br /> 2018-05-15 GUALDO TADINO (Italy)<br /> Sport Cycling<br /> Giro d'Italia 2018 - 101th edition - stage 10<br /> PENNE - GUALDO TADINO<br /> In the pic: YATES Simon Philip (GBR) (MITCHELTON - SCOTT) , maglia rosa

foto: LaPresse

Eén renner steekt er deze ronde met kop en schouders bovenuit. Hij draagt daarom ook terecht de roze leiderstrui. Simon Yates heeft, zeker bergop, nog geen momenten van zwakte getoond. De Britse kopman van Mitchelton-Scott is voorlopig heer en meester en daarom ook voor de rit naar de Monte Zoncolan de topfavoriet voor de ritzege. Zijn ploeg behoort tot de sterkste van deze Giro, al zal het op de Zoncolan een man-tegen-man-gevecht worden.

foto: Sirotti

Op een voorlopig vierde plek is Domenico Pozzovivo een van de smaakmakers tot nu toe. In meer dan de helft van het aantal verreden ritten (zeven keer) finishte hij in de top-10 van de daguitslag. De Italiaan moet echter wel steeds zijn meerdere erkennen in de concurrentie. Net als Tom Dumoulin lijkt hij naarmate de wedstrijd vordert beter te worden. Als pocketklimmer is de steile Zoncolan een kolfje naar zijn hand. Advies voor de tegenstanders: verlies hem niet uit het oog.

foto: Sirotti

Miguel Ángel López moet rekenen op een wonder voor een goede uitgangspositie voor het algemeen klassement. De kopman van Astana staat, voornamelijk door pech, op een teleurstellende elfde plek op ruim drie minuten achterstand. Om zijn klassement nog enigszins te redden, moet hij ten aanval trekken. Diezelfde strategie maakt hem ook kansrijk voor de ritzege, want bergop heeft hij op dit soort bergen een streepje voor op de andere klassementsmannen.

foto: Sirotti

Tom Dumoulin, de nummer twee in het klassement, komt met name goed voor de dag op de zogenoemde ‘lopende klimmen’. Lange beklimmingen met een geleidelijk stijgingspercentage. De Zoncolan is lang en héél steil. Op papier een klim die Dumoulin minder zou liggen, maar de Nederlander heeft vriend en vijand al vaker weten te verrassen. Nu hij iedere dag beter lijkt te worden, is het absoluut niet uitgesloten dat hij de concurrentie veel pijn kan doen. Herinner je de finish van vorig jaar op Oropa? De klimmen zijn weliswaar niet te vergelijken, wat wel overeenkomt zijn de steile slotmeters. Dumoulin wist toen zelfs rasklimmer Nairo Quintana te lossen. Zijn tweede plaats in Osimo zal hem daarnaast veel vertrouwen geven.

foto: LaPresse

Movistar ging zonder klassementsambities naar deze Giro, maar is met Richard Carapaz alsnog in de top (vijfde) van het klassement vertegenwoordigd. De jonge Ecuadoraan is de trotse leider in het jongerenklassement. Met al een prachtige ritzege opzak is zijn ronde al dik geslaagd. Met winst op de mythische Zoncolan zou hij zijn Giro nu al met een gouden rand omlijsten.

foto: Sirotti

George Bennett kon op de Gran Sasso en ook in Osimo niet met de besten mee. Desondanks ligt hij op koers voor zijn geambieerde top-5-notering. De kopman van LottoNL-Jumbo is desondanks voortvarend aan de Giro begonnen. Het is echter de vraag of hij nog de benen heeft die hij had op de Etna, of dat die iets mindere resultaten van eerder deze week een voorteken waren.

Thibaut Pinot – foto: Sirotti

Thibaut Pinot is qua voorkeur van beklimmingen te vergelijken met Dumoulin. De Fransman heeft echter wel een iets vinnigere versnelling. Het leverde hem deze Giro al ereplaatsen op in de ritten naar de toppen van de Etna (derde), Montevergine di Mercogliano (derde) en Gran Sasso (tweede). Met iets meer dan minuut achterstand heeft hij nog altijd een mooie podiumplaats in het vooruitzicht.

foto: Sirotti

Naast Pozzovivo zijn er nog drie Italianen om in de gaten te houden voor de ritzege. Davide Formolo heeft na een gevoelige tik op de Etna zich goed herpakt. De Italiaanse klimmer van BORA-hansgrohe staat inmiddels op meer dan zes minuten, waardoor hij geen grote bedreiging meer is voor de klassementsmannen. Op de Grans Sasso (zesde) en op Osimo (derde) flirtte hij al met de ritzege. Kan hij raak schieten op Zoncolan?

Fausto Masnada – foto: Sirotti

Valerio Conti is met ruim dertien minuten achterstand geen grote bedreiging meer voor het klassement. Hij kan op de Zoncolan de eer hooghouden voor zijn ploeg UAE Emirates, want de prestaties van kopman Fabio Aru (tiende op meer dan drie minuten) vallen ietwat tegen. Een renner die zijn naam deze Giro goed weet te vestigen is de onvermurwbare Fausto Masnada. De 24-jarige renner van Androni Giocattoli-Sidermec heeft een neusje voor de goede vlucht, maar een ereplaats heeft hem dat nog niet opgeleverd. Hij is in staat het kunststukje van Michael Rogers uit 2014 te herhalen door vanuit de vroege vlucht te zegevieren.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Simon Yates
*** Domenico Pozzovivo, Miguel Angel López
** Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, Richard Carapaz
* George BennettDavide Formolo, Valerio Conti, Fausto Masnada

Deelnemerslijst (WielerFlits)
Parcoursinformatie

Weer en TV
De weersomstandigheden kunnen een belangrijke rol gaan spelen tijdens de beklimming van de Monte Zoncolan. Volgens de voorspellingen is er een grote kans op regen. Op de top zal temperatuur niet boven de tien graden uitkomen. De rechtstreekse uitzending op Eurosport 1 begint om 13.15 uur. Bespreek via de Volg Hier op WielerFlits het verloop van de etappe.

[poll id=”798″]

RIDE Magazine
117 Reacties
Sorteer op:
18 mei 2018 19:57
Vooral benieuwd wanneer Yates het verschil wil gaan maken. Vooralsnog was hij op aankomsten bergop erg laat en afgelopen woensdag vrij vroeg op de heuvel.
Wel de dag des oordeels, maar iedereen die morgen binnen 2 minuten van de roze trui staat heeft serieuze kans om de Giro te gaan winnen
18 mei 2018 19:58
baswallet,

De enige vergelijking die er inderdaad is qua lengte en steilheid. Die klim is misschien nog wel lastiger ook door de hoogte. Pinot won toen trouwens met best wel een groot verschil en ook Pozzovivo was daar erg goed. Zou heel goed kunnen dat die twee morgen ook de lakens uit gaan delen. Gelukkig is Tom wel een heel stuk verder als klassementsman dan in 2015, dus ik hoop dat het eigen tempo van Tom goed genoeg gaat zijn.
18 mei 2018 20:05
Ik verlang naar een echte bergetappe, 3-4 zware beklimming, aankomst bergop hoeft niet, die zien we bijna dagelijks.
Een etappe met strijd, spanning, ploegen spel, heroïsche strijd.

Leuk hoor deze steile wand maar je weet wat er gebeurt, groepje weg, de echte strijd begint pas op de slotklim die uiteraard zeer in het voordeel is vd -(60/65kg) mannen, de licht gewichten.

Een slotklim is leuk en wat steile passages ook, maar hier balanceer je op de rand van wielrennen en een circus nummer.
Deze giro is extreem in het voordeel vd lichtgewichten.
Dumoulin is goed in vorm kan steile passages ook aan maar verliest ie morgen 30 sec zou ik er voor tekenen.
Maar goed doorstaat ie het eerste steile stuk, wie weet.
Hoop stiekem en gemeen dat de Britse astma patiënt door het ijs zakt :).
18 mei 2018 20:06
Morgen gaat 100% voor de sterke vluchters zijn. Ik verwacht wel een kopgroep met mannen als Gesink, Wellens, Kreuziger(als die mag van MS), Ciccone, Masnada, Hermans en Betancur. Morgen wordt het duidelijk of jongens als Dennis of Carapaz daadwerkelijk voor een top 5 plek kunnen meestrijden in het AK, anders gaan mannen als Aru, Froome en MAL hier nog wel overeen. Ik heb er in ieder geval zin in
18 mei 2018 20:08
Gesink
18 mei 2018 20:14
Als het op de Zoncolan aankomt dan zullen de verschillen wel meevallen in de top 3. De verwachtingen worden wat dat betreft wel erg opgeblazen. Het gevecht dat iedere renner zelf met de berg levert vind ik altijd wel mooie tv. Zoncolan is een kwestie van tijdrijden: op je eigen tempo, indelen en vooral hopen op veel vermogen die dag. Als het al openbreekt dan eerder op de passo Duron of die voorlaatste. Ik zou zeggen stuur Oomen maar vooruit. Chaves gaat niet meer van hulp zijn.
Voor TD wordt de etappe van zondag gevaarlijker.
18 mei 2018 20:16
Kleine naar zwemles
Boodschappen doen
Lunchen
Loop analyse laten maken en nieuwe hardloopschoenen kopen
Giro kijken

Druk dagje morgen
18 mei 2018 20:17
Op allerlei fronten nieuwsgierig! Gesink bij Bennett of mag hij in de vlucht? Komen Froome en Aru er doorheen? Verrast Lopez ons alsnog? Kunnen Haig en Kreuziger ook op deze hoogte blijven beulen (Chaves zie ik afstappen)? Gaat het regenen? Worden die pocketklimmers dan echt te koud? Voordeel voor Dumoulin daarmee? Ik kan niet wachten...
18 mei 2018 20:22
Froome gaat het doen!!
18 mei 2018 20:23
Iedereen roept nu wel Yates gaat winnen. Maar dit is wel een heel andere klim dan dat we tot nu toe gehad hebben. Geen steil stuk waarin je maar een paar kilometer gas hoeft te geven. Wat kolfje naar de hand van Yates is.
Nee, dit is van een andere orde. Hier moet drie kwartier geklommen worden met percentages van 15 t/m 22 %.
Heb geen idee wie hier nu eigenlijk de sterkste zou kunnen zijn.
Denk dat Pozzovivo hier wel mee uit de weg kan.
Maar ook een Carapaz zou hier zomaar kunnen verrassen.
Wat mij opviel vorige week is dat Dumoulin niets meer verloor op Yates. Hij had twee á drie seconden en het bleef twee á drie seconden.
Dat was in de eerste bergetappes toch anders, met wat meer verschil in het voordeel van Yates.
Het kan een spektakel worden morgen. Mogelijk op twee fronten. Een kopgroep die zomaar eens 15 minuten kan krijgen omdat de klassements mannen toch wel enige schrik zullen hebben om er morgen in te gaan vliegen.
Het zou dus zomaar kunnen dat de winnaar morgen iemand is uit de kopgroep.
18 mei 2018 20:24
Opstaan,
Koffie,
Giro kijken op de bank met een pilsje erbij.
Mooi dagje morgen
18 mei 2018 20:25
Die regen is toch in het nadeel van de vlieggewichten, ook van Gesink trouwens.
18 mei 2018 20:26
Jacco: kom er maar in
18 mei 2018 20:30
Dit is geen poef poef klim tempoversnellingen zijn haast niet mogelijk. De kans dat je jezelf dan opblaast is groot.

Deze klim rijd je als een tijdrit. Drie kwartier volle bak.
18 mei 2018 20:31
Het nadeel met de Zoncolan in deze rit, is dat een renner het niet zomaar in zijn hoofd zal halen om de debatten al te openen op bijvoorbeeld de Passo Duron met het oog op wat nog komen moet. Dat zijn wat mij betreft de mooiste ritten. De etappes die zich lenen om vroeg aan te gaan. Daarin heeft col du Bramont wel gelijk wat mij betreft.
18 mei 2018 20:31
Noordwaarts rijdend passeert het peloton in deze 14e etappe na 65 km, net voordat men het dorp Peonis binnenrijdt, een wit gedenkteken, rechts van de weg. Meters lager stroomt het water van de Tagliamento in tegengestelde richting; links van de weg stuit men op met vegetatie begroeide rotswanden, uitlopers van de Carnische Alpen.
Het gedenkteken is gewijd aan een tijd- en vakgenoot van Girardengo, Binda en de gebroeders Pélissier: Ottavio Bottecchia.
Behoudens wat top10-plekken in de Giro, Lombardije en San Remo nooit echt succesvol in eigen land geweest maar hij was de eerste renner in de Tour die zichzelf opvolgde als eindwinnaar (1924 en 1925). Hij was tevens, - @Pédaleur de Charme merkte dat gisteren reeds op-, de eerste Italiaan die La Grande Boucle wist te winnen. Pas in 1938 zou Gino Bartali als tweede Italiaan in Parijs als winnaar worden gehuldigd.
Nabij de plek waar nu het gedenkteken staat, trof men op 3 juni 1927 Bottecchia zwaargewond op de weg aan, terwijl zijn fiets nauwelijks enige schade vertoonde. Bottecchia werd naar het ziekenhuis van het naburige Gemona vervoerd waar hij een kleine twee weken later, op 15 juni, op 32-jarige leeftijd overleed. Een schedelbasisfractuur was hem noodlottig geworden.
De dood van Bottecchia blijft één van de grootste mysteries in de geschiedenis van het Italiaanse wielrennen. Doodslag wordt niet uitgesloten in de verschillende hypotheses. Misschien door zwarthemden die Bottecchia’s socialistische sympathieën onwelgevallig waren, misschien door de maffia die actief opereerde in de gokwereld. Een passende verklaring is echter nooit gevonden.
Zo’n 20 km ten zuiden van Venetië, in het aan de rivier de Adige gelegen plaatsje Cavarzer, staat de hoofdvestiging van de Bottecchia fietsenfabriek. Een jaar voor zijn dood had Bottecchia samen met de fietsenbouwer Teodoro Carnielli deze onderneming opgezet. De naam Bottecchia is daarom verbonden met de huidige Giro: het is de fietsleverancier van het team Androni Giocattoli- Sidermec.

https://it.wikipedia.org/wiki/Ottavio_Bottecchia#/media/File:Trasaghis_Monumento_Bottecchia_01112007_02.jpg

Zo’n 10 km na Peonis, even voorbij Bordano, op een kort klimmetje richting Interneppo (het peloton zal hier tussen 13.30 en 14.00 langskomen) ontmoeten we Bottecchia opnieuw, nu in gezelschap van 11 andere illustere namen.
De kunstenaars Giuseppe Brombin en Jan Franzil hebben een 21 meter lange muurschildering aangebracht aan de kant van de weg. Behalve Bottecchia herkennen we Alfredo Binda, Costante Girardengo, Fausto Coppi, Vittorio Adorni, Fiorenzo Magni, Learco Guerra, Gino Bartali, Gastone Nencini, Felice Gimondi, Francesco Moser e Marco Pantani.
Het zal ongetwijfeld geen toeval zijn dat de organisatie heeft besloten een schare van 12 mannen te eren in een Giro die leidt van Jeruzalem naar Rome.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Bordano_murale_mitologico_del_ciclismo_08032008_24.jpg
18 mei 2018 20:31
Is er iemand bij de WF-redactie die fan is van Masnada? Zie die naam wel vaker voorbij komen in previews voor bergritten maar volgens mij heeft deze gast in een GT nog weinig lansen gebroken.
18 mei 2018 20:33
Het weer gaat een rol spelen. Kou en regen is in het voordeel van Pinot en in het nadeel van Pozzovivo.
18 mei 2018 20:35
@Jan Blokhuis
Idd, wie zegt dat TD met superbenen hier geen tijd kan pakken op Yates. Of Pinot, of zelfs Froome. Deze wedstrijd is pas begonnen, zong Karen Carpenter.
18 mei 2018 20:36
@KissMyAce ik hoop het ook, maar ik vrees dat’ie froome gezelschap mag houden.
18 mei 2018 20:41
@Jacco
Een wijnboer heeft toch toegegeven dat ie Botechia heeft gedood met een schep omdat ie aan zijn druiven liep te smullen. Ik ga voor die theorie.
18 mei 2018 20:42
Barabas gaat toeslaan. Of Pozzo. Maar hoop op Dumoulin!
18 mei 2018 20:57
Zou Scott het aandurven om mannen vooruit te sturen en zo de zenuwen van Sunweb op de proef te stellen ?
18 mei 2018 21:00
Wie weet komt Guardini morgen wel uit z'n kot om het zegegebaar te maken! Die mis ik toch wel in de voorbeschouwing ;-)

Zonder gekheid, ik denk dat Yates morgen vast een voorschot op de eindzege gaat nemen. Maar heel mijn Hollands hart hoopt op Tom (of een etappezege van de Condor van Varsseveld)! Forza!!
18 mei 2018 21:00
Ik verwacht er niet teveel van morgen met oog op zondag. Klassementsmannen bij elkaar en laatste 2 km even poefen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.