John Lelangue (Lotto Soudal): “Een vroege vlucht om op tv te komen, dat wil ik niet”

zaterdag 14 december 2019 om 14:10
John Lelangue (Lotto Soudal): “Een vroege vlucht om op tv te komen, dat wil ik niet”

foto: Cor Vos

Lotto Soudal telt komend seizoen fors wat personele wisselingen, niet alleen in de selectie. Van meer dan tien stafleden wordt afscheid genomen, anderen krijgen een andere rol in de ploeg. “Ik wil de beste mensen op de juiste plaats”, zegt teammanager John Lelangue.

Lotto Soudal neemt deze winter afscheid van meer dan tien personeelsleden. Een deel daarvan is ontslagen, een ander deel besloot zelf te stoppen bij de WorldTour-ploeg. Eerder werd al bekend dat Marc Sergeant en Herman Frison een minder grote rol gaan bekleden en dat ploegleider Bart Leysen naar Corendon-Circus vertrekt. “Ik heb geen grote schoonmaak gehouden, zoals sommigen willen laten geloven”, reageert teammanager John Lelangue in een interview in Het Laatste Nieuws. De formatie vond vorig jaar in Lelangue de opvolger voor algemeen directeur Paul De Geyter.

“Ik las ook dat ik alleen samenwerk met mensen die ik al jaren ken”, gaat hij verder. “Dit gaat niet om persoonlijke voorkeuren. Met niemand had ik eerder al gewerkt, voor ik een jaar geleden bij de ploeg kwam. Geen mecanicien, geen verzorger, geen buschauffeur, geen sportdirecteur. Ik wil de beste mensen op de juiste plaats.”

‘Ambitieus zijn, dat wel’
Voor hem telt niet het belang van individuen, maar het belang van de ploeg. “We koersen met een visie. En iedereen moet samenwerken om die te ondersteunen. Sympathiek zijn of teamspirit hebben, dat is subjectief. We moeten ambitieus zijn, dat wel. We gaan niet de Tour of de Vuelta winnen. Maar op het einde van elke koers moeten we of een mooi resultaat hebben behaald, of een rol hebben gespeeld in de finale. Een vroege ontsnapping om op tv te komen, dat wil ik niet.”

foto: Cor Vos

Afgelopen seizoen zag Lelangue zijn ploeg naar 23 overwinningen rijden. Daarbij waren zes etappezeges in de grote ronden: Caleb Ewan won vijfmaal in de Giro d’Italia en de Tour de France en ook Thomas De Gendt pakte zijn ritzege mee in Frankrijk. In het najaar zorgde Ewan opnieuw voor succes in de Brussels Cycling Classic, terwijl Jelle Wallays de winst opstreek in Parijs-Tours. Voor komend jaar trok de ploeg onder anderen Philippe Gilbert en John Degenkolb aan.

Lelangue sprak in mei al met Degenkolb (Trek-Segafredo). “En we hadden een gentlemen’s agreement in juni. Hij kan iets betekenen in de klassiekers, hij kan mee functioneren in de spurttrein en hij kan zelf een sprint rijden als het moet. Ik was in juni ook al met Philippe Gilbert in gesprek. Toen ik vernam dat hij vrij was, en dat er een mogelijkheid was dat hij zou vertrekken bij Deceuninck-Quick Step, heb ik doorgedrukt.”

Afscheid van Benoot en Campenaerts
Daartegenover staat het afscheid van Tiesj Benoot en Victor Campenaerts, terwijl belofte Ilan Van Wilder voor een avontuur bij Team Sunweb koos. “Victor stond op mijn prioriteitenlijst. Ik heb drie contractvoorstellen gedaan. Hij zei twee keer neen en de derde keer, kort voor het BK, vroeg hij of hij kon blijven onder de voorwaarden van mijn eerste voorstel. Ik zei dat het te laat was. Spijtig genoeg. Ik kon niet wachten op de beslissing van één renner om mijn ploeg te maken.”

Volgens Lelangue mocht Benoot blijven. “Maar misschien is het beter voor hem om weg te gaan. Dat wil niet zeggend dat hij later niet terugkeert. De deur blijft open.” Over het vertrek van Van Wilder is de Belg teleurgesteld. “Ik heb onze plannen voorgesteld, die we in 2020 en 2021 met hem hadden. Hij mocht rustig aan doen. Veertig koersen per jaar, niet meer. Financieel was ik bereid om te geven wat hij vroeg.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.