Het Belgenrapport na het klassieke voorjaar: Wout van Aert klopt Jasper Stuyven
© Cor Vos
Nico Dick
maandag 26 april 2021 om 19:30

Het Belgenrapport na het klassieke voorjaar: Wout van Aert klopt Jasper Stuyven

Special Met Luik-Bastenaken-Luik werd gisteren een punt achter het klassieke voorjaar gezet. Tijd voor een rapport. Wij maakten een eigenzinnige ranking, met daarin alle Belgen die een toptienplaats in een WorldTour-eendagskoers of een top vijf in een ProSeries-wedstrijd behaalden. Wout van Aert steekt er bovenuit.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Ter verduidelijking, zoek niet naar de namen van bijvoorbeeld Tim Wellens of Dylan Teuns in deze ranking. Teuns kleurde nochtans mee de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl, terwijl Wellens flitsen liet zien in de Waalse klassiekers. Beiden haalden echter geen toptienplaats in een WT-klassieker of een topvijfplaats in een ProSeries-wedstrijd. 18 Belgen deden dat wel. Ook met resultaten in rittenkoersen werd geen rekening gehouden. 

1.  Wout van Aert (26, Jumbo-Visma)
Belangrijkste resultaten in eendagskoersen: winst in Gent-Wevelgem en Amstel Gold Race (WT), 2de in Brabantse Pijl (ProSeries), 3de in Milaan-San Remo (WT), 4de in Strade Bianche (WT), 6de in Ronde van Vlaanderen (WT)

Met winst in Gent-Wevelgem en Amstel Gold Race pakte de kopman van Jumbo-Visma twee overwinningen in klassiekers. Daarmee bevestigt de Kempenaar zijn status van wereldtopper. Hij is ook onbedreigd leider in de UCI-ranking van de eendagskoersen, voor Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. Alleen in Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen en de E3 Saxo Bank Classic moest hij zijn meerdere erkennen in onder meer Kasper Asgreen en Mathieu van der Poel. Verder valt ook de constante van Van Aert op. Hij kleurde mee de wedstrijden vanaf Strade Bianche tot Amstel Gold Race.
Onze score: 9,5/10

2.  Jasper Stuyven (29, Trek-Segafredo)
Belangrijkste resultaten in eendagskoersen: winst in Milaan-San Remo (WT), 4de in Ronde van Vlaanderen (WT), 10de in Dwars door Vlaanderen (WT)

Vierde in de Ronde van Vlaanderen, tiende in Dwars door Vlaanderen. Maar vooral: winst in Milaan-San Remo. Daarmee is Stuyven voorlopig de enige landgenoot die dit jaar een monument op zijn naam schrijft en mag hij uiteraard spreken van een geslaagd voorjaar. Stuyven is geen veelwinnaar, maar is stilaan wel op weg om een mooie erelijst bijeen te fietsen.
Onze score: 9/10 

Jasper Stuyven sprint naar winst in Milaan-San Remo – foto: Cor Vos

3.  Greg Van Avermaet (35, AG2R Citroën)
Belangrijkste resultaten in eendagskoersen: 3de in Ronde van Vlaanderen (WT), 6de in de E3 Saxo Bank Classic (WT), 7de in Dwars door Vlaanderen (WT)
De regerende Olympische kampioen mist dit voorjaar een mooie overwinning, en dat is uiteindelijk waarvoor hij door AG2R Citroën is aangetrokken. Maar Van Avermaet blijft op zijn 35ste wel een van de meest regelmatige renners van het peloton. Bovendien is hij een van die zeldzame uitzonderingen die het voorjaar volledig afwerkt. Met onder meer een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen, sprokkelt hij toch 850 UCI-punten. Dat zullen ze bij AG2R Citroën ook wel naar waarde schatten.
Onze score: 7,5/10

4. Tim Merlier (28, Alpecin-Fenix)
Belangrijkste resultaten in eendagskoersen: winst in Le Samyn (1.1), GP Monseré (1.1), Bredene Koksijde Classic (ProSeries), 3de in Dwars door Vlaanderen (WT)

Tim Merlier is ploegmaat van Mathieu van der Poel, maar reed een compleet ander voorjaar dan de Nederlandse kampioen. Tenminste toch in het eendagswerk. In het sprintwerk scoorde hij bijna aan honderd procent en dat leverde hem zeges op in Le Samyn (1.1), GP Monseré (1.1) en Bredene-Koksijde Classic (ProSeries). Zijn grote doel, Gent-Wevelgem, werd evenwel een afknapper. In het WorldTour-circuit pakte Merlier één podiumplaats: hij werd derde in de semiklassieker Dwars door Vlaanderen. We kijken nu al uit naar zijn Giro-debuut.
Onze score: 7,5/10

5. Gianni Vermeersch (28, Alpecin-Fenix)
Belangrijkste resultaten in eendagskoersen: 7de in Ronde van Vlaanderen (WT), 9de in de E3 Saxo Bank Classic (WT), 10de in Gent-Wevelgem (WT)

In de schaduw van kopman Van der Poel reed luxeknecht Gianni Vermeersch zijn beste voorjaar uit zijn carrière. In navolging van Van Aert en Van der Poel verlegde de vinnige West-Vlaming het accent van het veldrijden naar de weg en dat legde hem geen windeieren. Met toptienplaatsen in zowel Gent-Wevelgem, E3 Saxo Bank Classic als de Ronde van Vlaanderen behoort hij tot de vijf meest regelmatige Belgen van het voorbije voorjaar. In 2021 komt Vermeersch terug, mét dan een grote ronde (Giro) in de benen. Dan kan hem wellicht nog een procentje sterker maken.
Onze score: 7,5/10 

Gianni Vermeersch in E3 Saxo Bank Classic – foto: Cor Vos

6.  Mauri Vansevenant (22, Deceuninck-Quick-Step)
Belangrijkste resultaten in eendagskoersen: winst in GP Industria & Artigianato (ProSeries), 3de in Trofeo Laigueglia (ProSeries)

Stel dat dit rapport gaat over de revelaties van het seizoen, dan staat Mauri Vansevenant ongetwijfeld bovenaan. Zelfs internationaal, al zou hij daar het onderspit delven tegen Tom Pidcock. Hier prijkt Vansevenant op een zesde plaats. Hij verbaasde vriend en vijand met zijn open manier van koersen en die leverde bovendien twee keer een podiumplaats op. De GP Indurstria en de Trofeo Laigueglia zijn bij ons niet de wedstrijden met het grootste aanzien, maar onderschat zowel het parcours als het deelnemersveld niet. In de Ardense klassiekers – weliswaar in dienst van Alaphilippe – bevestigde de West-Vlaming zijn talent.
Onze score: 7,5/10

7.  Jasper Philipsen (23, Alpecin-Fenix)
Belangrijkste resultaten in eendagskoersen: winst in Scheldeprijs (ProSeries), 2de in Oxyclean Classic (WT)

Een derde man uit het nest van de broers Roodhooft in onze top tien. Philipsen is er nog niet in geslaagd om een rol van betekenis te spelen in de zwaardere (kassei)klassiekers, maar in het iets minder zware werk overleeft hij wel, waarna hij optimaal gebruik maakt van zijn sprint. Zijn winst in de Scheldeprijs schatten we naar waarde. En Jonas Rickaert en Dries De Bondt, die in Schoten de sprint perfect aantrokken, mogen een stukje van Philipsens zevende plaats opeisen.
Onze score: 7/10

8.  Sep Vanmarcke (32, Israël Start-Up Nation)
Belangrijkste resultaten in eendagskoersen: 3de in Omloop Het Nieuwsblad (WT), 5de in Ronde van Vlaanderen (WT)

Derde in Omloop Het Nieuwsblad, vijfde in de Ronde van Vlaanderen en tussendoor ook nog een mooie ereplaats in Le Samyn. Zijn transfer van EF naar Israël Start-Up Nation heeft Vanmarcke duidelijk goed gedaan. Misschien was de West-Vlaming dit jaar wel iets té vroeg in topvorm, waardoor hij in de aanloop naar de Vlaamse klassiekers flirtte met ziekte. Toch werd het een van zijn betere klassieke periodes van de laatste jaren. Opmerkelijk, Vanmarcke heeft zijn ereplaatsen mee te danken aan… een sterke sprint.
Onze score: 6,5/10

9.  Tiesj Benoot (27, Team DSM)
Belangrijkste resultaat in eendagskoersen: 7de in Luik-Bastenaken-Luik (WT)

Met een zevende plaats in Luik-Bastenaken-Luik wurmt Tiesj Benoot zich in extremis nog in onze top tien. De Gentenaar, die zich in principe zal proberen omscholen tot klassementsrenner, reed een prima Parijs-Nice, maar werd daarna ziek en dat kostte hem de nodige topvorm om te schitteren in de klassiekers. Toch bleef hij regelmatig, groeide wedstrijd na wedstrijd en bewees in La Doyenne dat hij tot het kransje met beste Belgische renners behoort.
Onze score: 6,5/10

Tiesj Benoot in de E3 Saxo Bank Classic – foto: Cor Vos

10. Tosh Van der Sande (30, Lotto Soudal)
Belangrijkste resultaten in eendagskoersen: 5de in Dwars door Vlaanderen (WT), 10de in Amstel Gold Race (WT)

Of Tosh Van der Sande óf Timothy Dupont óf Nokere Koerse-winnaar Ludovic Robeet. We hebben een tijdlang getwijfeld wie onze top tien zou afsluiten. Uiteindelijk kozen we voor de Lotto Soudal-renner. Eind vorig jaar kon hij amper het Lotto Soudal-management overtuigen om zijn contract te verlengen, maar met onder meer een vijfde plaats in Dwars door Vlaanderen en een tiende stek in de Amstel Gold Race bezorgde hij dit voorjaar zijn ploeg wel belangrijke UCI-punten. Tosh mag met opgeheven hoofd in verlof.
Onze score: 6,5/10  


11.  Ludovic Robeet (26, Bingoal Pauwels Sauces WB)
Belangrijkste resultaat in eendagskoersen: winst in Nokere Koerse (ProSeries)
Onze score: 6,5/10

Ludovic Robeet rondde een vroege vlucht succesvol af in Nokere – foto: Cor Vos

12. Timothy Dupont (33, Bingoal Pauwels Sauces WB)
Belangrijkste resultaten in eendagskoersen: 5de in Oxyclean Classic Brugge-De Panne (WT), 5de in Clasica de Alméria (ProSeries), 3de in GP Monseré (1.1)
Onze score: 6,5/10

13. Oliver Naesen (30, AG2R Citroën)
Belangrijkste resultaat in eendagskoersen: 4de in de E3 Saxo Bank Classic
Onze score: 6/10

14. Yves Lampaert (30, Deceuninck-Quick-Step)
Belangrijkste resultaat in eendagskoersen: 4de in Dwars door Vlaanderen (WT)
Onze score: 5,5/10

15. Tom Van Asbroeck (31, Israël Start-Up Nation)
Belangrijkste resultaten in eendagskoersen: 5de in Nokere Koerse (ProSeries), 4de in Bredene Koksijde Classic (ProSeries)
Onze score: 5,5/10

15 Philippe Gilbert (38, Lotto Soudal)
Belangrijkste resultaat in eendagskoersen: 5de in Omloop Het Nieuwsblad (WT)
Onze score: 5/10

Door de gevolgen van zijn knieblessure kwam Gilbert dit voorjaar amper tot resultaten – foto: Cor Vos

16. Jordi Meeus (22, BORA-hansgrohe)
Belangrijkste resultaat in eendagskoersen: 4de in Nokere Koerse (ProSeries)
Onze score: 5/10

17. Nathan Van Hooydonck (25, Jumbo-Visma)
Belangrijkste resultaat in eendagskoersen: 7de in Gent-Wevelgem (WT)
Onze score: 5/10

18. Jenthe Biermans (25, Israël Start-Up Nation)
Belangrijkste resultaat in eendagskoersen: 5de in Kuurne-Brussel-Kuurne (ProSeries)
Onze score: 5/10

Conclusies

Deceuninck-Quick-Step scoort met niet-Belgen
Deceuninck-Quick-Step is het meest succesvolle team in de kasseiklassiekers. Het valt op dat DQT zijn topresultaten in dat werk niet behaalt met landgenoten. Ballerini (Omloop), Sénéchal en vooral Asgreen (E3 en Ronde van Vlaanderen) maakten het mooie weer in Vlaanderen, Alaphilippe deed dat in de Ardennen. De Belgen Declercq, Keisse, Van Lerberghe, Steels, Devenyns en Vansevenant hadden vooral een knechtenrol, terwijl Lampaert – deels door pech en het uitstel van zijn favoriete klassieker Parijs-Roubaix – niet zijn beste voorjaar kende.

Een onvoldoende voor Lotto Soudal 
Dat Tosh Van der Sande de beste pion van Lotto Soudal is in deze ranking, zegt iets over het niveau dat het team dit voorjaar haalde. Caleb Ewan had met een eventuele zege in Milaan-San Remo het voorjaar van de ploeg kunnen redden, maar daar stak Stuyven een stokje voor. Philippe Gilbert (die dit voorjaar kampte met de naweeën van zijn knieblessure) en vooral John Degenkolb bleven onder de verwachtingen, terwijl de jongeren nog niet in staat zijn dit op te vangen.

Alpecin-Fenix rukt verder op
Alpecin-Fenix is op papier geen WorldTourteam, toch posteert het drie renners in de top tien van deze ranking en daar maakt Mathieu van der Poel – als Nederlander – niet eens deel van uit. De ploeg van de broers Roodhooft is daarmee het tweede team in België geworden. Het doet minder goed dan Deceuninck-Quick-Step, maar wel merkelijk beter dan Lotto Soudal en Intermarché-Wanty-Gobert. Zelfs Bingoal-Pauwels Sauces WB komt stilaan in de buurt van beide WT-teams.

Sport Vlaanderen-Baloise kreunt onder verjonging in peloton
Ook Sport Vlaanderen-Baloise kon zich niet onderscheiden. Het opleidingsteam, dat het vorig decennium meermaals zijn neus aan het venster stak in de klassiekers, haalt momenteel amper nog een top 20-plaats. Alleen Jordi Warlop (16de in Dwars door Vlaanderen) en Cédric Beullens (17de in Omloop Het Nieuwsblad) konden zich een keertje ‘plaatsen’ op WorldTourniveau.
Het niveau van de jonge talenten is de laatste jaren zo hard gestegen, dat jongeren onmiddellijk naar de topteams doorsluizen, terwijl die jaren geleden eerst een groeiproces doormaakten bij Sport Vlaanderen-Baloise. Denk maar aan Lampaert, De Gendt, Campenaerts, Wallays, Vanmarcke en tientallen anderen. Niet de meest dankbare taak voor de ploegleiding en het management, in deze tijden.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
26 april 2021 21:53
Mauri heeft wel de populariteitsprijs gewonnen wat mij betreft. Heeft zichzelf fraai in de kijker gereden. Wout natuurlijk de opperbelg, behoort tot de allerbesten dit voorjaar daar hoeven we verder geen woorden aan vuil te maken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.