GP Monseré pakt uit met vernieuwd parcours in “hopelijk een normale editie”
Nico Dick
zondag 6 februari 2022 om 12:39

GP Monseré pakt uit met vernieuwd parcours in “hopelijk een normale editie”

Vrijdag werd de 11de editie van de GP Jean-Pierre Monseré voorgesteld. Deze 1.1-wedstrijd is dit jaar de 2de manche van de Exterioo Cycling Cup, opvolger van de Bingoal  Cycling Cup. De omloop wordt selectiever, het deelnemersveld  – met 6 WorldTour-teams en zeven ProTeams – mag er zijn. Exterioo Cycling Cup

De Mandelzonen kenden de voorbije jaren niet altijd evenveel bijval. In 2019 werd hun wedstrijd afgelast door het stormweer, vorig jaar dwong Covid-19 de organisatoren tot een publieksvrije editie. Toch hield het comité, dat intussen 110 jaar bestaat, het hoofd netjes boven water, ook financieel.

Dit jaar hopen ze daar in Roeselare op een editie zonder kopzorgen. De GP Monseré maakt net als de voorbije jaren opnieuw deel uit van het regelmatigheidscriterium dat vanaf nu de Exterioo Cycling Cup is en uit elf manches zal bestaan, waaronder twee Nederlandse. Dit wordt de tweede van de elf proeven.

Ommetje naar Ichtegem
Met Quick-Step-Alpha Vinyl, Lotto Soudal, Intermarché-Wanty Gobert, Cofidis, Team DSM en UAE Team Emirates worden zes WorldTour-ploegen aan de start verwacht. Daarnaast zakken ook zeven ProTeams naar West-Vlaanderen af, waaronder de drie Belgische: Alpecin-Fenix, Bingoal-Pauwels Sauces WB en Sport Vlaanderen-Baloise. Tim Merlier is titelverdediger.

Het parcours wordt aangepast: er wordt geopteerd voor een meer selectieve omloop. Via Hooglede gaat het richting Kortemark en Ichtegem om dan Torhout, Lichtervelde en Gits, Roeselare te bereiken. Het betreft vier ronden met telkens de Ruidenbeg en de Lookhuisstraaat. Ook Hooglede- en Gitsberg blijven net als de voorbije edities in het parcours opgenomen. Een sprint wordt niet uitgesloten, maar als dat het geval is, zal dat met een gedecimeerd peloton zijn.

Nog dit: de koers wordt opgedragen aan Gisèle Gardeyn-Debever, mama van ex-prof Gorik Gardeyn, en in november overleden. Zij was niet alleen erevoorzitter, maar ook een belangrijke kracht in de organisatie. Tijdens de voorstelling werd overigens een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van Gisèle.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.