Hushovd wint kasseienrit in Tour de France
dinsdag 6 juli 2010 om 17:33

Hushovd wint kasseienrit in Tour de France

Thor Hushovd heeft vandaag de beruchte kasseienetappe door Belgie en Frankrijk op zijn naam geschreven. De Noor van Cervélo was de snelste van een elitegroep van zes renners. De grote winnaars van de etappe zijn Andy Schleck en Cadel Evans die tijd pakten op hun concurrenten. Cancellara pakt de gele trui terug van Chavanel.

Vandaag stond de langverwachte etappe over 213 kilometer richting Arenberg op het programma. Het parcours loopt in de finale over 13,2 kilometer aan kasseien en werd als sinds de bekendmaking van het parcours gevreesd door de klassementsrenners.

De beslissende ontsnapping liet even op zich wachten maar uiteindelijk was het de Canadees Ryder Hesjedal die na 13 kilometer het juiste moment had gekozen. Er konden nog 6 renners aansluiten waardoor de kopgroep bestond uit Hesjedal (Garmin), Cummings (Sky), Brutt (Katusha), Kluge (Milram), Rolland (Bouyges), Erviti (Caisse) en Auge (Cofidis).

Na 128 kilometer begon de kopgroep aan de eerste kasseienstrook met een voorsprong van twee minuten op het peloton, waar onderweg de Fransman David Le Lay (AG2R) door een valpartij de strijd heeft moeten staken. Met nog 44 kilometer te gaan begonnen de koplopers aan de tweede sector met kasseien. Het peloton waar nu behoorlijk tempo werd gereden volgde op iets meer dan 1 minuut.

In het peloton leek alles goed te gaan op de kasseien totdat Fränk Schleck midden op de stenen onderuit gaat en moet opgeven. Ook de witte trui Tony Martin gaat onderuit maar die kan zijn weg weer vervolgen. Een paar kilometer later is het de achtereenvolgens de beurt aan Armstrong en Chavanel, die lek rijden.

Ondertussen blijkt Hesjedal de sterkste uit de kopgroep en gaat in zijn eentje op zoek naar de ritzege. Op 10 kilometer van de finish heeft Hesjedal een voorsprong van 25 seconden op de groep met Andy Schleck en Evans. Armstrong rijdt inmiddels op een minuut van onder andere Contador en Menchov. Op 6 kilometer is de lange vlucht van Hesjedal ten einde en wordt hij teruggepakt door de groep Schleck.

De voorste groep met Cancellara, Andy Schleck, Hushovd, Thomas, Hesjedal en Evans kon gaan sprinten om de overwinning in Arenberg. De sterke Noor toonde zich ruim de sterkste en kon zo deze spectaculaire etappe op zijn naam schrijven.

Tour de France (2.HIS)
Etappe 3: Wanze – Arenberg Porte du Hainaut (213 km)

1. Thor Hushovd (Noorwegen/Cervélo Test Team) 4.49.38
2. Geraint Thomas (Groot-Brittannië/Team Sky) zt
3. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) zt
4. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Transitions) zt
5. Andy Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) zt
6. Fabian Cancellara (Zwitserland/Saxo Bank) zt
7. Johan Vansummeren (België/Garmin-Transitions) op 0.53
8. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) zt
9. Jurgen Van den Broeck (België/Omega Pharma Lotto) zt
10. Alexandre Vinokoerov (Kazachstan/Astana) zt

Algemeen klassement na etappe 3
1. Fabian Cancellara (Zwitserland/Saxo Bank)
2. Geraint Thomas (Groot-Brittannië/Team Sky) op 0.23
3. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) op 0.39
4. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Transitions) op 0.46
5. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Quick Step) op 1.01
6. Andy Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) op 1.09
7. Thor Hushovd (Noorwegen/Cervélo Test Team) op 1.19
8. Alexandre Vinokoerov (Kazachstan/Astana) op 1.31
9. Alberto Contador (Spanje/Astana) op 1.40
10. Jurgen Van den Broeck (België/Omega Pharma Lotto) op 1.42

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.