Lilian Calmejane soleert naar eerste leiderstrui in Tour du Limousin
foto: Cor Vos
woensdag 21 augustus 2019 om 17:43

Lilian Calmejane soleert naar eerste leiderstrui in Tour du Limousin

Lilian Calmejane heeft de openingsetappe in de Tour du Limousin gewonnen. De Fransman van Total Direct Energie plaatste zijn aanval in de slotkilometers van de heuvelachtige etappe, waarna hij in Guéret solo over de meet kwam. Enkele tellen na Calmejane kwam Mikel Aristi en Benoit Cosnefroy als nummers twee en drie over de finish.

In de eerste etappe van de Tour de Limousin moesten er liefst 2700 hoogtemeters overwonnen worden. Alhoewel de heuvels in de etappe op het eerste gezicht geen angst inboezemden bij de mindere klimgoden, zouden de hoogtemeters in de slotkilometers toch voor een schifting zorgen.

Kat-en-muisspelletje tussen vluchters en peloton
De etappe verliep vervolgens een vast stramien: een aantal coureurs koos het hazenpad, maar werd voortdurend opgejaagd door het peloton. Daar liet Cofidis zien de eerste leiderstrui te ambiëren door langdurig op kop te rijden.

Nicolas Baldo en Anthony Delaplace waren de eerste coureurs die het probeerden, maar nadat Delaplace moest afhaken met nog honderd kilometer te gaan, kreeg Baldo versterking van Julien El Fares en Marco Minnaard. De voorsprong van de drie vluchters liep daarna op naar twee minuten en dertig seconden.

Kopgroep strandt na aanval Combaud
Zij zouden slechts een bijrol spelen in de wedstrijd. Toen de finale op 26 kilometer werd geopend door een aanval van Romain Combaud, werd de vroege vlucht direct bij de kraag gegrepen. Combaud hield weliswaar niet stand, maar hij maakte de weg vrij voor andere aanvallen.

De aanhouder wint: Calmejane wint in Guéret na nieuwe aanval
Pierre Rolland, Benoit Cosnefroy en Kristian Sbaragli probeerden het allemaal, maar zij bewerkstelligden niks meer dan een grote uitdunning van het peloton.  In de laatste tien kilometer probeerde Calmejane het een keer, maar ook zijn poging strandde. Toen de Fransman op anderhalve kilometer van de finish een alles-of-nietspoging deed, had hij wel succes. In Guéret kon Calmejane vervolgens uitgebreid zijn overwinning vieren.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.