Kristoff troeft Cavendish af in Tour of Qatar
foto: QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad
dinsdag 9 februari 2016 om 12:56

Kristoff troeft Cavendish af in Tour of Qatar

Alexander Kristoff heeft de tweede etappe in de Tour of Qatar gewonnen. De renner van Katusha was in een massasprint Mark Cavendish, gisteren winnaar van de openingsetappe, te snel af. De Belg Roy Jans snelde in de door een grote valpartij ontsierde sprint naar een knappe derde plaats. André Looij (Roompot Oranje Peloton) was de beste Nederlander op plaats acht. Mark Cavendish behoudt de gouden leiderstrui.

Westra en Van Goethem in de aanval
Nederland is hofleverancier in de Tour of Qatar en dat was bij de eerste vlucht van de dag goed te merken. Met Lieuwe Westra en Brian van Goethem bestond de helft van de kopgroep uit Nederlandse renners. Zij kregen het gezelschap van de Belg Preben van Hecke en de Litouwer Gediminas Bagdonas.

De maximale voorsprong van de vier bedroeg twee minuten, maar mede door de stevige tegenwind in de openingsfase hielden ze niet lang stand. Op het moment dat ze werden ingerekend, was het peloton in vier stukken uiteen gevallen. Kristoff zat in het eerste deel, net als onder anderen Moreno Hofland en Greg van Avermaet.

Cavendish dicht kloofje, maar wordt geklopt in sprint
Mark Cavendish was in de tweede groep verzeild geraakt en kreeg even bijna een minuut aan zijn broek. Op het circuit dat in oktober het decor zal vormen van het WK op de weg kwamen de twee voorste groepen echter weer samen. Van Hecke probeerde daarna opnieuw weg te komen en kreeg Gatis Smukulis met zich mee. Zij konden een massasprint, waarin Kristoff zich net wat sterker toonde dan Cavendish, echter niet voorkomen.

De laatste kilometer werd ontregeld door een grote val. Daarbij waren onder anderen Giant Alpecin-renners Søren Kragh Andersen en Zico Waeytens, Bora Argon18-sprinter Sam Bennett en Barry Markus (Roompot Oranje Peloton) betrokken.

flag-qa Tour of Qatar 2016 (2.HC)
Uitslag etappe 2: Qatar University (Doha) – Qatar University (Doha) (135 km)
1. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) in 3u11m26s
2. flag-gb Mark Cavendish (Dimension Data) allen z.t.
3. flag-be Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert)
4. flag-be Greg van Avermaet (BMC)
5. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
6. flag-it Andrea Palini (Skydive Dubai)
7. flag-it Sacha Modolo (Lampre-Merida)
8. flag-nl André Looij (Roompot Oranje Peloton)
9. flag-pl Tomasz Kiendys (CCC Sprandi Polkowice)
10. flag-ru Viacheslav Kuznetsov (Katusha)
Volledige uitslag

Klassement na etappe 2:
1. flag-gb Mark Cavendish (Dimension Data) in 6u39m51s
2. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) op 5s
3. flag-it Sacha Modolo (Lampre-Merida) op 14s
4. flag-it Andrea Guardini (Astana) op 17s
5. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) op 18s
6. flag-ru Viacheslav Kuznetsov (Katusha) z.t.
7. flag-be Greg van Avermaet (BMC) op 20s
8. flag-fr Arnaud Gerard (Fortuneo-Vital Concept) op 21s
9. flag-no Sven Erik Bystrøm (Katusha) z.t
10. flag-it Manuel Quinziato (BMC) z.t
Volledige stand

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
9 februari 2016 15:45
Och de "kenners" schrijven renners nu al af in februari...

Even voor de goede orde; Cav en Kristoff zijn gewoon wereldtop en wedijveren hier tegen elkaar. Daar waar de rest blij is dat ze het wiel van deze kleppers kunnen houden!

Het sprintersgilde word steeds groter en jonger, dan is het juist knap dat Cav vandaag tweede wordt en gisteren wist hij te winnen.
9 februari 2016 16:09
Als we al moeten stellen dat kristoff en cav even goede sprinters zijn is het triestig gesteld met cav. Hij is gewoon een sprinter en niets meer terwijl kritoff toch meer een klasieke renner is met een meer dan behoorlijke sprint. Is wel niet verrassend Cav is al wel even niet de beste sprinter ter wereld die standaard 5 tour etappes kan meenemen (mede doordat er nu meer en meer goede sprinters zijn natuurlijk).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.