Jens Debusschere: “Zal niet veel samen met Kittel koersen”
Jens Debusschere - foto: Sirotti
donderdag 15 november 2018 om 13:00

Jens Debusschere: “Zal niet veel samen met Kittel koersen”

Interview Na meer dan acht jaar trouwe dienst bij Lotto-Soudal, verhuist Jens Debusschere straks naar Katusha-Alpecin. “Met hoge verwachtingen”, aldus de 29-jarige West-Vlaming. “Er wordt van mij verwacht dat ik opnieuw kan winnen. Ik krijg de nodige vrijheid in de klassiekers en wat het sprinten betreft, is beslist dat ik aan de slag kan in wedstrijden waarin Kittel niet van de partij is.”

Terug naar juni dit jaar. Jens Debusschere onderhandelt met toenmalig Lotto-Soudalmanager Paul De Geyter over een eventuele contractverlenging. Het moet gezegd worden dat de West-Vlaming niet in de beste positie zit: 2018 was tot dan niet super.

Debusschere: “Ik reed een behoorlijk voorjaar. Met onder meer een vijfde plaats in Gent-Wevelgem en een tiende in Parijs-Roubaix. Ook in de Scheldeprijs eindigde ik vierde. Maar daarna liep het niet meer. Ik vertrok wellicht onvoldoende hersteld naar de Giro. En na de Ronde van Italië was het helemaal óp. In plaats van rust te nemen, wilde ik echter doorgaan tot het Belgisch kampioenschap. Pas na het BK nam ik mijn eerste week rust. Een foute keuze, bleek al snel.”

Geduld
De Geyter vertelt Debusschere dat hij geduld moet hebben. “Het was wachten op de beslissing van André (Greipel, red) of die al dan niet zou blijven. Maar er was wel interesse van andere teams voor mij. En die hadden niet allemaal zoveel tijd”, lacht Debusschere. “Het was tijdens onze ploegstage in Livigno – tijdens de Tour – dat het plots allemaal snel moest gaan. Katusha wilde mij, maar de plaatsjes waren beperkt en ik moest vlug beslissen. Toen heb ik de knoop doorgehakt.”

Debusschere werd dit jaar 10de in Parijs-Roubaix  –   foto: © Sirotti

“Ik had eerder een paar keer ploegleider Dirk Demol (die van Trek-Segafredo naar Katusha verhuist, red) aan de lijn gehad. Die gesprekken gaven mij een goed gevoel. Demol sprak zijn vertrouwen uit, wat me vooruit hielp in mijn beslissing.”

Debusschere tekende een tweejarig contract bij het Zwitserse team. Van rancune richting Lotto-Soudal is geen sprake, weet hij. “Ik heb nooit problemen gehad met Marc Sergeant, met wie ik nog steeds een goede verstandhouding heb. Maar hij was toen ook gebonden door de komst van De Geyter. Trouwens, ik snap ook dat de budgetten moeten kloppen. En op dat moment was er nu eenmaal nog geen duidelijkheid rond Greipel.”

“Er worden resultaten verwacht”
“Misschien heb ik wel sportieve revanchegevoelens”, lacht de schoonbroer van Jürgen Roelandts. “Vooral tegenover mezelf, omdat ik de laatste twee jaar niet gebracht heb wat ik er van verwacht had. Niet dat ik mezelf heel veel te verwijten heb. Vraag het gerust aan Paul Van Den Bosch, die me de voorbije jaren begeleidde. Ik deed wat ik moest doen. Maar soms kunnen kleine dingen bepalend zijn. In een belangrijke periode ziek worden, bijvoorbeeld. Of de Giro rijden, terwijl je nog onvoldoende hersteld ben van de klassiekers. Maar daaruit leer je.”

In elk geval, bij Katusha-Alpecin krijg Debusschere de kans om opnieuw een stap vooruit te zetten. “Er worden daar wel degelijk prestaties van mij verwacht. In de klassiekers zal ik sowieso mijn kans krijgen. Samen met onder meer Nils Politt en Mads Würtz Schmidt, twee jongens waarvan verwacht wordt dat ze nog een stap voorwaarts zetten. Er is me ook beloofd dat ik in de sprints voor eigen rekening mag gaan. Uiteraard is Marcel Kittel de kopman in dat werk, maar we zullen vooral een verschillend programma rijden. Hij Parijs-Nice, ik Tirreno Adriatico, of omgekeerd… “

Van Genève naar Mallorca
Bij Katusha zal Debusschere voortaan begeleid worden door de Australische coach Kevin Poulton. “Op vijf december komen we met de ploeg een eerste keer samen in Genève. Van daaruit vliegen we door naar Mallorca voor de eerste stage. Wellicht debuteer ik voor mijn nieuwe ploeg in de Tour Down Under, maar dat ligt nog niet helemaal vast.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.