Marcel Kittel verslaat Caleb Ewan in Warschau, Van Winden vierde
foto's: Sirotti
zondag 2 augustus 2015 om 16:49

Marcel Kittel verslaat Caleb Ewan in Warschau, Van Winden vierde

Marcel Kittel is de eerste leider in de Ronde van Polen. De Duitser van Giant-Alpecin won de eerste etappe. Caleb Ewan probeerde in de laatste bocht nog te verrassen, maar hij nam hem te wijd, waardoor Kittel aan de binnenkant nog voorbij kon komen. Niccolo Bonifazio legde beslag op plek drie, voor Dennis van Winden van LottoNL-Jumbo.

Kopgroep van drie
Een drietal kreeg al vroeg een vrijgeleide van het peloton. Matej Mohoric (Cannondale-Garmin), Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice) en Pawel Bernas (Poolse selectie) hadden binnen no time drie minuten voorsprong. Giant-Alpecin, Orica-GreenEDGE en IAM Cycling hielden daarna controle en deden het verschil zakken naar twee minuten. Toen ook Astana een handje mee ging helpen, daalde het gat tot een minuut.

Einde vroege vlucht
Met nog vier ronden plaatste Kurek een aanval en kwam hij als eerste boven op een brug, waardoor hij de eerste punten pakte voor de bergtrui. Een ronde later liet Bernas zijn vluchtmakkers gaan. Dit zorgde voor een kat-en-muis-spel tussen Mohoric en Kurek. Op 18 kilometer zat hun aanval er op.

Treintjes zetten zich op de rails
Op dat moment waagden Patrick Gretsch en Vegard Breen een poging, maar Movistar haalde de twee terug. De Spanjaarden hielden het tempo hoog, en dat werd overgepakt door Orica-GreenEDGE in dienst van Caleb Ewan. De sprintersploegen melden zich allemaal van voren op twee kilometer van de streep, waaronder Giant-Alpecin met Marcel Kittel.

Ewan probeert te verrassen
De Duitse ploeg vormde een treintje in de bochtige finale. Kittel nam de kop vlak voor de laatste bocht. Ewan probeerde binnendoor te duiken bij de Duitser, maar Kittel reageerde snel en kwam beter de bocht uit. In de laatste honderd meter maakte Kittel het af. Deze overwinning betekent de eerste seizoenszege voor de sprinter die de Tour de France moest missen.

Na plek 28 werd een gat van acht seconden gemeld door de organisatie. Robert Gesink, de klassementsman van LottoNL-Jumbo, zat hier achter. Michal Kwiatkowski, Ion Izagirre, Robert Kiserlovski en Ben Hermans zaten er voor.

PIC551489315

flag-pl Ronde van Polen 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 1: Warschau – Warschau (122 km)

1. flag-de Marcel Kittel (Giant-Alpecin) in 2u43m13s
2. flag-au Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) allen z.t.
3. flag-it Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida)
4. flag-nl Dennis van Winden (LottoNL-Jumbo)
5. flag-fr Sebastien Turgot (AG2R La Mondiale)
6. flag-be Kris Boeckmans (Lotto Soudal)
7. flag-it Andrea Guardini (Astana)
8. flag-fr Lorrenzo Manzin (FDJ)
9. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step)
10. flag-es Ion Izagirre (Movistar)
Volledige uitslag

PIC551491410

Algemeen klassement na etappe 1
1. flag-de Marcel Kittel (Giant-Alpecin) in 2u43m03s
2. flag-au Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) op 4s
3. flag-it Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida) op 6s
4. flag-nl Dennis van Winden (LottoNL-Jumbo) op 10s
5. flag-fr Sebastien Turgot (AG2R La Mondiale) allen z.t.
6. flag-be Kris Boeckmans (Lotto Soudal)
7. flag-it Andrea Guardini (Astana)
8. flag-fr Lorrenzo Manzin (FDJ)
9. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step)
10. flag-es Ion Izagirre (Movistar)
Volledig klassement

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
2 augustus 2015 17:35
Gezien het seizoen, het missen van de Tour, onduidelijkheid over zijn vorm en de lastige laatste kilometers was dit alles behalve een zekerheidje, Ivanoviclover.
Mooi dat hij weer terug is. Hij oogde een stuk beter dan in de Ster ZLM Tour.
2 augustus 2015 17:53
Kittel is back!!!
2 augustus 2015 18:02
Iemand een idee waarom Betancur niet gestart is?
2 augustus 2015 18:24
wat leuke scherpe bochten daar helemaal rond op de brug + de bocht naar de aankomst toe mooi maneuver van Ewan maar ging dan te ver door de laatste bocht en de macht die Kittel verzet kan 'bijna' niemand
2 augustus 2015 18:25
Knappe sprint, gelukkig geen valpartijen. Als Van Winden door rijdt i.p.v. inhoudt wie weet
had hij weg kunnen blijven.
2 augustus 2015 18:27
@ woutie
In Juli kwam hij ook al niet opdagen bij de Pan American games (zonder verklaring). Hij is onlangs vader geworden te zijn en de laatste foto's van hem waren met zijn kind of met bier. Het feit dat hij op de startlijst stond, betekent dat zijn team hem in Polen verwachtte. Hij lijkt weer terug te zijn in 2014-modus. Ik ben benieuwd hoe hij aan de start van de Vuelta verschijnt, als ie al daar komt opdagen.
Erg jammer dat hij zijn talent zo vergooid.
2 augustus 2015 19:40
Wie ook terug is, vandaag 143e op 1m11, maar dat mag de pret niet drukken: De Marchi. Zou er een droomplan voor hem zijn, zodat hij in de Vuelta nog wat vuurwerk kan verzorgen?
2 augustus 2015 20:07
'Met nog vier ronden plaatste Kurek een aanval en kwam hij als eerste boven op een brug, waardoor hij de eerste punten pakte voor de bergtrui.'

Haha, dit kan alleen maar in Polen. Altijd genieten.
2 augustus 2015 20:15
@xistnc
De Marchi reed ook al de ronde van Wallonië.
2 augustus 2015 20:24
@TeamNL
Really? Volledig over het hoofd gezien. Bon, dat maakt de kans groter dat hij de gelegenheid heeft om een Vuelta-conditie op te bouwen.
2 augustus 2015 21:10
ik had kittel niet verwacht verder missen er heel wat echte sprinters in de top.chaotische laatste stuk blij dat er geen valpartijen waren daar.
2 augustus 2015 21:15
@xistnc
Hij stapte in Wallonië in de laatste etappe af. In de andere etappes kwam hij telkens op achterstand binnen. Hopelijk weer in vorm straks in de Vuelta. Genoten vorig jaar van zijn aanvallend rijden.
2 augustus 2015 22:08
Van Winden. Verrassend. Van Asbroeck gaat zich denk ik op lead-out toeleggen.
3 augustus 2015 12:15
Het leek wel Kittel vs. Cavendish, al moet Ewan zich wel nog leren klein maken (extra klein dus :p)
3 augustus 2015 12:43
@fietskoen

Wat dacht je van Tom Leezer in de bergtrui in etappe 1 van Assen naar Emmen Vuelta 2009 op de alto de Witteveen of alto Relus ter Beek.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.