Israël boos over benaming startplaats Grande Partenza, organisatie past naam aan
Mauro Vegni - Foto: Foto LaPresse -Stefano De Grandis
donderdag 30 november 2017 om 13:00

Israël boos over benaming startplaats Grande Partenza, organisatie past naam aan

De presentatie van het parcours van de Giro d’Italia is niet in goede aarde gevallen in Israël. Dat meldt persbureau AFP. De Giro start volgend jaar in Israël en bij de bekendmaking van het parcours werd de startplaats aangekondigd als West-Jeruzalem. Israël is hier verbolgen over en dreigt de samenwerking op te zeggen.

Het Palestijnse Oost-Jeruzalem werd in 1967 geannexeerd door Israël. In 1980 werd Jeruzalem door het Israëlische parlement als ‘ondeelbare hoofdstad van Israël’ uitgeroepen. Dit besluit is echter niet erkend door de Verenigde Naties.

Minister van Sport en Cultuur Miri Regev en minister van Toerisme Yariv Levin hebben aangekondigd dat de overheid zich terugtrekt wanneer de benaming niet wordt aangepast. “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Er is geen oost of west”, klinkt het. “Dit is een schending van de gemaakte afspraken.”

Organisator RCS koos in samenspraak met het Italiaanse ministerie voor buitenlandse zaken voor deze benaming. “We willen een sportevenement zijn en wegblijven van politieke discussies”, vertelde koerdirecteur Mauro Vegni eerder aan Associated Press.

Update 13:00
De organisatie heeft inmiddels via een persbericht laten weten voortaan de naam ‘Jeruzalem’ te gebruiken. “Tijdens de presentatie hebben wij de benaming West-Jeruzalem gebruikt, omdat de etappe plaats zal vinden in dit gedeelte van de stad”, klinkt het. “Deze specifieke benaming is nu ontdaan van enige politieke waarde en verwijderd uit al het materiaal omtrent de Giro d’Italia.”

RIDE Magazine
122 Reacties
Sorteer op:
30 november 2017 13:10
@finton
Het is veranderd. De Giro stuurde zojuist een persbericht rond waarin ze zeggen dat ze West Jeruzalem gebruikten omdat de race plaatsvindt in het westelijke gedeelte van Jeruzalem. Nu is dat dus aangepast vanwege de ophef.
30 november 2017 13:21
Maar gelukkig heeft sport helemaal niets met politiek te maken (sic)
30 november 2017 13:22
Quote:
For the first time ever, a Grand Tour will start outside of Europe. It’s the 13th time that Giro d’Italia starts outside of Italy. Israel will host the first three stages of next year’s Corsa Rosa, beginning with an Individual Time Trial in Jerusalem.

http://www.giroditalia.it/eng/big-start-2018/?refresh_ce-cp
30 november 2017 13:34
opzouten daar in israel ,daar hadden ze ook nooit mee moeten beginnen !!!!!
30 november 2017 13:40
@Tinkerbell
Zohee, die hebben snel bakzeil gehaald :-)
Kan nu gewoon doorgaan dus.
30 november 2017 14:07
@Tinkerbell,
En dat had RCS met Buitenlandse Zaken bekeken, in welk gedeelte van Jeruzalem ze gingen starten? Ik wacht nog op de bekendmaking in welk gedeelte van Rome ze gaan finishen.
30 november 2017 14:08
en Froome voor straf gekort voor de helft, wat een hypocrieten beiderzijds.
Voor het geld wordt wederom gezwicht en Israel had die sportieve impuls hard nodig om de buitenwereld te laten zien hoe paus en vree het er daaraan toe gaat, zouden het nooit hebben afgelast natuurlijk. Oost west, thuis ist ook nie alles zei opa vroeger.
30 november 2017 14:11
RCS duidelijk antisemitisch. Ik denk dat een schadeclaim van 6 miljoen wel passend is.
30 november 2017 14:27
@albertooo, is jouw echte naam Leon de Winter ;) ?
30 november 2017 14:54
Fucking hell, wat een laffe organisatie. Joodse lobby heeft weer een flinke vinger in de pap blijkbaar. De echte giro start pas in Italië.
30 november 2017 14:56
@leegloper
De verklaring clasht inderdaad behoorlijk met wat Vegni eerder zei. Waarschijnlijk hebben ze gewoon even snel deze verklaring verzonnen om het niet politiek ingegeven te doen lijken.
30 november 2017 15:05
Nu is het aan de VN om Italië op het matje te roepen waarom zij meegaan in de door Israël gebezigde term 'ondeelbare stad' terwijl die stad natuurlijk een splijtzwam is.
30 november 2017 15:15
@Stenalic ik heb heerlijk geslapen.
Ook mijn mening is subjectief om je enigszins gerust te stellen.
30 november 2017 15:30
@Tinkerbell,
Inderdaad. Maarja, je moet er wat voor over hebben om Bartali te eren. Wat zou hij hiervan gevonden hebben?
30 november 2017 15:36
Lekker boycotten deze rotzooi. Ben benieuwd wie nog gaat kijken.
Zou Wielerflits sieren als ze ook weigeren de eerste paar etappes te volgen en voor te beschouwen.
30 november 2017 15:53
Ik kijk gewoon pas vanaf wanneer ze op t vaste land van Italie zijn
30 november 2017 16:04
Ik wil de Giro 2018 vanaf de eerste voorbeschouwing zien, niks boycot en shit. We merken wel wat er van komt, goed en kwaad.
30 november 2017 16:04
@mollemarijden, waarom zou dit Wielerflits sieren? Moet de NOS ook de WK voetbal in Rusland gaan boycotten enz enz? Israel(de overheid) is niet heilig, verre van zelfs. Maar dit is toch geen vreemde reactie van ze? Ze hebben veel geld neergelegd voor de start en als deze sportorganisatie dan een van hun nationale credo's onderuit haalt kun je je klok erop gelijk zetten dat ze er tegenin gaan. Ongeacht of je het er mee eens bent of niet.
30 november 2017 16:30
@Mollemarijden

Hou toch op zeg, hypocriet gedoe altijd. Dat Israel fout is, dat ben ik met je eens. Maar ook Shell is fout, dus ook maar boycotten? Veel kledingmerken zijn fout, dus ook maar boycotten? De lijst is eindeloos. En het is onmogelijk die eindeloze lijst in zijn geheel te boycotten. Daarbij bepalen jij en ik niet wat wel en niet deugt. Er zijn er genoeg die vinden dat Israel wel oke is. Dus puur subjectief en gebonden aan tijd en plaats.
30 november 2017 16:41
@mollemarijden
Laten we dat gewoon wel doen. Ik vind het ook niet geweldig dat ze een WK in Qatar houden, de OS in Rusland of Brazilie is, enzovoorts, enzovoorts. Maar niemand heeft boter op z'n hoofd. Dus lekker fietsen, verslag doen van het fietsen en politiek aan de nieuws outlets over laten.
30 november 2017 16:52
Hup, tijdritje van West-Jeruzalem naar Oost-Jeruzalem. Opgelost?
30 november 2017 16:52
De giro wil sensatie en zoekt bewust sensatie, dus dan gaan ze ook sensatie krijgen. De vraag is alleen hoe ze het gaan spindokteren al er doden vallen. Waarschijnlijk weet dan ineens iedereen van niets en zag niemand het aankomen. Ik vraag me af hoeveel renners er over moeten zijn om "gewoon" verder te gaan met de etappes 4 tot en met 21. Waarschijnlijk zal de drogredenen " we laten ons niet intimideren door terrorisme" en "ze zouden het zo gewild hebben" boven gehaald worden...
30 november 2017 17:11
West, laten we daarom met zijn allen ophouden er uren over te lullen. Dit draait alleen maar om geld, zoals alles in de wereld tegenwoordig.

De mensen hier houden discussies over wie er het ergst is: Palestina vs. Israël. Over of het er mooi is en of er aardige mensen zijn. Over of het veilig is. En ga zo maar door. Alsof het daar echt ooit over is gegaan in deze beslissing.. en alsof het relevant is. Je had daar nooit heen moeten gaan, precies om wat er vandaag gebeurd is. Je krijgt een zak met geld om je ziel te verkopen aan een propaganda-spuwende media-machine. Rusland, zandbak, China, idem. En ook de meesten hier zijn al zo verpest dat ze dat allemaal heel normaal vinden, onder het mom: die toch ook.. waarom Israël dan niet.

Hele naïeve en slecht ingevoerde community is dit, zover is wel duidelijk. En ik dacht dat mijn kennis al oppervlakkig was..
30 november 2017 17:13
En de renners fietsen van oost naar west Jeruzalem, worden niet teruggefloten ook niet neergeschoten.
30 november 2017 17:19
Zelden zoveel onzin hier zien staan als Jovic getypt heeft. Als je de VN een dubieus clubje noemt, tja...

Verder money rules the world dus uiteraard krijgt Israël hun zin.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.