Hofland: “Rood-wit-blauw heeft iets magisch”
Foto: Wouter Roosenboom
zondag 28 juni 2015 om 12:07

Hofland: “Rood-wit-blauw heeft iets magisch”

Moreno Hofland geldt vandaag als dé te kloppen man tijdens het Nederlands kampioenschap in Emmen. De machtsprinter uit Roosendaal baarde opzien door in de Ster ZLM Toer de zware aankomst op de stuwdam van La Gileppe te winnen. “Ik weet niet of ik de topfavoriet ben. Jullie zeggen van wel, maar ikzelf denk dat er heel veel verschillende soorten renners en kanshebbers zijn op dit parcours”, vertelt Hofland voor de start aan WielerFlits.

“Het is leuk om te lezen dat mensen mij zien als de grote favoriet”, gaat de renner van LottoNL-Jumbo verder. “Ik weet dat ik goed bezig ben de laatste tijd. Het NK is voor mij altijd al een speciale wedstrijd geweest, dat was al zo vanaf de junioren. Waarom? Omdat die trui iets magisch heeft. Als je een heel jaar mag rijden in de mooie rood-wit-blauwe trui, geeft dat een heel speciaal gevoel. Ik denk ook dat het voor iedere renner een droom is om daar een heel jaar je rugnummer op te mogen spelden. Of het nu hier is, of bijvoorbeeld in Limburg: voor mij is het altijd een speciale koers.”

‘Een verrassing is heel goed mogelijk’
Het verbaast Hofland echter wel dat veel mensen juist hem naar voren schuiven als topfavoriet. “Het is wel 250 kilometer. Ik heb nog nooit een koers gewonnen met die afstand. Sterker nog, ik heb er pas drie gereden: Milaan-San Remo en twee ritten in de Giro d’Italia, meer niet eigenlijk. Maar goed, dat geldt voor 90% van de renners die hier rijden. Als ploeg gaan wij de koers dan ook niet de gehele tijd dragen. Er kunnen allerlei scenario’s ontstaan hier, dus een verrassing zit er zeker in. Ondanks dat het rondje niet heel zwaar is, is het wel vrij bochtig. Dat betekent dat je steeds opnieuw moet aanzetten en dat ga je op den duur wel voelen. Ik ben benieuwd.”

‘De mogelijkheid creëren om vooraan te winnen’
Het is alweer van 2009 geleden dat LottoNL-Jumbo of zijn voorgangers de Nederlands kampioen in zijn midden had. Op de vraag of Hofland de aangewezen kopman is, slikt hij het antwoord snel in. “Er zijn ook scenario’s waarbij andere renners over mijn rug kampioen kunnen worden. Dat hebben we ook meegenomen in de bespreking. We gaan in ieder geval rijden om te winnen, wat anders is dan te koersen om niet te verliezen. Als er bijvoorbeeld een groepje op kop komt met renners van ons en de situatie ontstaat dat ze kúnnen winnen, dan gaan we niet per se volle bak op kop van het peloton rijden. Dat is ook het doel van vandaag: de mogelijkheid creëren om vooraan te winnen en anders gaan we in de achtervolging helpen met controleren om het zo op een sprint uit te laten draaien.”

Hofland over afzegging collega’s: ‘Ze moeten NK op waarde schatten’ 
“Volgens mij schrijven de regels voor dat als je niet meedoet aan het NK, dat je dan ook niet mee mag doen aan het WK”, denkt Hofland hardop. Hoewel deze regel inderdaad van toepassing is in België, staat er in de reglementen van de UCI niets over vermeld. De KNWU kent deze regel ook, maar daarin is opgenomen dat er dispensatie verleent kan worden. “Ik denk niet dat het uiteindelijk zo werkt, maar vind wel dat ze deelname aan het Nederlands kampioenschap moeten verplichten. Zonder uitzonderingen. Ik vind dat renners de waarde van een NK hoog in moeten schatten, een soort morele verplichting. Als we hier bergen van 1600 meter hadden gehad, was ik ook kansloos geweest. Maar ik was wél gestart. Bij de profs heb ik al meerdere NK’s gereden, waarvan ik vooraf wist dat ik niet ging winnen. Dus wat mij betreft mogen ze het verplichten, alle continentale renners nemen ook de moeite om te starten.”

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
28 juni 2015 12:12
Luister, als ze alle toppers aan de start willen van het NK moeten ze het op een ander tijdstip houden. Houd het ná de Tour, of tijdens de Giro (voor Californië ofzo). Dan staan er gegarandeerd meer toprenners aan de start. Een parcours wat iets selectiever is helpt daar ook bij.
28 juni 2015 12:12
ik vind dat Hofland een beetje gehyped wordt dit NK.
28 juni 2015 12:46
Zo, hofland is wel zo'n beetje de ubervaandeldrager aan het worden hiero he. Nu alleen de vlag nog.

Hup Wippert, Terpstra, Boom, Westra en alle andre auslanderbandieten!
28 juni 2015 13:07
@LL.
Maar als ze het tijdens de Giro houden, worden de Giro rijders benadeeld. Kan dus ook niet, omdat dat ook een vorm van competitievervalsing is.
28 juni 2015 13:09
haha, tijdens de Giro. als dan ook nog de startverplichting van Moreno er door komt...
28 juni 2015 14:04
Die suggestie van Hofland is sowieso dom toch? Op zo'n parcours hebben die klimmers niets te zoeken, zeker niet in voorbereiding op de belangrijkste ronde. Ik zou het liever op een ander tijdstip zien, het valt ook voor mij als liefhebber helemaal in het niet bij Zwitserland, Dauphiné en natuurlijk vooral de Tour.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.