Kwiatkowski klopt Sagan in Milaan-San Remo
Foto: Sirotti
zaterdag 18 maart 2017 om 17:18

Kwiatkowski klopt Sagan in Milaan-San Remo

Michal Kwiatkowski (Sky) is de verrassende winnaar van Milaan-San Remo. De Pool versloeg Peter Sagan (BORA-hansgrohe) en Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) in de sprint. De drie waren samen weggesprongen op de Poggio.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Langzaam begin
Het was even wennen, maar de inmiddels gestopte Maarten Tjallingii zat vandaag voor het eerst sinds lange tijd niet in de vlucht van de dag. Er was ook geen enkele andere landgenoot mee in de kopgroep. We moesten het doen met Nico Denz (Ag2r La Mondiale), Mattia Frapporti (Androni Giocattoli), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), William Clarke (Cannondale-Drapac), Toms Skujiņš (Cannondale-Drapac), Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Umberto Poli (Novo Nordisk), Federico Zurlo (UAE Emirates) en Julen Amezqueta (Wilier Triestina). Deze tien kregen een maximale voorsprong van vijf minuten. Quick-Step Floors en vooral FDJ hielden het verschil beperkt.

foto: Sirotti

De gemiddelde snelheid lag in de eerste helft van de wedstrijd bijzonder laag. Tegenwind zorgde ervoor dat het peloton op de lange, rechte wegen van de Po-vlakte niet harder ging dan 36 kilometer per uur. De drie Capi werden om die reden vrij laat bereikt, maar eenmaal daar kreeg de kijker voor het eerst sinds de start weer eens wat actie te zien. Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) plaatste namelijk een demarrage vanuit het peloton. De Fransman kreeg echter niemand met zich mee, waardoor hij vanzelf terug waaide.

Dumoulin op kop
De Cipressa zorgde op 25 kilometer tot de meet voor beduidend meer spektakel. Nadat de kopgroep werd ingerekend, probeerden enkele grote namen weg te springen. Onder andere Greg Van Avermaet, Tom Dumoulin, Philippe Gilbert en Tim Wellens wilden wegrijden, maar deze groep kreeg geen ruimte. Wellens probeerde het daarna nog eens, ditmaal samen met Mattia Cattaneo, maar opnieuw haalde het peloton de aanvallers terug. Simon Geschke en vooral Tom Dumoulin besloten vervolgens om het tempo hoog te houden. De twee Sunweb-renners probeerden op deze manier de koers zwaar maken voor hun kopman Michael Matthews. Het gevolg was dat Mark Cavendish moest lossen.

In aanloop naar de Poggio volgden nieuwe aanvalspogingen (van onder andere Tony Gallopin en opnieuw Philippe Gilbert), maar uiteindelijk stevende een grote groep af op de voet van de slotbeklimming. Dumoulin ging hier verder met waar hij op de Cipressa al mee bezig was: hard op kop rijden. De Nederlander nam bijna de volledige klim voor zijn rekening. Vlak voor de top ging Peter Sagan in de aanval. Sonny Colbrelli en John Degenkolb probeerden te volgen, maar beide renners moesten passen. Alleen Michal Kwiawkowski en Julian Alaphilippe konden naar het wiel van de wereldkampioen springen.

foto: Sirotti

Sprint met drie
Sagan reed vervolgens een groot deel van de afdaling op kop. Alleen op het einde hielp Alaphilippe een beetje. Eenmaal beneden hadden de drie aanvallers een voorsprong van zeventien seconden. Dat bleek ruim voldoende om stand te houden. Sagan zat in het laatste stuk op kop en was ook de eerste die de sprint aanging. Hij leek vervolgens naar de overwinning te rijden, maar Kwiatkowski wist hem nog net te passeren. Alaphilippe strandde op plaats drie. Daarachter won Alexander Kristoff de pelotonspurt, voor Fernando Gaviria en Arnaud Démare.

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
18 maart 2017 17:34
Sagan zat helemaal mis met het schakelen en daardoor verloor hij de sprint. Niemand die dat zag? Ik moet echt commentator worden.
18 maart 2017 17:34
Sagan, geen enkele coureur in de laatste 20, 25 jaar die los van nationaliteit zoveel emoties oproept. Panache, overgave, stuurmanskunst, power, dat heeft hij allemaal, maar ook nog die extra aantrekkingskracht, dat dierlijke en toch speelse... Peter Sagan, de enige Ster van het peloton.
18 maart 2017 17:35
edit redactie: niet doen
18 maart 2017 17:35
Toch sterk dat het Sagan lukt om een bres te slaan vlak voor de top van de Poggio, daar waar de koers in de paar laatste edities volledig op slot zat. Alaphillipe en met name Kwiat kwamen er maar ternauwernood bij. Daarom had ik die laatste zeker niet verwacht als winnaar. Sagan uiteindelijk toch iets te veel gedaan en de sprint wellicht ook wat te vroeg aangegaan. En we kunnen toch wel stellen dat Kwiatkowski weer helemaal terug is.
18 maart 2017 17:36
Wat een indrukwekkende top 10. Gelukkig geen winnaar in de massasprint.

Wat was er trouwens aan de hand met GvA. Slechte plaatsing of gewoon niet goed genoeg. In Tirreno ook al matig.

We hebben Van Avermaet nodig. Want zonder hem en Kwiatkowski is er echt niets aan Sagan te doen in de Ronde.
18 maart 2017 17:37
Sagan wederom by far de sterkste. Wat een reclame voor de wielersport, lef , karakter en klasse. Hij wordt enkel verslagen hier door zijn eigen strijdlust; voor mij de morele overwinnaar, wederom.
18 maart 2017 17:38
@ Noud > Precies, het zag er vooral ook nogal dommig uit zo waardoor het nog dommer leek.
18 maart 2017 17:39
Leuke finale. Alle ploegen hadden ingezet op sprinters getuige de top 20. Drie renners echter hadden nog wat over. Sagan zal opnieuw zijn tactiek moeten aanpassen als Kwiat mee is!
18 maart 2017 17:39
Quote:

Tokstar - 18 maart 2017 om 17:30

Het mooie aan Sagan: hij geeft meteen een handje aan Kwiatkowski.


Als je iemand bijna van zijn fiets rijdt, lijkt me een excuserend handje wel op zijn plaats ...

Tis al goed dat het pas na de streep gebeurde, anders kon Alaphilippe al aan Ronse '88 beginnen denken. ^^
18 maart 2017 17:39
@Lammert

Dumoulin reed hard naar boven en gaf aan zijn grimas te zien veel. De Sky man had ook moeite om te volgen en af en toe viel er een gat van een paar meter. Ik wil geloven dat het niet de bedoeling was dat Dumoulin zou wegrijden, maar aan zijn houding te zien kon hij dat ook niet omdat hij volgens mij niet veel harder kon. Op een gegeven ogenblik was het op en liet hij zich uitzakken
18 maart 2017 17:40
@herrvdv
Het houdt niet op, niet vanzelf.
18 maart 2017 17:42
@leor16
Puur een accidentje toch.. Dat handje was echt wel voor de overwinning :)
18 maart 2017 17:42
Smooi
18 maart 2017 17:44
@VdV, Want het zijn alleen Nederlanders die Sagan ophemelen? Ik wijs alleen maar op de redactie boven de jouwe..
VdV, houd op met trollen en zo niet mag de redactie er wel wat aan doen, dit is storend om te lezen.
18 maart 2017 17:47
Sagan is supergoed en dat kost hem nog al eens een zege. Knap wel dat Kwiat mee kan en hem kan verslaan. Dumoulin had het beter zelf geprobeerd.
18 maart 2017 17:48
Het rijden van Sunweb kwam op mij redelijk dom over. Sky zat fluitend achter Dumoulin die zich helemaal kapotreed en Matthews zag je nergens..

Verder staat alles wat ik wilde zeggen al in de reactie van Lynda.
18 maart 2017 17:48
Dumoulin stond mooi voor lul, want Puccio bleef stoïcijns eigen tempo rijden. Zal wel voor de laatste keer zijn, want een 12e plaats van Matthews, daar doe je het niet voor.
18 maart 2017 17:49
Quote:
nederbelg - 18 maart 2017 om 17:34

Sagan, geen enkele coureur in de laatste 20, 25 jaar die los van nationaliteit zoveel emoties oproept. Panache, overgave, stuurmanskunst, power, dat heeft hij allemaal, maar ook nog die extra aantrekkingskracht, dat dierlijke en toch speelse… Peter Sagan, de enige Ster van het peloton.


Ik ken anders wel een 'coureur' die wellicht meer emoties kan oproepen en wie weet zelfs nog arroganter is dan Sagan. Bij de Amerikaanse post kennen ze hem ook ;)
18 maart 2017 17:49
Sagan wat een klasbak zeg ik geniet echt van zijn rijden. Kwiatkowski erg knap hoor
na de strade nu weer een prachige zege en alaphilippe ook 1 die er altijd voor gaat.
18 maart 2017 17:50
edit redactie: niet doen
18 maart 2017 17:50
Prachtige finale.
18 maart 2017 17:51
edit redactie: niet doen
18 maart 2017 17:52
Mooie Milaan-Sanremo 2017. Op zijn manier wint Kwiatkowski best veel. Sagan had het vandaag net niet. Maar die zien we de komende dagen in o.a. Vlaanderen zeker aan het front.
18 maart 2017 17:55
Dumoulin reed tempo om sprinters af te schudden, dat de rest grotendeels volgt lijkt vrij logisch, koffie drinken doen we na de streep nie onderweg.
Dumoulin had het niet gered in de afdaling maar wie wel buiten Sagan?
18 maart 2017 17:57
Superkoers, vanaf de capi gekeken. Zoals het hoort bij deze wedstrijd ;)
Mooi om te zien hoe kapot Kwiatkowski leek/was op de Poggio en dan toch de sprint wint!
Sunweb wel jammer.. ben benieuwd wat Dumoulin als vrijbuiter nog gepresteerd had want hij leek echt sterk!

Off-topic: uitzending Eurosport was prima! Prettig laatste 40 KM zonder reclame.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.