Joaquim Rodriguez bezig aan laatste seizoen
foto: Sirotti
maandag 11 juli 2016 om 11:15

Joaquim Rodriguez bezig aan laatste seizoen

Joaquim Rodriguez beëindigt na dit seizoen zijn carrière. De 37-jarige klimmer van Katusha, ook wel Purito genoemd, maakte dat op de eerste rustdag van de Tour de France bekend.

De Spanjaard maakte in 2001 zijn debuut als prof in het tenue van ONCE-Eroski. Na jaren in het tenue van Saunier Duval en Caisse d’Epargne tekende hij in 2010 bij Katusha. In dienst van de Russische ploeg behaalde Rodriguez vijf eindpodiums in grote rondes. In de Vuelta eindigde hij als tweede (2015) en derde (2010 en 2012), in de Giro van 2012 werd hij tweede en in de Tour de France van 2013 wist hij naar een derde plaats te rijden. Daarnaast wist hij veertien etappes in grote rondes te winnen. Purito is ook een klassiekerspecialist. Zo staat de Ronde van Lombardije twee keer op zijn palmares en zegevierde hij in 2012 in de Waalse Pijl.

Momenteel staat Rodriguez op een vijfde plaats in het algemeen klassement van de Ronde van Frankrijk, op 37 seconden van geletruidrager Chris Froome.

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
11 juli 2016 12:44
Spijtig. Mooie erelijst bij elkaar gereden. Al zal hij met pijn terug kijken hoe hij tweede werd in de Giro van 2012. 16 sec....
Daarnaast natuurlijk geflikt door Valverde tijdens het wereldkampioenschap van 2013. Toen was hij volgens mij ook in tranen.
11 juli 2016 12:47
Grote concurrent van mijn favoriet Valverde, maar ik kan absoluut genieten van Rodríguez. Lange aanvallen zijn niks voor hem, maar die verschroeiende versnellingen op muren: ge-wel-dig! Jammer dat hij gaat stoppen, rijdt voorlopig een sterke Tour.
11 juli 2016 12:53
begin van het einde der spanjaarden
Fuentes levenswerk loopt ten einde
11 juli 2016 12:58
Das jammer, graag zien fietsen altijd. Met z'n machtige laatste kilometer in de bergen, kon ik altijd erg van genieten. Had hem graag nog een paar seizoenen zien door fietsen op hoog niveau, maar een keer is het op.
Hoop op een mooi einde van z'n carrière.
11 juli 2016 13:01
Wielrennen zonder purito is voorlopig niet voor te stellen. Een groot renner, die het verdiend had een grote ronde te winnen. Hopen dat we in de toekomst weer zo'n goeie type renner mogen aanschouwen. Goud in Rio, een afscheid in stijl.
11 juli 2016 13:03
Ik kom er wel over heen.
11 juli 2016 13:14
Purito ook wel denk ik, er is nu eenmaal een tijd van komen en gaan. Kan hij zich bezig gaan houden met Purito-koersen in Andora en misschien plaats nemen in de auto als ploegleider.
11 juli 2016 13:37
ach, renners komen en gaan.

benieuwd of 'onze' Purito al een opvolger heeft klaarstaan of dat hij zijn aandacht over meerdere renners zal spreiden. ;)
11 juli 2016 13:51
Purito kom er maar in.
11 juli 2016 13:59
Slim om het nu bekend te maken. Dan wordt hem misschien wel een rit gegund door de groten die het zich kunnen permitteren (Froome bijvoorbeeld). Rodriquez zijn optreden deze Tour vind ik zéér verrassend.
11 juli 2016 14:00
@robotour

In een smart denk ik dan anders komt hij niet boven het stuur uit.
11 juli 2016 14:01
Haha, ben net uit een museum dus zie het nieuws nu pas. En ik ben eigenlijk helemaal niet sip ofzo. Perfect moment om de fiets aan de wilgen te hangen.

Ik zal vanavond een ode in elkaar knutselen voor deze geweldenaar!
11 juli 2016 14:07
@diego99 in een smart kan hij zich wel makkelijker overal tussendoor manouvreren;)
11 juli 2016 14:09
@ Purito:
Quote:
Ik zal vanavond een ode in elkaar knutselen voor deze geweldenaar!

goed idee, zal het zeker lezen. ik vond het wel eens irritant dat je het (vaak) vrijwel alleen over Purito kon hebben, maar aan de andere kant respect als je echt zo een fan van een bepaalde renner bent.
11 juli 2016 14:27
@ Purito: wordt het een open sollicitatie bij WF?
11 juli 2016 14:54
@Purito misschien kun jij Purito's stukje in "Fiets aan de wilgen" schrijven :P
11 juli 2016 15:27
@BartBrouwer
Ik heb nog wel contacten bij de redactie, dus zal het eens vragen! :)

En dat wordt het niet alleen maar een holadiejee-stuk, maar een objectief schrijfsel over de mens en renner Rodriguez. Zo objectief mogelijk als kan he, als fan ;)
11 juli 2016 15:51
Nou, waar moet ik in godsnaam beginnen. Na 16 jaar is het dus klaar. Het zat er al een tijdje aan te komen natuurlijk. Al aan het begin van het seizoen sprak hij over zijn mogelijk laatste jaar. En als het in je hoofd zit, dan krijg je het er nog moeilijk uit.

Maar eerst even terug naar het begin. Voor mij dan, als fan. Het was Tirreno-Adriatico 2008. De rit naar de muur van Montelupone. Ik was al wat laat voor de uitzending, dus zag ik bij het inschakelen alleen nog wat renners die zwoegend, al dan niet lopend, hun weg omhoog vonden. Maar ik zag vooral motoren die uitvielen door de hellingsgraad van de beklimming. Ik vond dat zo spectaculair: welke renner kan hier in hemelsnaam wegrijden van de rest? Toen zag ik de winnaar op het podium staan, met die prachtige Spaanse kampioenentrui: Purito. Lachend. In de herhaling van de laatste kilometer zag ik hem maar liefst 12 seconden wegknallen van een Di Luca in topvorm. Toch zeker geen kleine jongen in dat werk. Vanaf toen was ik verkocht. Ik vond dat zo machtig, een renner met een dergelijke explosiviteit, dat zwaartekracht nauwelijks meer van toepassing was. Vanaf die dag was ik fan. En ben ik dat altijd gebleven.

Wat me vooral aantrok in Rodriguez, was, naast zijn explosivieve manier van rijden, zijn eerlijkheid in interviews. Zijn altijd goede humeur en positiviteit. En zijn humor. Maar ook het feit dat hij ontwapenend was in vraaggesprekken: hij kende twijfel, en durfde het ook hardop uit te spreken. Daarnaast was het echt een mens van vlees en bloed. Uiteraard zijn heel veel renners dat, maar Purito is in alles een tegenpool van de steriele Sky ploeg: hij won prachtig, maar verloor nog mooier. Af en toe reed hij dom. Zelfs laf. Hij boorde eigenhandig een zeker lijkende Giro-zege door de neus. Hij verprutste een niet te missen kans om de Vuelta te winnen. En werd keihard genaaid in het WK van 2013. Maar het was geen robot!

Zijn erelijst is ook niet heel erg bijzonder. Een prachtig palmares, maar in de verste verte niet zo gestoffeerd als die van Eddy Merckx, Bernard Hinault, Alberto Contador, Sean Kelly, Johan Museeuw en nog 30 andere grootheden uit het verleden. Zelfs mannen als Valverde, Froome en Nibali hebben een veel grotere erelijst. En toch is dat niet belangrijk voor mij. Het was vooral het in de mix zijn. Meedoen voor winst. Soms winnen, vaak verliezen. Het is natuurlijk ook een periode in je leven. Dat klinkt erg pathetisch, maar toch is het een deel van de jeugd. Als ik moest leren voor een tentamen rond de Giro, dan plande ik het zo in dat je s'middags alsnog Purito kon aanmoedigen in zijn jacht op een zoveelste ritzege. Dat hoeft nu niet meer. Ook wel lekker hoor, gewoon 'objectief' koers kijken: hoogstens de ene renner het meer gunnen dan de ander. In plaats van angstvallig hopen dat het dit keer wel goed gaat.

Het moment van stoppen is ook perfect. Hij is nog altijd goed, maar het is niet meer de Purito van pakweg 2/3 jaar geleden. Het is nu aanklampen, in plaats van aanvallen. En dat wordt alleen maar minder. Uiteraard had hij nog een jaar door kunnen gaan, maar voor wat? Voor een zoveelste Vuelta-ritzege? Misschien wel die ontbrekende winst in LBL? Vergeet niet dat je dan weer 250 dagen per jaar van huis bent, en zijn kinderen zijn nu op een leeftijd dat ze steeds meer moeite hebben met een dergelijke situatie. Nu stopt hij op een hoog niveau, en misschien werkt dit aangekondigde afscheid wel bevrijdend. Nog twee maanden knallen, met misschien een prachtige zege als orgelpunt van een carrière. Want zeg nu zelf: het is toch vreselijk te moeten eindigen als een Cunego, die al 5 jaar angstvallig op zoek is naar vervlogen tijden.

Bedankt Purito, voor de mooie momenten! Het is mooi geweest. En het wielrennen gaat gewoon door. En zo hoort het ook! :)
11 juli 2016 16:36
Jammer maar ook wel logisch. Hij is al duidelijk niet meer de Rodriguez van een paar jaar geleden. Beter om nu te stoppen dan nog een paar jaar doorgaan en overal door iedereen verslagen worden.
Hopen dat hij nog een mooie zege kan boeken in de tour, Vuelta of misschien wel de OS (neem aan dat hij die mag rijden).
11 juli 2016 17:53
@Purito, mooi persoonlijk stukje. En ja verliezen kon die erg mooi, vooral dat Wk met Costa, Valverde en Nibali. Een prachtig drama.
11 juli 2016 17:58
Een bijzonder hard gelag dit nieuws. Natuurlijk, je hebt in die 20 jaar dat je het wielrennen volgt zat renners waar je een zwak voor hebt en het beste gunt. Maar er zijn ook van die coureurs die daar een treetje boven staan en daarvan is Purito een van de weinigen.
11 juli 2016 18:00
@purito mooi gesproken. Mooi om zo fan te zijn. Ik heb prachtige koersen met Purito gezien, maar ook onopvallende. Dat zal zeer zeker ook aan de televisiecameras liggen. Niet voor niets kreeg hij in Spanje de meeste screentime. ik ben benieuwd wat hij na het fietsen gaat doen
11 juli 2016 18:22
@Purito zeer mooie woorden.

Held, ik wens hem een afscheid in schoonheid. Van mij mag hij nog 2à3 maanden knallen als vanouds. Go Purito Rodriguez!!!
11 juli 2016 18:25
Jammer, maar het is tijd. Zijn specialiteit is niet meer en dan is het kenmerk weg. Prachtige carrière gehad, veel net niet zeges, maar ook vele zeges. Hopelijk kan hij deze Tour nog met een ritzege afsluiten en een mooie Vuelta rijden. Als sluitstuk van zijn carrière wellicht nog eenmaal de handen omhoog in Lombardije.
11 juli 2016 18:39
@hnac
Hij heeft een eigen wielerschool in Andorra. Daar zal hij ongetwijfeld tijd instoppen. Ook organiseert hij nu al 2 jaar een toertocht in Andorra: La Purito. De tweede editie staat over een maand op de planning.

En ik denk dat hij wat voor de tv gaat doen. Misschien Rtve (Spaanse publieke omroep) of Eurosport. Een beetje wat Flecha nu doet. Hij heeft alle kwaliteiten daarvoor. Hij is ook zeer populair bij de media.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.