Izagirre na veroveren leiderstrui: “We wilden energie sparen”
foto: Cor Vos
zondag 10 februari 2019 om 07:40

Izagirre na veroveren leiderstrui: “We wilden energie sparen”

Ion Izagirre heeft zijn start niet gemist bij Astana. De Bask veroverde namelijk de leiderstrui in de koninginnenrit van de Ronde van Valencia, en zal zich – zonder ongelukken – kronen tot eindwinnaar. “Het is nu zaak om gefocust te blijven”, zo vertelde hij na afloop.

Winnen zat er niet in voor Izagirre, maar een vierde plaats bleek genoeg om de leiderstrui over te nemen van Edvald Boasson Hagen. “We kozen vandaag voor een andere tactiek”, aldus de ervaren klimmer. “We wilden dit keer wat energie sparen, waardoor we besloten om ons gedeisd te houden. We wisten namelijk dat de beslissing zou vallen op de slotklim.”

Izagirre had gelijk, want de koers ontplofte pas op de flanken van de Ermita de Santa Lucía (3,4 km aan 9,7%). De kopman van Astana kon in de slotfase rekenen op Pello Bilbao, die zelf als derde finishte. “Pello was heel erg sterk”, zo concludeert Izagirre. “Ik ben heel erg blij dat ik nu leider ben. De slotetappe is voor de sprinters, maar we zullen tot het einde gefocust blijven.”

Ion Izagirre legde de basis in de openingstijdrit – foto: Cor Vos

Bilbao (3e): “We reden wat conservatiever”
Als alles normaal verloopt, zal Izagirre worden gehuldigd als eindwinnaar van de 70e editie van de Ronde van Valencia. Met Bilbao (3e) zal er nog een tweede Astana-renner op het eindpodium staan. “Dit is een uitstekend begin van het seizoen”, doet die laatste zijn verhaal. “Het geeft me ontzettend veel vertrouwen.”

“We reden gisteren wat conservatiever, maar we wisten uiteindelijk wél de leiderstrui te veroveren. We moesten op de slotklim alleen Boasson Hagen lossen; de overige concurrenten konden we in bedwang houden. We hadden de situatie redelijk onder controle. Vandaag zullen we attent moeten rijden”, zo besluit Bilbao.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.