Graeme Brown hangt fiets aan de wilgen
foto: Sirotti
maandag 31 oktober 2016 om 10:52

Graeme Brown hangt fiets aan de wilgen

Graeme Brown heeft de knoop doorgehakt en stopt met wielrennen. De Australiër liet na afloop van de Tour of Hainan weten dat zijn zestienjarige profcarrière ten einde is gekomen.

In een interview met CyclingTips blikt Brown terug op zijn wielercarrière. Zonder twijfel noemt hij zijn olympische baantitels op de Spelen in Athene 2004 (ploegenachtervolging en madison) en de wereldtitel op de ploegenachtervolging op het WK baan in Kopenhagen 2003 als zijn hoogtepunten.

Brown vergaarde in Nederland vooral bekendheid als vaste waarde in de Rabobank-ploeg. De 37-jarige renner reed tussen 2006 en 2014 maar liefst negen seizoenen in Nederlandse dienst, met name als luitenant in de sprints voor Oscar Freire en later Theo Bos. Sinds vorig jaar droeg hij het shirt van Drapac.

Op zijn palmares prijken achttien profoverwinningen, waaronder WorldTour-ritzeges in de Ronde van Polen en de Tour Down Under.

Het grootste gemis in zijn wielerloopbaan is de Tour de France. “Ik had de Tour de France graag een keer gereden”, bekent hij. “Omdat het de grootste wedstrijd van de wereld is. En wanneer mensen vragen wat ik doe, en ik zeg hun dat ik wielrenner ben, het eerste wat ze vragen is of ik de Tour heb gereden. Ik moet dan ‘nee’ zeggen. Ik heb alle andere grote wedstrijden meegedaan, maar niet die ene race.” Brown startte acht keer in de Giro d’Italia en eenmaal in de Vuelta a Espana.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
31 oktober 2016 11:10
Herinner mij nog dat hij toch paar keer dicht zat bij de overwinning in de Giro, wel al een lange tijd geleden...
31 oktober 2016 11:12
Toch een mooie coureur waar ik van genoten heb gedurende zijn RABO tijd!
31 oktober 2016 11:28
Wanneer zou hij weer op zijn besluit terugkomen? Nog een jaartje eraan plakken. Of misschien wel twee..
31 oktober 2016 11:50
Heeft absoluut zijn best gedaan. Maar ik vond het altijd logisch dat hij de Tour selectie niet haalde. Wel echt jammer voor hem. Snap dat dat een gemis is. Je moet tenminste één keer starten en liefst Parijs halen. Hij was rap. Maar net niet rap genoeg en compleet genoeg om een topper te worden. Desondanks voor mooie ploegen gefietst. Tijd om te stoppen wel ja.
31 oktober 2016 14:04
Hij had altijd nogal moeite met de bergen, hij heeft slechts 1x de Giro uitgereden, en ik kan mij herinneren dat hij dat toen met heel veel pijn en moeite deed. Dus niet onlogisch dat je dan niet in de Tourselectie komt
31 oktober 2016 17:03
Zijn tourrit zal me nog lang blijven heugen. Jammer dat hij niet langer bij Rabo de jonkies als Hofland en Leezer kon ondersteunen!
31 oktober 2016 17:46
@iverbon
Zijn Tourrit? Het halve interview gaat erover dat hij nooit de Tour heeft gereden... Leezer is ook niet echt een jonkie, die gast is geloof ik 30 jaar.
31 oktober 2016 19:38
Nooit de Tour gereden. Dat wist ik niet. Als ik moest gokken, zou ik volmondig ja zeggen.
31 oktober 2016 21:48
@Tendam
Bedoelde Tour Down Under, is voor Australiërs heel belangrijk!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.