Mathieu van der Poel geeft eindzege in Tour of Britain extra glans met derde ritzege

Mathieu van der Poel geeft eindzege in Tour of Britain extra glans met derde ritzege

foto: Cor Vos

zaterdag 14 september 2019 om 16:06

Mathieu van der Poel heeft de Tour of Britain gewonnen. De Nederlander van Corendon-Circus kwam in de chaotische slotetappe niet meer in de problemen. In Manchester gaf Van der Poel zijn eindzege vervolgens extra glans door de etappe nipt te winnen, voor Cees Bol en Matteo Trentin.

Zou Mathieu van der Poel op de slotdag van de Tour of Britain nog uit de leiderstrui gereden worden? De coureurs die getuigen waren van de eerdere etappes, moeten geweten dat Van der Poel zijn leiderstrui nooit in een spurt zou verliezen. En dus werden er vroeg waaiers getrokken in de slotetappe naar Manchester.

Team Ineos trekt waaiers
Team Ineos besloot om op 79 kilometer van de meet de wedstrijd – zij het voor even – op zijn kop te zetten. Het Britse succesteam aasde op eindwinst met Pavel Sivakov, die voor de etappe op de vierde plaats in de rangschikking stond, op 42 seconden van leider Van der Poel.

Van der Poel komt niet in de problemen – foto: Cor Vos

Van der Poel zit mee
Een vroege kopgroep met Emil Vinjebo, Matt Holmes en Gabriel Cullaigh werd snel tot de orde geroepen, waarna Ineos doorging met het voeren van de forcing. Een groep van dertig man bleef over, maar het gewenste resultaat was niet door. Van der Poel, Matteo Trentin en Jasper De Buyst zaten allemaal mee.

Sivakov toont zich strijdlustig
Daarna was het de beurt aan Sivakov zelf. Na de beklimming van The Rake sloeg de Franse Rus een gaatje, maar ook hij werd weer gauw tot de orde geroepen. Andrey Amador kreeg vlak daarna meer ruimte. De Costa Ricaan sloeg een gat van veertig seconden in de laatste vijftig kilometer, maar achter hem begonnen Trentin en Van der Poel zich met de koers te bemoeien.

Andrey Amador – foto: Cor Vos

Massasprint in de maak, ondanks aanvalspogingen
Een hergroepering is wat volgde met nog 38 kilometer te gaan. Michal Golas, Larry Warbasse en Mark Christian probeerden het daarna nog, maar ook hun poging strandde in schoonheid. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat een uitgedund peloton in Manchester om de zege zou sprinten – een late uitvalspoging van Gianni Moscon bracht daar geen verandering meer in.

Van der Poel boekt derde ritzege

In Manchester deed Mitchelton-Scott uitgebreide lead-out voor Trentin, maar wederom kon de Italiaan de Nederlander niet bedreigen op het moment dat Van der Poel aan zijn sprint begon. Cees Bol kon MVDP wel bedreigen in de strijd om de ritzege, maar uiteindelijk moest ook hij het hoofd buigen. Zodoende stelde Van der Poel zijn eindzege in de Tour of Britain veilig en boekte hij zijn derde ritzege.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.