Lotte Kopecky klopt Elisa Balsamo en Marianne Vos in spannende Parijs-Roubaix Femmes
foto: Cor Vos
zaterdag 6 april 2024 om 17:33

Lotte Kopecky klopt Elisa Balsamo en Marianne Vos in spannende Parijs-Roubaix Femmes

Lotte Kopecky heeft Parijs-Roubaix voor vrouwen gewonnen. De wereldkampioene was op de wielerbaan van Roubaix de snelste in een sprint met zes. Ze verwees Elisa Balsamo en Pfeiffer Georgio naar de plaatsen twee en drie. Marianne Vos werd vierde, Amber Kraak vijfde en Ellen van Dijk zesde.

Paris-Roubaix Femmes avec Zwift was dit jaar 148,5 kilometer lang. Bijna een vijfde (29,2 kilometer) daarvan bestond uit kasseiwegen. De rensters moesten onder meer over de hobbelwegen van Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre, voordat ze zouden aankomen bij het legendarische Vélodrome André Pétrieux in Roubaix. Marianne Vos en Lotte Kopecky golden als topfavorieten om daar als triomfator over de streep te rijden.

Titelverdedigster Jackson valt twee keer
De openingsfase was nerveus. Er waren veel aanvalspogingen en enkele valpartijen. Alison Jackson, de winnares van vorig jaar, ging zelfs twee keer onderuit. Beide keren kwam de Canadese er relatief goed van af en kon ze weer opstappen. Ondertussen was er vooraan een renster weggereden: Victoire Joncheray (Komugi-Grand Est). De Française reed in haar eentje twee minuten weg van de meute. Zo snel als haar voorsprong gegroeid was, zo snel slonk deze echter ook weer. Op 112 kilometer van de finish hadden we zo weer een compleet peloton.

In aanloop naar de eerste van zeventien kasseistroken, Hornaing à Wandignies, bleef het pak bijeen. Het tempo lag – door het werk van dsm-firmenich PostNL – hoog op deze strook en de sectoren daarna. Niemand reed voorlopig weg, maar achteraan het peloton stond de deur wel open. Het peloton sloeg echter pas echt uiteen toen Lotte Kopecky zich op kop zette. Dit gebeurde op 75 kilometer van de finish, op de strook van Warlaing à Brillon. Een groepje van zo’n tien rensters, met ook Vos, scheidde zich af.

dsm-firmenich PostNL nam het initiatief – foto: Cor Vos

Kopecky geeft er een klap op
Na de strook viel het wat stil en kwamen van achteren rensters terug. Onder meer Jackson sloot weer aan en… ging meteen in de aanval. Deze demarrage werd geneutraliseerd door Ellen van Dijk, die op de volgende, vierde kasseistrook zelf de forcing voerde. Het kraakte achter haar, maar eenmaal op het asfalt, konden veel rensters weer terugkeren. Zo bleef het nog een tijdje voortduren. In deze fase zagen we ook dat Kopecky zich even af liet zakken naar de ploegleiderswagen. Een probleem met haar stuur. De renster van SD Worx-Protime kon het euvel gelukkig snel oplossen en haar plaats in het peloton weer innemen.

Op de viersterrenstrook van Auchy-lez-Orchies à Bersée zat Kopecky weer helemaal op de voorposten. Sterker nog, ze slingerde de brommer aan en zette haar tegenstanders serieus onder druk. Slechts vier rensters konden haar volgen: Marianne Vos (Visma | Lease a Bike), Christina Schweinberger (Fenix-Deceuninck), Pfeiffer Georgi (Fenix-Deceuninck) en Lorena Wiebes (SD Worx-Protime). Het ging zo hard, dat laatstgenoemde al snel moest passen. De Nederlandse zakte terug in het tweede groepje.

Kopecky was zeer actief – foto: Cor Vos

De vier vooraan gingen niet vol door, waardoor het groepje met Wiebes op de vijf sterrenstrook van Mons-en-Pévèle weer terug kon keren. Dit gebeurde trouwens onder aanvoering van Van Dijk, die zo een scheve situaties voor Lidl-Trek rechtzette. Meteen na de strook probeerde Kopecky het nog een keer. Het was een stevige versnelling, maar nadat het pelotonnetje even in twee stukken brak, kwamen de twee delen al snel weer bij elkaar.

Vier vrouwen rijden weg
In de kilometers die volgden, zagen we verschillende demarrages. Onder meer Van Dijk probeerde het nog eens. De Nederlandse kwam niet weg, in tegenstelling tot Jade Wiel. De Française van FDJ-SUEZ viel 33 kilometer van de finish aan en vergaarde een voorsprong van een halve minuut. Tien kilometer later werd ze echter weer ingelopen. Dat was voor haar ploeggenote Amber Kraak het teken om erin te vliegen. Ze kreeg Van Dijk – wie anders – met zich mee. De twee Nederlandse hardrijders werkten goed samen.

Op Camphin-en-Pévèle kwam er nog maar eens een versnelling van Kopecky. In eerste instantie konden Vos, Balsamo en Pfeiffer volgen, maar de Britse (die net ervoor nog pech had gehad) kwam in de problemen en zat uiteindelijk net niet mee. De andere drie reden naar Van Dijk en Kraak toe. Op Carrefour de l’Abre ging het ook te hard voor Balsamo, juist op het moment dat Van Dijk doortrok. Verder op de strook was het Vos die gas gaf. Kraak dichtte het gat, waarna Kopecky counterde. Vos was echter alert en sprong meteen naar het wiel van de wereldkampioene.

foto: Cor Vos

Sprinten met zes
Met vier rensters kwamen ze van de strook af, maar nadien kwamen Balsamo en Pfeiffer – ondanks wat onenigheid – toch nog aansluiten. Gingen we dan met zes strijden om de zege? Het leek er wel op, al zat het achtervolgende groepje (met onder meer Wiebes) nog binnen de halve minuut. Bovendien begonnen er in de slotkilometers barsten te ontstaan in de samenwerking. We zagen verschillende demarrages, onder meer van Kraak en Van Dijk.

Toch bleven de zes bij elkaar en kwam er een sprint op de wielerbaan van Roubaix. Balsamo ging die sprint van ver aan. Vos kwam er naast en ging er voorbij, maar viel in de laatste rechte lijn stil. Bij Kopecky zagen we het tegenovergestelde. De wereldkampioene kwam er in het slot met snelheid uit, hield haar tegenstanders af en won zo voor het eerst in haar carrière Parijs-Roubaix. Balsamo werd tweede, Georgi derde. Marianne Vos moest genoegen nemen met plaats vier.

Grote vreugde bij Lotte Kopecky – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.