Lorena Wiebes na kritiek uit eigen ploeg: “SD Worx-Protime staat weer op scherp”
Foto: Cor Vos
donderdag 4 april 2024 om 14:10

Lorena Wiebes na kritiek uit eigen ploeg: “SD Worx-Protime staat weer op scherp”

Interview Er leken de voorbije weken soms barstjes te komen bij het imperium van Team SD Worx-Protime in de kasseiklassiekers. Waar de ploeg de vorige jaren soms zelfs met meerdere pionnen kon spelen in de finales, werd het nu overtroefd door Lidl-Trek. Dat kwam de ploeg en kopvrouw Lotte Kopecky na de Ronde van Vlaanderen op kritiek van hun eigen ploegleider te staan. Kritiek die de rensters maar wat graag wilden counteren in de Scheldeprijs.

Ploegleider Danny Stam wikte zijn woorden niet na de Ronde van Vlaanderen: “Als je de wedstrijd en uitslag bekijkt, waren we niet wakker”, klonk het bij HLN. “We misten felheid. Onze rensters waren niet slechter dan de eerste drie, maar omdat ze niet fel genoeg waren, hebben ze die eerste drie in de finale nooit gezien.”

En dan was er nog de actie van Lotte Kopecky, die eigenhandig bidons ging halen, kort voor de passage op de Koppenberg. “Dat was zeker geen slim idee”, aldus Stam. “Lotte is wereldkampioene en onze kopvrouw. Hoe haal je het dan in jouw hoofd om zelf eten te gaan halen in plaats van dat aan een ploegmate over te laten?!”

Eerder was er ook het vreemde statement van Stam en de ploeg rondom het vroegtijdige vertrek van kopvrouw Demi Vollering, waardoor het beeld rond de ploeg niet al te positief werd. Reden genoeg voor de rensters om woensdag voor de Scheldeprijs een hecht blok te vormen. “In onze bus merken we niets van die negativiteit”, aldus winnares Lorena Wiebes achteraf. “De vibe is gewoon heel goed. We hebben het gezellig met elkaar.”

Teamgeest
Wat Wiebes nog belangrijker vond: er was de juiste teamgeest. “Mischa (Bredewold, red.) heeft lange beurten gedaan. In de slotronde zijn we echt tempo beginnen maken, vanaf Lonneke (Uneken, red.) terug was nadat ze achter een val zat. Ik had gezegd dat ze me mochten afzetten in het wiel van Kool of Balsamo. Ik moest geen lead out hebben, en dat scheelt een hoop voor de ploeg. We hadden gezegd dat we vanaf de kasseien vol gingen rijden en dan gingen we wel zien.”

Uiteindelijk belandde Wiebes in het wiel van Kool, maar bij haar forse aanzet kon niemand volgen. Na de Ronde van Drenthe en Gent-Wevelgem won ze zo al haar derde klassieker van het jaar voor de ploeg. “Deze zege geeft vertrouwen, maar we hebben ook weer laten zien dat we als groep goed van voren kunnen zitten. Dat is ook komende zaterdag in Parijs-Roubaix belangrijk.”

“Terechte kritiek”
Als groep wilden ze de kritiek maar wat graag uitwissen, maar dat wil niet zeggen dat Wiebes zich er niet in kon vinden. “Ik ben het eens met de kritiek van Danny. Je moet er gewoon zitten bij de Koppenberg. Ik vind het te belachelijk voor woorden dat Lotte dan zelf bidons gaat halen. De reden waarom ze dat doet, is een beetje de bescheidenheid van Lotte. Zij denkt op zulke momenten allicht: ik ga mijn ploeggenoten niet lastigvallen. Maar dat mag ze volgende keer wel doen (lacht).”

“Anderzijds zet dat ons wel weer op scherp. In de Ronde van Vlaanderen én Dwars door Vlaanderen waren we niet scherp genoeg. Een foutje maken werd meteen bestraft, en we weten voor de volgende doelen dat we er gewoon moeten zitten. In Parijs-Roubaix is positioneren ook heel belangrijk. En we gaan er allemaal heel goed mee om. We vonden de kritiek terecht na de finish en de daaropvolgende meeting was goed.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.