Lucinda Brand ploetert naar wereldbekerzege in Namen
foto: PhotoPress.be
zondag 23 december 2018 om 14:21

Lucinda Brand ploetert naar wereldbekerzege in Namen

Lucinda Brand heeft een loodzware editie van de Wereldbekercross van Namen gewonnen. De Nederlands kampioene was – net als de overige deelneemsters – aangewezen op ploeteren, maar wist de zege uit de brand te slepen. Het werd overigens een volledig Nederlands podium, met Marianne Vos en Annemarie Worst als nummers twee en drie.

De eerste editie van de Citadelcross vond pas plaats in 2009, maar de Waalse veldrit heeft zichzelf al een heroïsche status aangemeten. Het parcours in Namen is namelijk loodzwaar, zeker als het ook nog eens regent. En regenen deed het, waardoor de vrouwen zich mochten opmaken voor een pittige cross. Zeker in vergelijking met de relatief snelle Waaslandcross van gisteren.

Nederland bepaalt de koers 
Een Amerikaanse had de beste start. Het was echter niet Katie Compton, maar haar jongere landgenote Ellen Noble. Lang kon ze echter niet genieten van de koppositie, want Italiaanse kampioene Eva Lechner nam al snel over. Op de schuine, zeer technische, kant werd Lechner echter voorbij gereden door Marianne Vos.

De wereldbekerleidster trok vol door, en kreeg landgenote Denise Betsema met zich mee. Dit tweetal begon met een kleine voorsprong aan de tweede ronde, maar kregen niet veel later het gezelschap van Annemarie Worst, Lucinda Brand en Nikki Brammeier. Vier Nederlanders en één Britse: de verhouding was duidelijk.

Lucinda Brand klimt naar de top bij de vrouwen in Namen

Brand zet door! En wint!
Lang bleven de koploopsters echter niet bij elkaar, want het was Brand die het tempo bijzonder hoog hield. Vos, Betsema, Worst en Brammeier: ze moesten allemaal passen. De Nederlands kampioene ging de voorlaatste ronde in met een voorsprong van vijftien seconden; de laatste ronde zelfs met een voorgift van twintig tellen.

Het bleek voldoende voor de overwinning, al was het nog opletten geblazen. Brand wist echter recht te blijven op het spekgladde en dus verraderlijke parcours, en won haar tweede Wereldbekercross van het seizoen. Eerder was ze al de beste in Tabor. Met een brede glimlach kwam ze over de meet.

Tweede wereldbekerzege 
Marianne Vos deed met haar tweede plaats een uitstekende zaak in de Wereldbeker, terwijl Europees kampioene Annemarie Worst als derde eindigde. Brammeier eindigde uiteindelijk als vierde, voor de Zwitserse Jolanda Neff, die met Namen haar eerste cross van dit seizoen reed. Wereldkampioene Sanne Cant eindigde slechts als dertiende, en doet daarmee slechte zaken in de wereldbekerstand.

Het podium in Namen – foto: Photopress.be

Wereldbeker veldrijden 2018-2019
Uitslag manche 6, vrouwen: flag-be Namen
1. flag-nl Lucinda Brand (Sunweb) in 45m40s
2. flag-nl Marianne Vos (WaowDeals) +27s
3. flag-nl Annemarie Worst (Steylaerts-777) +32s
4. flag-gb Nikki Brammeier +35s
5. flag-ch Jolanda Neff +36s
6. flag-it Eva Lechner (Creafin-Tüv Süd) +54s
7. flag-nl Denise Betsema (Marlux-Bingoal) +58s
8. flag-us Kaitlin Keough +1m15s
9. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Corendon-Circus) +1m28s
10. flag-be Loes Sels (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) +1m31s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.