Marlen Reusser oppermachtig op EK tijdrijden, zilver voor Ellen van Dijk
foto: Cor Vos
donderdag 9 september 2021 om 11:46

Marlen Reusser oppermachtig op EK tijdrijden, zilver voor Ellen van Dijk

De Europese titel tijdrijden bij de vrouwen is gegaan naar Marlen Reusser. De Zwitserse tijdritspecialiste was na 22,4 kilometer in Trentino veruit de snelste. Ze bleef Ellen van Dijk negentien seconden voor. De Nederlandse moest genoegen nemen met het zilver. Lisa Brennauer kreeg het brons omgehangen.

De eerste richttijd kwam van Lisa Klein. De Duitse zette bij het tussenpunt (13.52 minuut) en aan de finish (28.35 minuut) de snelste tijd neer. Riejanne Markus, de eerste Nederlandse aan het vertrek, bleef dicht bij Klein en strandde aan de eindstreep op 21 seconden.

De tussentijd van Klein werd van de tabellen geveegd door een ijzersterke Marlen Reusser, die 13.17 klokte en daarmee 35 seconden sneller was dan de Duitse. Maar de Zwitserse kreeg het niet cadeau, want Ellen van Dijk, die als laatste van start was gegaan, volgde halverwege op slechts zeven seconden van Reusser. Het gat met nummer drie Lisa Brennauer was al 32 seconden.

Ellen van Dijk – foto: Cor Vos

Marlen Reusser stoomt naar de EK-titel
Reusser wist op de terugweg naar Trente zelfs Lisa Brennauer (een minuut eerder gestart) en Vittoria Bussi (twee minuten eerder gestart) in te halen. Dat betekende twee extra mikpunten voor de favoriete uit Zwitserland. Het zorgde voor een eindtijd van 27.12 minuut, goed voor een gemiddelde snelheid van 49,3 km/h.

Van Dijk had dat voordeel niet en gaf in het tweede deel nog wat toe op Reusser; aan de finish was haar achterstand twintig seconden. Daarmee mocht ze het zilver in ontvangst nemen. Brennauer verloor uiteindelijk 1.02 minuut Reusser en dat was genoeg voor een bronzen medaille. Lisa Klein werd vierde en Riejanne Markus vijfde.

Sara Van de Vel was de beste Belgische op de negende plaats, op ruim twee minuten van de nieuwe Europese kampioene.

Reusser: “Mijn volgende grote doel is nu het WK tijdrijden”
Na afloop was de kersverse Europese kampioene erg blij. “Ik vond het parcours heel leuk en ik had heel goede benen”, vertelde ze. “Ik wist dat ik alles moest geven en zo snel mogelijk gaan. Het werd daardoor een heel mooie tijdrit. Het ging snel van begin tot eind en daar ben ik heel blij mee.”

“Over twee dagen rijden we de wegwedstrijd met sterke rensters, maar mijn volgende grote doel is het WK tijdrijden. Die is op mijn dertigste verjaardag, dus ik wil mezelf graag een heel groot cadeau geven dan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.