Ivanov verslaat twee Nederlanders in AGR (+beeld)
zondag 19 april 2009 om 17:05

Ivanov verslaat twee Nederlanders in AGR (+beeld)

Sergei Ivanov heeft de Amstel Gold Race gewonnen. De 34-jarige Rus spurtte Karsten Kroon eruit op de Cauberg. Op een handvol seconden kwam Rober Gesink over de streep, hij was eerder gelost door de twee anderen nadat hij de kopgroep zelf had veroorzaakt.

Timmer, Terpstra, Klimov, Arashiro en Bertogliati reden al vrij vroeg in de wedstrijd weg uit het peloton, Borut Bozic kwam even later aansluiten bij de vijf vooraan. De zes bereikten al snel hun maximale voorsprong van ruim 15 minuten, door het werk van Rabobank, Caisse d’Epargne en Euskaltel liep de voorsprong snel terug.

Bij de tweede passage van de Cauberg, toen de achterstand van het peloton nog twee minuten was, sprong Weening weg uit het peloton. Hij kreeg een aantal mannen mee en zij reden snel weg bij het peloton. Ondertussen was er ook treurig nieuws te melden, Frank Schleck en Matthew Lloyd kwam hard ten val en zijn allebei afgevoerd naar het ziekenhuis.

Na vele aanvallen waarbij ondermeer Kreuziger, Freire, Gasparotto en Andy Schleck betrokken waren kwam alles vlak voor de Kruisberg weer bij elkaar. Na een saaie Kruisberg volgde een saaie Eyserbosweg, pas in de afdaling kwamen de eerste aanvallen. Kreuziger sprong weg en had al snel een handvol seconden te pakken. Het was Sergej Ivanov die in de achtervolging ging op de Tsjech, maar hij kreeg Vincenzo Nibali mee.

Beklimming Eyserbosweg

Roman Kreuziger bereikte met een kleine voorsprong op de rest van het veld de Keutenberg. Op de Keutenberg lieten onder meer Robert Gesink en Philippe Gilbert zich goed zien, eerstgenoemde plaatste vlak na de top zelfs een demarrage. De Nederlander kreeg zijn landgenoot Karsten Kroon en Sergej Ivanov mee, en samen hadden ze al snel een voorsprong te pakken. Silence-Lotto ging voor hun kopman Philippe Gilbert in de achtervolging, een opvallende naam daarbij was die van Thomas Dekker, hij lijkt weer helemaal hersteld van zijn blessures.

Beklimming Keutenberg

De koplopers kwamen met een kleine voorsprong aan de voet van de Cauberg, maar in het peloton viel het aan de voet stil. Gesink kon het tempo van Kroon en Ivanov niet meer volgen en moest de twee laten gaan. Ivanov en Kroon gingen vervolgens sprinten om de overwinning, Kroon leek de sterkste maar Ivanov was het. Gesink kwam op een drietal seconden van de twee over de streep voor de rest van het veld.

Laatste kilometers

Uitslag
1 Sergej Ivanov (Katusha) 06:38:46
2 Karsten Kroon (Saxo Bank) + 00:02
3 Robert Gesink (Rabobank) + 00:06
4 Philippe Gilbert (Silence-Lotto) + 00:07
5 Damiano Cunego (Lampre) z.t.
6 Alexander Kolobnev (Saxo Bank) z.t.
7 Simon Gerrans (Cervélo) z.t.
8 Nick Nuyens (Rabobank) z.t.
9 Christian Pfannberger (Katusha) z.t.
10 Gustav Larsson (Saxo Bank) z.t.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.