Jumbo-Visma mist aangereden Jan Tratnik in Giro d’Italia: “Een klap voor het team”
foto: Cor Vos
vrijdag 5 mei 2023 om 18:34

Jumbo-Visma mist aangereden Jan Tratnik in Giro d’Italia: “Een klap voor het team”

Update Jumbo-Visma moet het in de Giro d’Italia doen zonder Jan Tratnik. De Sloveense meesterknecht van kopman Primož Roglič kwam daags voor de start ten val tijdens een trainingsrit. Tom Gloag zal hem vervangen.

De laatste trainingstocht van Tratnik voor de openingstijdrit van de Giro eindigde in het ziekenhuis. Hij kon een afslaande auto niet ontwijken en blesseerde bij dat ongeluk zijn knie. Onderzoek in het ziekenhuis weesuit dat hij niet kan starten aan de Ronde van Italië.

Dat betekent een nieuwe domper voor Primož Roglič en Jumbo-Visma in de strijd om de eindzege in de Giro. Eerder moest de ploeg om meerdere redenen Wilco Kelderman, Robert Gesink, Tobias Foss en Jos van Emden schrappen van de lijst. Zij zijn vervangen door Sepp Kuss, Rohan Dennis en Sam Oomen.

Giro-organisator RCS heeft in een persbericht laten weten dat Jumbo-Visma toestemming heeft gekregen om een vervanger op te roepen voor Tratnik. Daarvoor had de ploeg goedkeuring nodig van een panel van commissarissen en de Giro-directie. Vanwege de medische redenen mag dus last minute nog een renner toegevoegd worden aan de startlijst.

Die vervanger is de talentvolle Tom Gloag. De 21-jarige Brit was al reserve voor de Giro, maar na een inspannende Ronde van Romandië (waar hij elfde werd, red.) besloot Jumbo-Visma hem niet op te roepen. De plotse blessure van Tratnik zorgt ervoor dat Gloag zich toch mag melden in Pescara.

‘Hij is van de fiets gereden’
“Jan was nog een blok aan het doen op de tijdritfiets en hij is van de fiets gereden”, vertelt ploegleider Marc Reef. “Op een brede weg was er een vrouw in een postauto die de weg overstak en hem over het hoofd heeft gezien. Hij kon nog afwenden, maar de auto niet ontwijken. Hij heeft daarbij een blessure opgelopen aan zijn knie, en het is onmogelijk om de Giro te starten.”

“Dat is een klap voor het team, wederom na de coronagevallen die er al zijn geweest. Maar ook iemand die klaar staat om in te vallen, dat gaat Tom Gloag zijn. Hij heeft de hele voorbereiding meegedraaid en Romandië afgesloten als elfde. Hij is een heel sterke vervanger. Voor Jan is het een ongelooflijke klap. Sinds de winter is dit zijn grote doel. Dat dat op het allerlaatste moment door zijn neus geboord wordt, is ontzettend zuur.”

Jumbo-Visma moet nu dus in allerijl Gloag invliegen. “We zijn in contact geweest met de UCI, omdat de inschrijving al geweest is, maar daarin hebben we een oplossing gevonden. Gloag stond klaar, hij wist na de val dat hij gebeld kon worden. De vluchten zijn geboekt en de fietsen moeten nog komen uit Nederland. Kortom, alles wordt in gang gezet”, aldus Reef.

Dit artikel is voorzien van meerdere updates door het hele bericht.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.