Giro 2018: Voorbeschouwing etappe 17
dinsdag 22 mei 2018 om 19:00

Giro 2018: Voorbeschouwing etappe 17

De zeventiende etappe is voor de sprinters de één-na-laatste kans op dagsucces in de Giro d´Italia. Echter, in de beginfase krijgen de renners een aantal heuvels te verwerken, waardoor menig rittenkaper met een snelle sprint in de benen kansen ziet op een succesvolle vlucht. Wordt de zeventiende rit prooi voor een sprinter of een vluchter? WielerFlits kijkt vooruit.

Parcours
Voordat de 101e editie van de Giro d’Italia wordt beslist met een driedaagse passage door de Alpen, volgt er eerst nog een etappe door de regio Lombardije. Een regio waar de fiets wordt omarmd. Wielerbolwerken als Milaan, Bergamo en Como fungeerden meerdere malen als aankomstplaats van de Ronde van Lombardije, La Corsa Delle Foglie Morte. Alfredo Binda, Learco Guerra, Guido Bontempi en Roberto Visentini; de Lombardische grond blijkt – uit wieleroogpunt – bijzonder vruchtbaar.

Gestart wordt er echter niet in Lombardije, maar in de regio Trentino-Alto Adige. Riva Del Garda – gelegen aan het Gardameer – had jarenlang de eer om de Giro del Trentino in gang te schieten. Sinds deze rittenwedstrijd een andere koers is ingeslagen – met bijbehorende naamswijziging – geniet Riva del Garda deze eer niet meer. Mocht je toevallig langswippen, dan kun je je vergapen aan de historische binnenstad met culturele schoonheden als de 34 meter hoge Torre Apponale, de Piazza III Novembre en de Palazzo del Provveditore.

Vanuit Riva del Garda gaat het over een afstand van 155 kilometer naar finishplaats Iseo. De etappe is wellicht voer voor de heuvelrenners, want onderweg krijgen de coureurs enkele beklimmingen voorgeschoteld. Al direct vanuit de start gaat het bergop met de klim naar Molina di Ledro (10 km aan ruim 5%), om vervolgens voor ruim tien kilometer op een plateau te blijven. Eenmaal afgedaald rijden de renners de provincie Brescia in – langs Ponte Caffaro, Anfo en Vestone – naar de tweede klim van de dag: de Lodrino (gemiddeld 5%).

Eenmaal boven volgt een relatief technische afdaling naar de derde en laatste klim van de dag: de ongecategoriseerde klim naar Polaveno (6 km aan 5%). Na een korte afdaling volgen nog 55 – relatief vlakke – kilometers tot aan de streep. Via meerdere schilderachtige Italiaanse dorpjes rijdt het peloton met nog dertig kilometer te gaan een eerste maal door aankomstplaats Iseo, waar al kennis wordt gemaakt met de laatste vijf kilometer van de etappe. Op 23,9 kilometer van de finish rijdt men het lokale circuit op, dat bestaat uit smalle wegen en passages door dorpjes. In de slotfase moeten nog een aantal rotondes worden genomen, wat de nervositeit ongetwijfeld zal vergroten.

De schilderachtige taferelen eenmaal je Lombardije doorkruist – foto: LaPresse – Fabio Ferrari

Iseo wordt beschouwd als een van de Lombardische pareltjes, met zijn ligging aan het Iseomeer, natuurreservaat Torbiere del Sebino en het heuvelachtige Franciacorta. Die laatste streek vormt een belangrijk wijnbouwgebied, waar zowel mousserende, rode als witte wijn wordt geproduceerd onder de naam ‘Curtefranca’. Iseo kent ook een fraaie binnenstad, dat van elan wordt voorzien door het Piazza Garibaldi. Dit plein is vernoemd naar generaal, politicus maar vooral nationalist Giuseppe Garibaldi (1807-1882), die een cruciale rol speelde tijdens de Risorgimento (eenwording) van het huidige Italië.

De Giro kwam één keer eerder aan in Iseo. Het was de Spanjaard Santago Lazcano – een jaar eerder nog vijfde in het eindklassement – die in 1974 de grootste zege uit zijn loopbaan wist te boeken, voor wielergrootheden José Manuel Fuente en Roger De Vlaeminck. Lang heeft hij niet kunnen genieten van deze hoogdag; hij kwam in 1985 op slechts 38-jarige leeftijd om het leven bij een motorongeluk.

Favorieten
De zeventiende etappe kent twee mogelijke scenario’s. Het eerste scenario is een vroege vlucht die uit handen van het peloton weet te blijven, het tweede scenario een massasprint. Het laatste scenario lijkt waarschijnlijker omdat er in het peloton meerdere sprintersploegen aanwezig zijn die de zegeteller met hun sprinter nog op nul hebben.

De topfavoriet om de zeventiende etappe op zijn naam te schrijven als de wedstrijd uitloopt op een massasprint is Sam Bennett. De Ier bleek ondanks zijn twee ritzeges minder rap te zijn dan zijn Italiaanse concurrent Viviani, maar kan beter klimmen en hoopt in Iseo meer overschot te hebben dan Viviani en zo de stand gelijk te maken naar 3-3.

Trekt Bennett de stand gelijk? foto: Sirotti

Elia Viviani is de dominante spurter deze Giro en de grote concurrent van Bennett in de zeventiende rit. De Italiaan won al in Eilat, Tel Aviv en Nervesa della Battaglia en hoopt in Iseo en Rome er ritzege vier en vijf van te maken. In de rit naar Imola bleken de heuvels en de regen echter te zwaar te zijn voor Viviani, waardoor hij zich daar niet in de debatten kon mengen. De vraag is of hij woensdag bij kan blijven en zo ja, in welke staat hij aan de sprint kan beginnen.

De Nederlandse inbreng komt van Danny van Poppel. De rappe man van LottoNL-Jumbo werd in Imola tweede en in Nervesa delle Battaglia derde. De Brabander toont zo steeds beter in vorm te komen deze ronde. LottoNL-Jumbo zal één van de ploegen zijn die de vroege vlucht terug willen halen.  Enrico Battaglin is een renner die in het verleden bewezen heeft het in een kleine groep af te kunnen maken.

Enrico Battaglin tijdens de vierde etappe – foto: Sirotti

AG2R La Mondiale zit in dezelfde situatie als LottoNL-Jumbo. Met Clément Venturini heeft de ploeg een sprinter in huis die op een goede dag mee moet kunnen doen om de dagzege, maar het heeft tegelijkertijd ook nog Giro-revelatie Nico Denz achter de hand. De tactiek zal simpel zijn: De kaart Venturini spelen als het uitloopt op een massasprint en anders hopen dat Denz meezit in de vroeg vlucht.

EF Education First-Drapac en Bahrain Merida zijn twee andere ploegen met sterke sprinters achter de hand en die willen rijden om de rittenkapers een halt toe te roepen. EF-Education First-Drapac herbergt met Sacha Modolo een Italiaanse sprinter die al vier keer in deze ronde top vijf reed. Bahrain Merida heeft met Niccolo Bonifazio een sprinter die dat al drie keer deed. Voor de Bahreinse ploeg is het op kop rijden om de vluchters terug te halen ook nog eens een mooie kans om kopman Domenico Pozzovivo veilig te houden.

Wint Modolo zijn eerste Giro-rit? foto: Sirotti

Mocht de vroege vlucht het halen, dan zijn Tosh Van der Sande en Matej Mohorič  twee namen om in de gaten te houden. Beide coureurs waren al meerdere malen in de aanval te vinden en toonden hun sterkte deze ronde. Mohorič heeft zelfs al een ritzege op zak.

Andere vluchters die succesvol zouden kunnen zijn, zijn Jürgen Roelandts (BMC), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Tony Martin (Katusha-Alpecin) en Ryan Mullen (Trek-Segafredo). Sprinters die hopen nog iets uit te richten, zijn Ryan Gibbons (Dimension Data), Kristian Sbaragli (Israel Cycling Academy) en Manuel Belletti (Androni Giocatolli-Sidermec).

Nico Denz en Matej Mohoric zijn twee kanshebbers op de ritzege – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sam Bennett
*** Elia Viviani, Danny van Poppel
** Niccolo Bonifazio, Sacha Modolo, Enrico Battaglin,
* Tosh Van der Sande, Matej Mohorič, Nico Denz, Clément Venturini

Weer en TV
Er zal woensdag nagenoeg geen wind staan in Iseo. Met een temperatuur van 24 graden zal het klam worden en liggen onweer en regenbuien op de loer. Eurosport 1 zendt de etappe vanaf 13:00 uit met Karsten Kroon en Jeroen Vanbelleghem als commentatoren.

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2018 19:04
benieuwd of er weer een gc man zich laat verassen op de 1e klim en of andere teams dan zin hebben om gas te geven. of dat Bora Viviani wil lossen en dan weer 140km ploeg tegen ploeg.

Iemand eigenlijk meer info over de 1e 10km? is normaal toch een 3e misschien wel 2e cat klim toch?
22 mei 2018 19:08
Bora zal er wel alles aan doen om Viviani te lossen. Dat is de enige manier voor Sam Bennett om het puntenklassement nog naar zich toe te trekken.
22 mei 2018 19:40
Dit is de rit voor Tom om de boel op stelten te zetten, zoals Merckx en Wagtmans in de Tour van 1971.
22 mei 2018 19:45
Eigenlijk een typische Lindeman etappe. Maar tlj zal het wel weer op een sprint willen laten aankomen.
22 mei 2018 19:54
Battaglin mee in de vlucht en v poppel als het evt dicht wordt gereden. Dat zou het mooiste scenario voor tlj zijn
22 mei 2018 20:09
@Jean Dumas: eens! Wat zou het mooi zijn als er morgen drie of vier ploegen in de slag zitten en Yates en zijn ploeg op een hoop rijden. Dit is de enige resterende etappe waarin Yates geen klim heeft om de meubelen nog te redden. Dus vol in de aanval, Sunweb! Samen met Sky op kop in de laatste afdaling en dan een twee-ploegentijdrit tot de streep. Met Tom en Froome als grote gangmakers. Dromen :-)
22 mei 2018 20:09
Koen Bouwman, mark my words...
22 mei 2018 20:38
Rit begint meteen met een pittige klim. Ik zou dat na de tijdrit van vandaag zeker aangrijpen om Yates meteen even te testen. Ik het het idee dat de start van een rit een typisch moment is dat de benen even anders kunnen aanvoelen. Bovendien kan je bij een reeds ingezette aanval volle bak doorzetten als er iets bij de concurrentie gebeurt.
22 mei 2018 20:38
Ik gewoon een sprint. Er zitten nog wel een paar sprinters in de koers en tussen morgen en de laatste kans liggen toch een paar pittige etappes waarvan je ook maar moet afwachten..
22 mei 2018 20:41
Ik zou trouwens niet rekenen op Sky. Uit alles maak je op dat Froome het Yates wel gunt. Misschien eerder Trek, BMC en/of Lotto NL. Maar daar kom je vanzelf wel achter.
22 mei 2018 21:04
Van Poppel reed een goede tijdrit, dus ik zet mijn geld (heel klein deel ervan) op Boy. ;-)
22 mei 2018 21:04
Yates wint de massasprint
22 mei 2018 21:04
Wordt weer een snel eerste koers-uur. Iedereen wil mee met de vlucht van de dag, Bora zal Viviani willen lossen.

En mogelijk dat een klassementsrenner zich laat verrassen...., maar zal er een ploeg zich -met 3 zware etappes voor de boeg- zich leeg willen rijden voor een plek winst. Dan moet op z'n minst Yates of Dumoulin slecht zitten.

Vluchters moeten dus geluk hebben... - en hopen dat ook de ploegen van de B-sprinters een mannetje mee hebben. Anders gaat Drapac wel weer rijden voor een 6e plek van Modolo... of Katusha gaat rijden voor plek 10...

Ik hoop een geslaagde vlucht...
22 mei 2018 21:17
@redactie

Hoe laat is de start van de etappe?
22 mei 2018 21:17
Teveel ploegen die willen sprinten voor hun kopman. Tempo gaat in het begin enorm hoog liggen en daarna het gat gecontroleerd. Ik denk kat-in-het-bakkie voor Viviani.
22 mei 2018 21:19
Hmmm... als ik het me goed herinner is die afdaling bij Ome super steil.

Edit: even opgezocht, inderdaad stukken van tegen de 15%.
22 mei 2018 21:26
Campenaerts DNS morgen.
22 mei 2018 21:28
sjoerdtjen >>> Ik denk dat er juist maar weinig ploegen zijn die willen sprinten. De EF's, Bahrain's, LottoNL's hebben waarschijnlijk meer kans uit een ontsnapping dan met Viviani en Bennett naar de streep te gaan. Daarom gaat het morgen ook geen sprint worden maar rijdt er of een sterke groep in de eerste 10 km weg, of is het peloton dusdanig uitgedund op de top, dat daarna wel een groep hardrijders in de vallei er vandoor gaat.
22 mei 2018 21:30
Zou mooi zijn, maar verwacht eerlijk gezegd niks :(. Zou toch echt fantastisch zijn als het ergens breekt met Yates in de achterste groepen. Qua wind gaat het in ieder geval niet :(
22 mei 2018 21:36
Waarom zijn de eerste en de derde klim niet gecategoriseerd? Dat zijn toch twee aardige klimmetjes. In de tour krijgt een flinke brug al de vierde categorie. Maar dat zal vast door de organisatie bepaald (mogen) worden.
22 mei 2018 21:39
@ChefSpijker
Zit zeker wat in..
Maar Drapac, Katuscha en Bora (ook QS als Viviani er inderdaad nog aanhangt) zullen het niet zo realistisch bekijken denk ik. Maar hopelijk zit ik ernaast ;-)
22 mei 2018 21:54
Blaaskaak Campenaerts niet meer aan de start. Goh wat zullen we hem missen..
22 mei 2018 22:08
En Planckaert verdient toch ook een sterretje?
22 mei 2018 22:12
als ze die 1e 10 km vol gas geven dan mag Bennet ook blij zijn dat ie er nog aanhangt denk ik
22 mei 2018 22:23
Nou hup Sunweb, allemaal op de rollen en meteen Yates er afrijden, wishful thinking. Zullen wel vluchters worden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.