Gran Piemonte finisht dit jaar op klim naar Oropa
foto: Cor Vos
donderdag 19 september 2019 om 14:33

Gran Piemonte finisht dit jaar op klim naar Oropa

Sonny Colbrelli won vorig jaar een verregende editie van de Gran Piemonte, maar de sterke sprinter zal de Italiaanse eendagswedstrijd dit jaar niet winnen. De organisatie heeft namelijk besloten om de finish te verplaatsen naar de top van de klim naar het heiligdom van Oropa. De Gran Piemonte wordt verreden op donderdag 10 oktober.

De Gran Piemonte finishte vorig jaar nog in de straten van Stupinigi. Het was de eerder genoemde Colbrelli die na een vlakke finale wist af te rekenen met Florian Sénéchal en Davide Ballerini. Deze renners zullen over een kleine maand niet strijden om de overwinning, aangezien de semiklassieker een koers is geworden voor de klimmers. De slotklim naar Oropa is namelijk 11,8 kilometer lang aan ruim 6%.

De Giro d’Italia heeft een geschiedenis met de klim naar het heiligdom van Oropa, aangezien de drieweekse ronde al zes keer finishte op de top van deze 1142 meter hoge beklimming. In 1999 kwam Marco Pantani als eerste boven, en dat na een lekke band net voor de voet van de slotklim. Twee jaar geleden zagen we Tom Dumoulin in het roze naar de zege sprinten, voor Ilnur Zakarin en Mikel Landa.

De Gran Piemonte – in het verleden gewonnen door onder meer Gino Bartali, Eddy Merckx en Adrie van der Poel – lijkt nu een ideale wedstrijd voor de klimmers en klassiekerspecialisten die zich richten op het vijfde en laatste wielermonument: de Ronde van Lombardije. Deze wedstrijd staat twee dagen later op het programma. Een dag voor de Gran Piemonte zal met Milaan-Turijn een andere traditierijke klassieker worden verreden.

De 103e editie van de Gran Piemonte begint in Agliè, een gemeente in de provincie Turijn, dat weer deel uitmaakt van de regio Piëmont. De renners rijden aanvankelijk over relatief vlakke wegen naar het plaatsje Valdengo en de voet van de eerste beklimming van de dag: de Nelva. Dit is een klim van dertien kilometer aan 3,5%. Na een korte afdaling bereikt het peloton de voet van de slotklim naar Oropa, waar normaal gesproken de beslissing zal vallen.

De organisatie verwelkomt begin oktober tien WorldTour-teams en negen ProContinentale formates. Zo zakken onder meer Astana, Bahrain Merda, BORA-hansgrohe en Movistar af naar Piëmont. Jumbo-Visma en Team Sunweb zijn dan weer niet van de partij. RCS Sport-directeur Mauro Vegni heeft tijdens de presentatie van het parcours bevestigd dat Tourwinnaar Egan Bernal aan de start zal staan namens Team Ineos.


Officiële website organisatie

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.