Op de vruchtbare bodem van de Clásica de Almeria kunnen vooral sprinters oogsten
foto: Cor Vos
dinsdag 6 februari 2024 om 15:54

Op de vruchtbare bodem van de Clásica de Almeria kunnen vooral sprinters oogsten

Het Spaanse wielerjaar is al even bezig als de Clásica de Almería op het programma staat, maar de eendagskoers is de laatste jaren een vaste waarde in de maand februari. Wat je niet heel vaak ziet, is dat het een echte wedstrijd is voor sprinters. WielerFlits neemt je mee in de historie van deze Andalusische koers, die door dé tuinbouwregio van Spanje trekt.

De geschiedenis van de Clásica de Almeria gaat terug tot 1986. De wedstrijd heette destijds de Ruta de las Hortalizas (wat een letterlijke vertaling is van de ‘Groentenroute’) en werd gewonnen door de Spanjaard Miguel Ángel Martinez Torres. Geen grote naam, maar zeker ook geen nobody. In eigen land wist Martinez eind jaren tachtig, begin jaren negentig vrijwel jaarlijks een koers op zijn naam te schrijven. Zo won hij in 1992 de Ruta del Sol.

Miguel Ángel Martinez Torres (links) in de Tour 1994, naast hem Raúl Alcalá en Julio César Cadena – foto: Cor Vos

De Clásica de Almería draagt deze naam sinds 1992, toen de wedstrijd op de profkalender kwam. Eerst was het dus de Ruta de las Hortalizas, de Groentenroute, en dat is niet voor niets. Volgens het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is Almería namelijk dé tuinbouwregio van Spanje. Volgens informatie uit 2022 zou jaarlijks zeker 3,5 miljoen ton aan groente en fruit verbouwd worden. Vooral paprika, watermeloen, tomaat, courgette en komkommer zijn populair.

Tot 1992 won er telkens een Spanjaard, erna gebeurde dat nog maar zelden. Enkel de later noodlottig om het leven gekomen Isaac Gálvez (2000), José Iván Gutiérrez (2005) en Francisco Pérez (2006) slaagden er als prof in om voor eigen volk naar de zegebloemen te rijden. Martinez had dat daarvoor gedaan als amateur.

Buitenkans voor snelle mannen
Hoewel de wedstrijd door de jaren heen niet altijd eindigde in een massasprint, wil de wedstrijd zich nu toch vooral profileren als buitenkans voor de snelle mannen. Het is dan ook niet zo gek dat diverse topsprinters hier al de handen de lucht in hebben mogen steken. Als we alleen al naar de laatste jaren kijken, zien we drie van de snelsten der aarde op de erelijst: Sam Bennett (2014), Mark Cavendish (2015) en Caleb Ewan (2018).

Ook Giacomo Nizzolo (2021), Pascal Ackermann (2019 en 2020), Alexander Kristoff (2022) en Matteo Moschetti (2023) wonnen al. Ackermann is door zijn twee zeges overigens gedeeld recordhouder qua aantal overwinningen, samen met de Italiaan Massimo Strazzer (1997 en 2002). Laatstgenoemde is vooral bekend van zijn prestaties in de Giro d’Italia: hij won er één keer de paarse puntentrui en tweemaal het blauwe tussensprinttricot.

Massimo Strazzer (links) is samen met Pascal Ackermann recordwinnaar – foto: Cor Vos

Wat de Belgen en Nederlanders betreft, zien we tot nu toe drie Belgische zeges en één Nederlandse. De Belgen waren in de jaren negentig drie keer achtereen aan het feest. In 1994 spurtte Johan Capiot (de vader van Amaury) naar de winst, een jaar later volgde Jean-Pierre Heynderinckx zijn voorbeeld. Wilfried Nelissen stond in 1996 op de hoogste trede van het podium. Voor Nederland was Theo Bos in 2010 de beste.


Laatste tien winnaars Clásica de Almería
2023: flag-it Matteo Moschetti
2022: flag-no Alexander Kristoff
2021: flag-it Giacomo Nizzolo
2020: flag-de Pascal Ackermann
2019: flag-de Pascal Ackermann
2018: flag-au Caleb Ewan
2017: flag-dk Magnus Cort
2016: flag-au Leigh Howard
2015: flag-gb Mark Cavendish
2014: flag-ie Sam Bennett

In het seizoen 2024 staat de Clásica de Almería gepland op zondag 11 februari.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.