Toch geen derde plek in Strade Bianche voor Kristen Faulkner, Jayco AlUla reageert
foto: Cor Vos
dinsdag 14 maart 2023 om 14:15

Toch geen derde plek in Strade Bianche voor Kristen Faulkner, Jayco AlUla reageert

Update Kristen Faulkner eindigde eerder deze maand knap als derde in Strade Bianche, maar achter haar naam staat inmiddels DSQ. De internationale wielerunie UCI was namelijk een onderzoek gestart naar het gebruik van een glucosemeter tijdens de Italiaanse koers. Dit is volgens de UCI-reglementen niet toegestaan en dus is de Amerikaanse gediskwalificeerd.

Voor de start van Strade Bianche merkten enkele toeschouwers op dat Faulkner een glucosemonitor droeg. Het zou gaan om een Abbott-sensor, die kan worden gebruikt om de glucosewaarden in het bloed te meten en te controleren. De UCI besloot een onderzoek te starten.

Wielrenners gebruiken tijdens de training glucosemeters, maar de UCI-regels stellen dat ‘apparaten die andere fysiologische gegevens vastleggen, inclusief eventuele metabole waarden, niet zijn toegestaan ​​in competitie’.

Door de diskwalificatie van Faulkner mag Cecilie Uttrup Ludwig zich de nieuwe nummer drie van Strade Bianche noemen. De Deense van FDJ-SUEZ kwam als vierde over de streep in Siena, maar schuift nu een plaatsje op. De zege ging naar Demi Vollering, die na een vreemde en veelbesproken finale wist af te rekenen met haar ploeggenote Lotte Kopecky.

Update (14.10 uur)

Jayco AlUla, het team van Faulkner, heeft via sociale media gereageerd op de diskwalificatie van Faulkner. “Jayco AlUla is op de hoogte gebracht door de UCI dat Kristen Faulkners derde plaats in het UCI Women’s WorldTour-evenement Strade Bianche van 4 maart 2023 geschrapt is”, begint het statement. Jayco AlUla erkent en accepteert de beslissing op basis van artikel 1.3.006bis van het UCI-regelement. Het team en de renster nemen de volledige verantwoordelijkheid voor deze situatie en verontschuldigen zich voor deze ongelukkige uitkomst.”

Jayco AlUla zal alle teamleden, de staf en de coureurs, onderwijzen om te verzekeren dat zo’n geval in de toekomst niet opnieuw plaatsvindt. Hiervoor zullen de UCI-regelementen in detail geanalyseerd worden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.