Marianne Vos: “Ik had de macht niet meer”
zaterdag 27 september 2014 om 20:53

Marianne Vos: “Ik had de macht niet meer”

Het moest ooit eens gebeuren, maar natuurlijk was Marianne Vos flink teleurgesteld over het feit dat ze voor het eerst in haar professionele wielercarrière niet op het podium van een WK stond. Toch gedroeg Vos zich na afloop als een echte kampioene. “Je weet dat er ooit een einde komt aan deze reeks. Dat is balen, maar het is niet anders”, vertelt ze aan WielerFlits.

In het begin van de wedstrijd kreeg Vos al te maken met tegenslag. Twee ploeggenotes, Thalita de Jong en Roxanne Knetemann, moesten door een hevige val de koers verlaten. “Die val was heftig. Ze lagen overal, rechts en links. Het was lastig om niet te vallen. Toen ik weer opstond zag ik allemaal oranje plukjes om mij heen. Toen zijn we en groupe weer teruggereden.” De Jong, die als reserve op het laatste moment werd ingevlogen vanwege de valpartij in de ploegentijdrit van Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, brak haar sleutelbeen dwars af bij die val in de openingsfase.

Er werd van tevoren getwijfeld over het feit of Vos wel honderd procent in orde was, omdat zij in de ploegentijdrit van afgelopen zondag moest lossen. “Ik voelde mij echt wel goed. In de finale was ik echt sterk”, waarmee Vos benadrukte dat zij niet in een mindere vorm stak. “Ik wist dat het heel moeilijk zou zijn om weer wereldkampioen te worden. Soms lijkt het allemaal heel gemakkelijk, maar het is niet zo dat ik die regenboogtruitjes eventjes binnenhaal.”

Op de laatste klim kwam Fox in een kopgroep van vier terecht. “Dat was een goede situatie, maar we wisten dat daarachter een grote groep zat. Het was balen dat ze terugkwamen. Ik kon niet te vroeg op kop komen, omdat Emma Johansson een behoorlijke sprint in haar benen heeft. In de eindsprint kwam ik vervolgens gewoon tekort. Ik had de macht niet meer om voluit te sprinten.”

Spijt heeft Vos niet van haar beslissing om in de laatste kilometers in het wiel te blijven. “Achteraf is het altijd makkelijk praten.” Toch is Vos blij met winnaar Pauline Ferrand Prevot. “Het is een ploeggenote van mij bij Rabobank-Liv. Als er toch iemand moet winnen, dan zij wel.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.