Israël boos over benaming startplaats Grande Partenza, organisatie past naam aan
Mauro Vegni - Foto: Foto LaPresse -Stefano De Grandis
donderdag 30 november 2017 om 13:00

Israël boos over benaming startplaats Grande Partenza, organisatie past naam aan

De presentatie van het parcours van de Giro d’Italia is niet in goede aarde gevallen in Israël. Dat meldt persbureau AFP. De Giro start volgend jaar in Israël en bij de bekendmaking van het parcours werd de startplaats aangekondigd als West-Jeruzalem. Israël is hier verbolgen over en dreigt de samenwerking op te zeggen.

Het Palestijnse Oost-Jeruzalem werd in 1967 geannexeerd door Israël. In 1980 werd Jeruzalem door het Israëlische parlement als ‘ondeelbare hoofdstad van Israël’ uitgeroepen. Dit besluit is echter niet erkend door de Verenigde Naties.

Minister van Sport en Cultuur Miri Regev en minister van Toerisme Yariv Levin hebben aangekondigd dat de overheid zich terugtrekt wanneer de benaming niet wordt aangepast. “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Er is geen oost of west”, klinkt het. “Dit is een schending van de gemaakte afspraken.”

Organisator RCS koos in samenspraak met het Italiaanse ministerie voor buitenlandse zaken voor deze benaming. “We willen een sportevenement zijn en wegblijven van politieke discussies”, vertelde koerdirecteur Mauro Vegni eerder aan Associated Press.

Update 13:00
De organisatie heeft inmiddels via een persbericht laten weten voortaan de naam ‘Jeruzalem’ te gebruiken. “Tijdens de presentatie hebben wij de benaming West-Jeruzalem gebruikt, omdat de etappe plaats zal vinden in dit gedeelte van de stad”, klinkt het. “Deze specifieke benaming is nu ontdaan van enige politieke waarde en verwijderd uit al het materiaal omtrent de Giro d’Italia.”

RIDE Magazine
122 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
30 november 2017 17:54
@west
Jij bent in dit geval sowieso niet objectief ;)
30 november 2017 17:56
@klootje
Je hoeft het niet te lezen hoor.... En je hoeft al helemaal niet mee te doen. Als je andermans mening niet wilt horen, moet je zelf ook je klep houden.

Dit artikel gaat over een stukje Israelische politiek, dus daar reageren anderen en ik op.

Maar ik vind ander mensen hun mening ook dom, hoor... Begrijp me niet verkeerd.
30 november 2017 18:03
@xistnc
Nee, ik ben een typische internettert met een "eigen" mening en die is zeker niet objectief. Echter, ik heb geen voorkeur voor de ene religie boven de andere, maar ik heb Levant als een geheel wel een beetje opgegeven. (Mijn subjectieve niet kloppende mening)
30 november 2017 18:05
Mooi om al die reacties te lezen. Bij de Ronde van China en ronde van Iran lees je niets over de mensenrechten. Blijf het altijd moeilijk vinden die discussies. Voordeel is wel dat tegen de tijd dat de Giro start de Palestijnse kwestie weer op de kaart staat.
30 november 2017 18:31
Sport verbroedert, uiteindelijk toch? Als ik het goed heb speelt een Palestijns voetbalteam in de Israëlische competitie. Zijn er niet toevallig Palestijnse wielrenners die in een Israëlisch team rijden? Dat zou helpen.......................
30 november 2017 18:35
West, waar heb je het over? Ik ondersteun je juist. De grap van Xistnc is ook al niet besteed aan je. Even een paar stappen terug kerel. No need to feel yourself aangesproken.
30 november 2017 18:46
Ben wel benieuwd hoe men er nu over denkt in Oost Jeruzalem.
Je zult er maar moeten fietsen straks.
30 november 2017 18:51
@oost
Kom er maar in.

@west
Laat maar :o
30 november 2017 18:55
Idd, de NOS zou ook t voetbal in Rusland moet boycotten en zo zijn er nog tal van voorbeelden. Altijd doen alsof sport niks met politiek te maken heeft is bullshit.
30 november 2017 18:58
De shit waarvan je wist dat die zou komen. Een sluw vooropgezet plan van Israël om sport als politiek vehikel te misbruiken en oliedom van de organisatie van de Giro om er met open ogen in te trappen, verblind door dollartekens.
30 november 2017 19:16
Israël is de enige moderne democratie in het midden oosten. Om die zo openlijk af te vallen is niet slim van de Giro organisatie.
30 november 2017 19:23
Ok, het is opgelost. We kunnen weer lekker gaan slapen.
30 november 2017 19:49
@Charlie33,
Hoho, je kunt niet zomaar oosten zeggen. En midden ook niet. Dat ligt gevoelig. ;)
30 november 2017 19:56
Een grandtour die in een (buur)land op eendaagse fietsafstand van het thuisland vind ik nog gaan, maar Israël is dat mi niet. En dan krijgen ze de start van de giro en maken ze nog praatjes ook.
30 november 2017 20:19
@Charlie
De meest moderne democratie. Maar als hier er stelselmatig journalisten uit mede westerse landen het land uitgezet zouden worden omdat ze een interview met iemand uit de achterhoek houden of een rapportage over Friesland, zou je dat dan een rechtstaat noemen?
30 november 2017 21:34
HoofdisVrij inderdaad ik vind die hele VN een dubieuze club alleen al om het feit om Saoedi- Arabie hoofd vrouwen rechten te maken.
Als het niet triest is zou je daar om lachen, nee deze club kost ons in het westen bakken geld en dient verder niets.
30 november 2017 22:26
De discussie hierboven toont het in elk geval nog eens mooi aan: natuurlijk is dit een politieke discussie en zich als sportorganisatie in het meest gepolariseerde conflict van de laatste eeuw mengen is gelijk aan kant kiezen. Wie dat ontkent vertelt gewoon grove leugens, niets meer of niets minder.
1 december 2017 09:15
Voor alle WFers die liever hun kop in het zand steken hier een utstekend artikel van Thijs: https://www.ad.nl/giro/wielrennen-als-politiek-middel~ad127f51/

En speciaal voor de redactie: "Als er twee werelden níet gescheiden zijn, dan zijn het sport en politiek – hoe vaak politici en sportbobo’s ook roepen dat het wel zo is. En dat geldt dubbel voor het binnenhalen van grote evenementen. De Giro laat zich willens en wetens gebruiken voor de politieke boodschap van de Israëlische regering: kom maar lekker naar sport kijken, er is hier niks aan de hand."
1 december 2017 09:16
Laatste eeuw ?
En al vele er voor.
1 december 2017 09:28
edit WF: hou het bij wielrennen svp
1 december 2017 09:54
Voor de mensen die de omliggende landen veel erger vinden, denk even aan dit. Israeli's zijn de enige in de regio die de vrijheid hebben om hun politieke leiders te kiezen en zelf makkelijk en zonder al te veel problemen politiek kunnen bedrijven. Toch blijven dezelfde machten steeds de grootste in het land. Kort door de bocht kun je beredeneren dat Israeli's zelf de apartheid steunen cq continueren. En dat wordt dan nog verder gefaciliteerd door het westen (VS/Europa). Veel erger kan het niet met de welvaart die er is.
2 december 2017 00:09
Hallo allemaal, dit is een wielersite en geen politiek forum.
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.