‘Giro d’Italia heeft nieuwe monsterbeklimming op het oog’
foto: LaPresse
zondag 21 april 2019 om 12:50

‘Giro d’Italia heeft nieuwe monsterbeklimming op het oog’

Vergeet de Mortirolo of de Monte Zoncolan, de Giro d’Italia heeft een nieuwe monsterbeklimming op het oog! De Italiaanse krant Il Friuli meldt namelijk dat organisator RCS Sport de Monte Lussari aan het verkennen is. Dit is een beklimming met maximale stijgingspercentages van liefst 21%.

De Monte Lussari – onderdeel uitmakend van de Julische Alpen – is vooral bekend als bedevaartsoord. Deze beklimming ligt in Val Canale, een dal in de autonome regio Friuli-Venezia Giulia. RCS Sport onderzoekt de mogelijkheid of er ook een Giro-aankomst kan worden georganiseerd.

Inmiddels is er een eerste inspectie geweest. Voormalig parcoursbouwer Enzo Cainero – die zich hard maakt voor een Giro-aankomst op de Monte Lussari – is optimistisch. “De hele regio staat achter dit idee. Het is goed vanuit sportief oogpunt, maar ook voor het toerisme”, aldus de Italiaan.

“Ik schat de kans op vijftig procent”
Er zijn echter nog wel enkele mitsen en maren. “Zo is er de staat van het wegdek”, aldus Cainero. “De RCS en de burgemeester van het nabijgelegen Tarvisio moeten de veiligheid van de renners kunnen garanderen, maar ook van de toekomstige toeristen. Ik schat de kans op meer dan vijftig procent”, is hij optimistisch.

Een definitieve beslissing zal (waarschijnlijk) worden genomen na een tweede inspectie. De Monte Lussari is nu vier kilometer lang aan een gemiddelde stijgingsgraad van liefst 21%! De kans bestaat echter dat een verder deel van de beklimming zal worden geasfalteerd, goed voor een totale afstand van tien kilometer.

Mocht RCS Sport het licht op groen zetten, dan zal de Giro d’Italia in 2021 een bezoekje brengen aan de Monte Lussari.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.