Mathieu Heijboer gelooft in succes Jumbo-Visma in ploegentijdrit
foto: Cor Vos
woensdag 3 juli 2019 om 16:54

Mathieu Heijboer gelooft in succes Jumbo-Visma in ploegentijdrit

Interview Jumbo-Visma heeft, drie dagen voor de Tourstart in Brussel, niet toevallig een hotel in Ossendrecht uitgekozen om de pers te woord te staan. Na afloop trok het voltallige team namelijk richting de vliegbasis in Woensdrecht, ideaal terrein om de ploegentijdrit van zondag te finetunen.

“Ja, dit is een grote kans op ritwinst”, noemt Mathieu Heijboer van Jumbo-Visma de ploegentijdrit van zondag in Brussel. “In het najaar van 2018 wonnen we al de ploegentijdrit in de Tour of Britain, goed voor een eerste boost. En dit jaar – met dank aan de versterking van Tony Martin – wonnen we in de UAE Tour en werden we tweede in de Tirreno Adriatico. Daar komt nu ook nog Wout van Aert bij.”

Nieuw voor Van Aert
Minpuntje: voor Van Aert wordt het zondag zijn allereerste ploegentijdrit in de WorldTour. De kersverse Belgische kampioen heeft dus geen ervaring in deze discipline. “Klopt”, bevestigt Heijboer. “Daarom ook gaan we straks oefenen in Woensdrecht. Om de automatismes erin te krijgen, zeg maar de finetuning. En Wout is intelligent en leert snel. Veel zorgen maak ik me dan ook niet. Hij wordt zondag sowieso een van de motoren van de ploeg.”

Heijboer beklemtoont dat Tony Martin de onbetwiste leider van het team is in deze discipline. “Tony geeft het tempo aan. Hij stuurt iedereen. Hij zal ook Wout sturen. Die zal op zijn beurt moeten opletten wat Tony vertelt en moeten luisteren naar wat in de wagen gezegd wordt. Maar nog eens, hij zal dat snel oppakken.”

Systeem
Dat er ook niet vanaf nul wordt gestart, wil Heijboer nog kwijt. “We hebben een duidelijk systeem dat iedereen al kent. Wat dat inhoudt? Dat zijn simpele afspraken die nageleefd moeten worden. Zo drinkt bijvoorbeeld niemand, behalve als hij achteraan rijdt. Nooit ín de groep. Een ander voorbeeld: wie door omstandigheden even een beurt overslaat, moet altijd opnieuw op zijn vooraf afgesproken plaats inpikken. Zo zijn er nog wel enkele afspraken.” Die volgorde ligt overigens nog niet vast. “We hebben twee opties en daar gaan we nu op trainen. Na afloop en het nodige overleg beslissen we de volgorde voor zondag.”

Heijboer gelooft dan wel in de kansen van zijn team op winst, hij houdt wel beide benen op de grond. “Ik heb vertrouwen, maar ik deel niet het enorme optimisme zoals ik het in de media al eens durf te lezen. We kunnen winnen, maar we kunnen ook zomaar vijfde worden. De belangrijkste concurrenten? Mitchelton-Scott, Deceuninck-Quick Step en Ineos. En onderschat ook Sunweb maar niet. Zelfs zonder Dumoulin.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.