Madiot maakt zich zorgen: “Frankrijk is hét centrum van het wielrennen”

Marc Madiot

foto: Sirotti

Marc Madiot maakt zich zorgen over het Franse wielrennen en hekelt het gedrag van de Internationale Wielerunie UCI over wedstrijden onder het WorldTour niveau. “Of je het nu leuk vindt of niet, Frankrijk is hét centrum van het wielrennen”, foetert de manager van FDJ.fr

Volgens Madiot zijn alle Franse wedstrijden onder de WorldTour in gevaar. Buitenlandse teams behandelen wedstrijden uit de Coupe de France volgens hem niet met voldoende respect. De teloorgang van de Châteauroux Classic de l’Indre is daar een voorbeeld van. “Omega Pharma-Quick Step beloofde aan de start te verschijnen met Mark Cavendish, maar hij kwam niet. Dit is het bewijs dat de ploegen er niks om geven.”

Madiot zegt tegen L’Equipe dat hij vindt dat buitenlandse ploegen hun plekje in de Tour de France moeten verdienen in kleinere Franse wedstrijden. “Bijvoorbeeld een paar jaar geleden deed Skil-Shimano het hele jaar mee aan Franse wedstrijden om een uitnodiging te krijgen. Toen ze daar eenmaal waren zag je ze echter niet meer. Dat is niet goed.”

UCI
Ook de UCI krijgt een veeg uit de pan over het wereldkampioenschap ploegentijdrit. “Ik ben angstig als ik zie dat ik 70.000 euro moet betalen om te moeten rijden in de Verenigde Staten. En dat alles om tien seconden op de televisie te komen. Maar we moeten omdat we in de WorldTour zitten. Maar diezelfde yanks klagen als ze geen 2500 euro krijgen om aan wedstrijden in Frankrijk mee te doen.”

De UCI moet volgens Madiot ophouden kunstmatig wedstrijden in te lassen. “Ik zit al 35 à 40 jaar in het wielrennen en als ik één ding heb geleerd, is dat dit niet werkt. De Tour of Beijing is dood, net als destijds de Leeds Classic in de jaren negentig. Je hebt minstens lokale roots nodig, zoals in Canada en Australië wel het geval is.”

Franse coureurs
Ook de Franse renners zelf zullen een rol moeten vertolken in het promoten van Franse wedstrijden. Hun gedrag moet veranderen. “Zo kwam Marcel Kittel in een net pak naar de voorstelling van de Tour de France. Wat een klasse! Wij, de Fransen, zagen er niet uit.”

Verder gaf hij het voorbeeld van Maxime Bouet, die AG2R La Mondiale verruilt voor Etixx-Quick Step. “Hij heeft het gevoel dat hij voor Barça tekent, maar weet hij dan wat hij daar aantreft? Ik heb net Steve Morabito overgenomen van BMC. We hebben erover gepraat en BMC doet echt niet meer dan wij, misschien zelfs minder.”

“We moeten vasthouden en promoten wat we hebben: onze teams, onze renners, onze wedstrijden.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.